Begär ersättning
För att få ersättning när du har anställt någon med stöd från oss ska du lämna in en arbetsgivardeklaration på individnivå till Skatteverket. Bidrag för personligt biträde, merkostnadsersättning och intensiv praktik behöver du hantera i rekvireratjänsten innan ersättning betalas ut.
Så går det till att begära ersättning
Så kommer du igång med tjänsten
För att kunna söka ersättning och följa ditt ärende via webbtjänsten Rekvirera behöver du fylla i "Blankett överenskommelse". Skicka blanketten tillsammans med ett registreringsbevis eller utdrag från ett protokoll som styrker vem hos dig som är firmatecknare.
Efter att vi har registrerat ditt företag i Rekvirera mejlar vi information till den du har angett som administratör.
Hantera dina ärenden i Rekvirera
I webbtjänsten Rekvirera kan du:
- följa och hantera ditt ärende
- söka efter utbetalningar
- ta fram kontrolluppgifter.
Kontrollera på startsidan i Rekvirera om du har ärenden som du behöver hantera.
3 Kontrollera att rätt månad för löneutbetalning är vald
Du uppger i din ansökan/beslutsunderlaget för lönebidrag, nystartsjobb, anställningsstöd och yrkesintroduktion vilken månad lönen ska betalas ut. Uppgiften om månad för löneutbetalning behövs för att vi ska kunna hämta rätt löneuppgift från Skatteverket.
Om fel månad för löneutbetalning är vald i beslutet behöver du kontakta oss för ändring.
Förändring av utbetalning av bidrag för personligt biträde
Ersättningen av bidrag för personligt biträde kommer att beräknas på de faktiska närvarodagar som du redovisar för aktuell period. Den nya beräkningen gäller för beslut som är fattade från 29 februari 2024. Ärenden som beslutats tidigare påverkas inte av förändringen.
Förändringen innebär till exempel att om månaden innehåller 20 arbetsdagar och du redovisar 10 närvarodagar blir ersättningen halva det beslutade beloppet. Utbetalning har tidigare skett med ett månadsbidrag oavsett hur många dagar som redovisats.
För att begära ersättning för bidrag för personligt biträde redovisar du hur många dagar personen varit närvarande under månaden.
Arbetsgivaravgiften återställs
I april 2023 återgår den till 31,42 procent
Den 1 april återgår arbetsgivaravgiften för unga 18-23 år till grundnivån 31,42 procent. Riksdagen beslutade den 3 februari 2021 om en tillfällig reducering av arbetsgivaravgiften för unga 18–23 år till 19,73 procent. Det tillfälliga beslutet löper ut inom kort och omfattar löneutbetalningar som betalats ut senast 31 mars 2023. Det innebär att den arbetsgivaravgift som i dag är på 19,73 procent, och omfattar personer som vid årets ingång har fyllt 18 år, men inte 23 år, den 1 april återgår till grundnivån 31,42 procent. Stödbeloppet från Arbetsförmedlingen kan komma att påverkas om arbetsgivaravgiften ändras under beslutsperiodens gång.
För mer information om vad som gäller för just ditt beslut, vänligen kontakta oss.
Lönebidrag betalas ut via skattekonto
En förändring i förordningen (2017:462) om särskilda insatser för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga träder i kraft 1 januari 2023.
Förändringen innebär att stöd för lönebidrag för anställning, lönebidrag för trygghet i anställning, lönebidrag för utveckling i anställning och skyddat arbete hos offentlig arbetsgivare kommer att krediteras arbetsgivarens skattekonto istället för att betalas ut till plusgiro, bankgiro eller bankkonto.
Ändringen gäller för de beslut som fattas från 1 januari 2023 och senare. För beslut som fattas 31 december 2022 eller tidigare fortsätter bidraget att betalas ut via plusgiro, bankgiro eller bankkonto fram till den 31 december 2023, därefter kommer utbetalningar att göras till skattekontot.
Utbetalning sker på ett fast datum en gång i månaden när kreditering görs via skattekontot.
Lämnar du in arbetsgivardeklarationen till Skatteverket senast den 7:e beräknas utbetalningen ske till ditt skattekonto den 12:e samma månad. Infaller den 12:e på en lördag eller söndag flyttas utbetalningen till närmaste arbetsdag.
Lämnar du in arbetsgivardeklarationen till Skatteverket efter den 7:e beräknas utbetalningen ske till ditt skattekonto den 12:e nästkommande månad.
Minskat stöd för handledningskostnader
En ny bestämmelse i förordningen (2018:42) om särskilt anställningsstöd träder i kraft första november 2022.
Från första november 2022 minskas stödet för handledningskostnader under anställningens första sex månader från 2 000 kronor till 1 000 kronor om stödet avser särskilt anställningsstöd i form av introduktionsjobb. Vid deltidsarbete där arbetstiden är mindre än 50 procent av en heltidsanställning minskas det ekonomiska stödet från 1 000 kronor till 500 kronor per kalendermånad.
Förändringen gäller för de beslut om introduktionsjobb som fattas första november 2022 eller senare. För beslut som fattats innan första november 2022 gäller fortfarande det högre beloppet.
Förordningen om särskilt anställningsstöd – förändring av handledningsstödet (riksdagen.se)