Anställ från våra pågående utbildningar

Vi utbildar arbetssökande i branscher där arbetsgivare har svårt att hitta och rekrytera medarbetare. Dessa korta utbildningar kallas för arbetsmarknadsutbildningar och är yrkesinriktade. Genom vår tjänst hittar du pågående utbildningar runt om i landet och kan komma i kontakt med de som håller på att utbildas.

Gör så här

Välj det yrkesområde som du söker personal inom. Du kan också välja en specifik yrkesgrupp samt län. Då får du en lista på de pågående utbildningar som matchar din sökning.

När du valt den utbildning som passar bäst in på det du efterfrågar får du möjlighet att fylla i ett kontaktformulär. Dina uppgifter kommer då till utbildningsanordnaren som kan komma att kontakta dig. När du skickat in dina uppgifter får du ett bekräftelsemejl med kontaktuppgifter så att du själv kan ta kontakt med utbildningsanordnaren. Längre ner berättar vi mer om tjänsten och ger svar på vanliga frågor.

Vad är arbetsmarknadsutbildning?

Arbetsmarknadsutbildningarna ges av olika utbildningsanordnare, på uppdrag av oss. Genom att kontakta anordnaren kan du få veta mer om utbildningen och om eleverna som går den.

Anställa från arbetsmarknadsutbildning

film
/

4 minuter 14 sekunder

Om arbetsmarknadsutbildning och goda exempel från verkligheten.

Vanliga frågor och svar

Vi upphandlar arbetsmarknadsutbildningar inom branscher där arbetsgivare har svårt att hitta kompetens. Till exempel inom branscher som

  • industri
  • bygg och anläggning
  • installation
  • drift, underhåll och teknik
  • service och vård
  • transport och
  • restaurang.

Arbetsmarknadsutbildningarna är på heltid och pågår i några veckor upp till sex månader, men kan i vissa fall vara längre. Vi uppmuntrar att låta deltagaren avsluta sin utbildning innan du rekryterar för att få en så komplett kollega som möjligt. Om det går så låt deltagaren göra sitt arbetsplatsförlagda lärande hos dig. Då blir startsträckan kortare och du får en kollega som har större möjligheter att göra rätt från början.

Deltagaren kan även få en längre utbildning om det behövs för att hen ska uppfylla sitt utbildningsmål.

De arbetsmarknadsutbildningar vi upphandlar håller en hög grundläggande nivå. Deltagarna får mycket goda förutsättningar till en anställning, men kan också behöva en introduktion till just din arbetsplats. Om du har möjlighet så vill vi uppmuntra dig att ta emot deltagare på några veckors arbetsplatsförlagt lärande. Är du tidigt ute finns möjligheten att skräddarsy delar av utbildningen så att deltagaren bättre kan förberedas för just din arbetsplats.

Alla som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen kan bli bedömda om de är aktuella för att få gå en arbetsmarknadsutbildning. Deltagare finns i olika åldrar med mycket blandad bakgrund. Årligen lämnar tusentals deltagare utbildningarna och går direkt ut i arbete.

Deltagarna i arbetsmarknadsutbildningarna representerar mångfalden i Sverige. Flera har svenska som modersmål, medan andra håller på att lära sig språket. Om en deltagare har särskilda svårigheter så kan personen få gå en kurs i yrkessvenska.

Nej, arbetsmarknadsutbildningen är gratis. Det du som arbetsgivare ska tänka på är att ge deltagaren bästa möjliga förutsättningar genom att säkerställa att det finns handledning den första tiden.

Det finns många skäl att anställa från arbetsmarknadsutbildning. Till exempel att du får ytterligare en rekryteringsmetod, det kostar inte något och du kan eventuellt få en medarbetare som är utbildad för att passa din verksamhet redan från start.

Nej. Även om du visar intresse för en särskild deltagare under arbetsmarknadsutbildningen så är du inte förpliktigad till att anställa någon.

Nej, egentligen inte. Hör av dig till utbildningsanordnaren så kan de berätta mer om den arbetsmarknadsutbildning som intresserar dig och ge dig information om deltagarna.

Då finns vi här. Du kan chatta eller ringa oss direkt.

Kontakta oss