Arbetsgivarnas största utmaningar vid rekrytering

Publicerad: 2025-01-14

Yrkeserfarenhet, rätt utbildning och personliga egenskaper.
Det är de tre vanligaste orsakerna till att Sveriges arbetsgivare har svårt att rekrytera just nu. Men även om det är svårt att hitta rätt kompetens så finns det lösningar som kan göra skillnad.

Inom byggbranschen uppger 69 procent av arbetsgivarna att de haft problem vi sina senaste rekryteringsförsök.

Trots att antalet arbetssökande just nu är fler än på länge uppger många arbetsgivare att de inte hittar personer med rätt erfarenhet eller utbildning när de ska tillsätta sina lediga tjänster. Arbetsförmedlingens senaste prognos visar att 58 procent av arbetsgivarna har upplevt problem vid sitt senaste rekryteringsförsök.

Svårast inom jord- och skogsbruk

Problemen är särskilt stora inom jord- och skogsbruk där hela 72 procent av arbetsgivarna hade svårt att rekrytera. Inom byggbranschen låg siffran på 69 procent och inom industrin hade 58 procent av arbetsgivarna problem vid sin ­­­­­­­senaste rekrytering.

Hela 4,5 procent av de tänkta rekryteringarna blir aldrig av eftersom drömkandidaten med rätt kvalifikationer och kompetenser uteblir.­­­­­ Inställda rekryteringar är vanligast inom industrin och byggbranschen.

Brist på yrkeserfarenhet vanligast

Så vilka är egentligen de största problemen? För de flesta branscher handlar det om att kandidaterna inte har tillräckligt med erfarenhet av yrket för att klara av jobbet. Utslaget på alla branscher uppger 36 procent av arbetsgivarna att just yrkeserfarenheten är det största problemet.

Vid tillsättning av offentliga tjänster är det mer vanligt att kandidatens utbildning inte räcker till. För bygg och jord- och skogsbruk är det vanligt att de personliga egenskaperna hos kandidaterna inte lever upp till förväntningarna. Inom industrin och offentliga tjänster är det något vanligare att kandidaternas lönekrav anges som ett problem, jämfört med andra branscher.

Höga kompetenskrav ofta hinder

Skillnaden mellan arbetsgivarnas kravprofiler och kandidaternas faktiska kompetenser är ett problem på dagens arbetsmarknad. Men det finns lösningar som trots allt kan hjälpa dig som arbetsgivare att komma vidare i rekryteringen. I tipslistan nedan listar vi några förslag och hur vi på Arbetsförmedlingen kan hjälpa till om du behöver rekrytera.

 

Problem vid rekrytering – bransch för bransch

Inom byggbranschen uppgav 68,7 procent av arbetsgivarna att man hade problem vid sin senaste rekrytering, och 4,7 procent av rekryteringsförsöken avslutades inte, enligt Arbetsförmedlingens prognos.

Störst problem inom byggbranschen var kandidaternas yrkeserfarenhet, 50,4 procent, följt av avsaknaden av rätt utbildning, 33,5 procent. På tredjeplats kom bristen på rätt personliga egenskaper, 25,5 procent. 12 procent uppgav att kandidaternas lönekrav var ett problem och 10 procent tyckte att kandidaternas kunskaper i svenska var ett problem.

Inom industrin uppgav 58,3 procent av arbetsgivarna att man hade problem vid sin senaste rekrytering, och 3,7 procent av rekryteringsförsöken avslutades inte, enligt Arbetsförmedlingens prognos.

Störst problem inom industrin var kandidaternas yrkeserfarenhet, 43,5 procent, följt av avsaknaden av rätt utbildning, 33,6 procent. På tredjeplats kom bristen på rätt personliga egenskaper, 17,5 procent. 16 procent uppgav att kandidaternas lönekrav var ett problem och 13,3 procent tyckte att kandidaternas kunskaper i svenska var ett problem.

Inom jord- och skogsbruk uppgav 72,3 procent av arbetsgivarna att man hade problem vid sin senaste rekrytering, och 0,8 procent av rekryteringsförsöken avslutades inte, enligt Arbetsförmedlingens prognos.

Störst problem inom jord- och skogsbruk var kandidaternas yrkeserfarenhet, 46,8 procent, följt av avsaknaden av rätt utbildning, 38,4 procent. På tredjeplats kom bristen på rätt personliga egenskaper, 28,5 procent. 12,8 procent uppgav att kandidaternas lönekrav var ett problem och 12,7 procent tyckte att kandidaternas kunskaper i svenska var ett problem.

Inom offentliga tjänster uppgav 60,3 procent av arbetsgivarna att man hade problem vid sin senaste rekrytering, och 3,7 procent av rekryteringsförsöken avslutades inte, enligt Arbetsförmedlingens prognos.

Störst problem inom offentliga tjänster var kandidaternas avsaknad av rätt utbildning, 44 procent, följt av brist på yrkeserfarenhet, 28,7 procent. På delad tredjeplats kom bristen på rätt personliga egenskaper samt kandidaternas lönekrav som båda landar på, 18,9 procent. Inom offentliga tjänster tyckte 17,3 procent av arbetsgivarna att kandidaternas kunskaper i svenska var ett problem.

Inom privata tjänster uppgav 54,4 procent av arbetsgivarna att man hade problem vid sin senaste rekrytering, och 5 procent av rekryteringsförsöken avslutades inte, enligt Arbetsförmedlingens prognos.

Störst problem inom privata tjänster var kandidaternas yrkeserfarenhet, 35,9 procent, följt av avsaknaden av rätt utbildning, 24,7 procent. På tredjeplats kom bristen på rätt personliga egenskaper, 22 procent. 13,7 procent uppgav att kandidaternas kunskaper i svenska var ett problem och 12,7 procent tyckte att kandidaternas lönekrav var ett problem.

Tips till arbetsgivare med rekryteringsproblem

Lär upp via praktik

Kanske finns det kandidater som inte har exakt den erfarenhet som du är ute efter, men som är villiga att lära sig. Ge dem chansen att praktisera hos er! Med rätt handledning kan de bli en av era mest lojala och kunniga stjärnor.

Ta emot en praktikant

Utbilda internt

Om du har svårt att hitta rätt kandidat för jobbet så kanske du kan vidareutbilda någon i din befintliga personalstyrka. De kan ju din arbetsplats och är insatta i era mål och visioner. Om det fungerar kan du sedan fylla på med ny kompetens till en mindre kvalificerad tjänst som den personen lämnar efter sig.

Utbilda kandidater

Om du har svårt att hitta rätt kompetens och behöver anställa flera kandidater kan du undersöka om ett samarbete med Arbetsförmedlingen skulle kunna vara ett alternativ. Vi kan skräddarsy utbildningar inom branscher där det är brist på personal.

Skräddarsy en utbildning

Var flexibel i dina krav

Fundera på om det är möjligt att justera dina krav på erfarenhet eller utbildning. Kanske kan kandidatens personliga egenskaper och vilja att lära väga upp avsaknaden på erfarenhet?

Anställ med stöd

Nystartsjobb, lönebidrag och andra stödåtgärder kan göra det enklare och billigare att anställa personer som kanske inte har jobbat på ett tag men har mycket att ge. Kontakta oss så ser vi om vi har några kandidater som matchar era behov.

Anställ med stöd

Erbjud bra villkor

Försök att göra din arbetsplats attraktiv för dina kandidater. Kan du erbjuda flexibla arbetstider och möjligheter till vidareutbildning? Var noga med att ta upp dessa förmåner när du annonserar i Platsbanken.
(länk till annonsera)

Utveckla medarbetare med yrkessvenska

Har du hittat en kandidat med rätt kompetens men där kunskaperna i svenska språket behöver byggas på. Om personen är inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen kan du undersöka möjligheten att anställa med stödet introduktionsjobb. Då kan ni få extra hjälp med stödet yrkessvenska.

Utbildning i yrkessvenska

Läs mer om arbetsgivarnas rekryteringsproblem i vår senaste prognos:

Läs prognosen här (pdf)