Så fungerar nystartsjobb

Nystartsjobb är en vanlig anställning fast med ett ekonomiskt stöd, när du anställer någon som varit utan jobb länge eller är nyanländ.

Loading...

Så här går det till

1. Skicka en intresseanmälan
Fyll i en intresseanmälan så kontaktar vi dig med förslag på kandidater. Det kan hända att vi föreslår personer som kan få annat anställningsstöd än nystartsjobb. Du bestämmer själv vem du vill anställa. 

2. Har du redan en kandidat som kan få nystartsjobb – ansök direkt
Du behöver inte anmäla intresse om du redan har kontakt med en person som uppfyller kraven och som du vill anställa med nystartsjobb.

Ansök om nystartsjobb

Vad är nystartsjobb?

Vem kan jag anställa med nystartsjobb?

Som arbetsgivare kan du få ersättning för en person som har fyllt 20 år, är inskriven på Arbetsförmedlingen och har varit utan arbete en längre tid eller är nyanländ. Det finns fler regler för vem du kan få stöd för. Men vem du till sist anställer bestämmer du själv.

Vilka krav finns på mig som arbetsgivare?

Några exempel på krav är:

  • Verksamheten måste vara registrerad i Skatteverkets arbetsgivarregister och redovisa skatt samt arbetsgivaravgifter till Skatteverket.
  • Hela lönen ska betalas ut elektroniskt till den du anställer under hela perioden. Lönen ska också följa kollektivavtal eller vara likvärdig med lön enligt kollektivavtal i branschen.
  • Företrädare för verksamheten får inte ha näringsförbud eller skatteskulder som överstiger 10 000 kr.
  • Den du anställer får inte ha väsentligt inflytande i verksamheten.

Hur länge kan jag få ersättning?

Arbetsförmedlingen beslutar om ersättningen upp till ett år i taget. Hur lång tid du får ersättning beror bland annat på hur länge personen du vill anställa har varit borta från arbetslivet.

Hur lång tid tar det att få en person med nystartsjobb på plats?

Om du vill ha hjälp med att hitta en person att anställa tar det just nu mellan 6 och 8 veckor. Hur lång tid det tar för oss att hitta rätt kandidater till dig är olika. Det beror på inom vilken bransch du söker arbetskraft, vilket yrke och var i Sverige personen ska arbeta. Räkna också in tid för dig att träffa och intervjua olika kandidater som kan vara aktuella för jobbet.

När du har en kandidat att anställa med nystartsjobb tar det i snitt två veckor från ansökan till beslut om ekonomisk ersättning. Tänk på att skicka in din ansökan i god tid. Först när ansökan om nystartsjobb är beviljad kan du anställa din nya medarbetare.

Hur betalas ersättningen ut?

Varje månad lämnar du in en arbetsgivardeklaration till Skatteverket. Vi hämtar sedan uppgifterna från Skatteverket. Du får ersättningen genom kreditering av ditt företags skattekonto.

Allt du behöver veta om nystartsjobb

Om ansökan, ersättning, krav och vem som kan få nystartsjobb.

Om nystartsjobb för arbetsgivare

Om nystartsjobb för dig som är arbetssökande

Nyhetsbrev för dig som arbetsgivare

Ta del av tips och insikter som kan hjälpa dig som arbetsgivare.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Nystartsjobb matchade ihop Haupt Lakrits med Mohamed

film
/

25 sekunder

Del i kampanjen Hitta rätt. Medverkande: Haupt Lakrits och Mohamed Ahmed