Så anställer du med nystartsjobb

Nystartsjobb är ett ekonomiskt stöd när du anställer någon som varit utan jobb en längre tid eller som är nyanländ. Ersättningen kan ges från sex månader till fyra år. Är du också intresserad? Här guidas du i ditt nästa steg.

 

Loading...

Behöver du hjälp att hitta en kandidat?

Gör en intresseanmälan så hör vi av oss med förslag på kandidater. Det kan hända att vi föreslår personer som kan få annat anställningsstöd än nystartsjobb. Din intresseanmälan är inte bindande på något sätt.

Har du redan en kandidat som kan få nystartsjobb?

Om du redan har kontakt med en person som uppfyller kraven och som du vill anställa med nystartsjobb då kan du ansöka om nystartsjobb direkt. Du behöver alltså inte först göra en intresseanmälan.

Så fungerar nystartsjobb

Med nystartsjobb får du som arbetsgivare ett ekonomiskt stöd när du anställer en person som har varit borta från arbetslivet en längre tid eller som är nyanländ. Anställningsstödet kan ges från sex månader till fyra år, beroende på vem du anställer. Nystartsjobb kan vara antingen en tillsvidareanställning eller en tidsbegränsad anställning på hel- eller deltid.

Vem kan jag anställa med nystartsjobb?

Som arbetsgivare kan du få ersättning för en person som har fyllt 20 år, är inskriven på Arbetsförmedlingen och har varit utan arbete en längre tid eller är nyanländ. Arbetssökande som fyllt 25 år ska ha varit utan arbete i minst 12 månader. För 20–24-åringar och nyanlända gäller 6 månader. Det finns fler regler för vem du kan få stöd för. Men vem du till sist anställer bestämmer du själv.

Vilka krav finns på mig som arbetsgivare?

Några exempel på krav är:

  • Verksamheten måste vara registrerad i Skatteverkets arbetsgivarregister och redovisa skatt samt arbetsgivaravgifter till Skatteverket.
  • Hela lönen ska betalas ut elektroniskt till den du anställer under hela perioden. Lönen ska också följa kollektivavtal eller vara likvärdig med lön enligt kollektivavtal i branschen.
  • Företrädare för verksamheten får inte ha näringsförbud eller skatteskulder som överstiger 10 000 kr.
  • Den du anställer får inte ha väsentligt inflytande i verksamheten.

Hur hög är ersättningen?

Ersättningsnivån när du anställer en person med nystartsjobb beror på vilka villkor som den arbetssökande uppfyller. Från 1 januari 2024 motsvarar ersättningen mellan 1 och 2,5 gånger arbetsgivaravgiften (i procent 24–60 procent av lönekostnaden). Ersättningen beräknas på den del av månadslönen (bruttolön, inklusive sjuklön och semesterlön) som är upp till 20 000 kronor vid heltidsarbete.

Hur länge kan jag få ersättning?

Ersättningen kan ges från sex månader till fyra år och beror på den arbetssökandes ålder och hur länge personen du vill anställa har varit borta från arbetslivet. Du kan som längst få ersättning för nystartsjobb i ett år för personer som är 20–24 år och maximalt två år för 25–54 år. För arbetssökande som har fyllt 55 år kan du dock få ersättning i upp till fyra år. Vi beslutar om ersättningen upp till ett år i taget.

Hur betalas ersättningen ut?

Varje månad lämnar du in en arbetsgivardeklaration till Skatteverket. Vi hämtar sedan uppgifterna från Skatteverket. Du får ersättningen genom kreditering av ditt företags skattekonto.

Hur lång tid tar det att få en person med nystartsjobb på plats?

Om du vill ha hjälp med att hitta en person att anställa tar det just nu mellan 6 och 8 veckor. Hur lång tid det tar för oss att hitta rätt kandidater till dig är olika. Det beror på inom vilken bransch du söker arbetskraft, vilket yrke och var i Sverige personen ska arbeta. Räkna också in tid för dig att träffa och intervjua olika kandidater som kan vara aktuella för jobbet.

När du har en kandidat att anställa med nystartsjobb tar det i snitt två veckor från ansökan till beslut om ekonomisk ersättning. Tänk på att skicka in din ansökan i god tid. Först när ansökan om nystartsjobb är beviljad kan du anställa din nya medarbetare.

Är du arbetssökande?

Testa om du verkar uppfylla kraven för nystartsjobb och få information om hur det går till att få nystartsjobb.

Om nystartsjobb för dig som är arbetssökande

Nyhetsbrev för dig som arbetsgivare

Ta del av tips och insikter som kan hjälpa dig som arbetsgivare.

Prenumerera på nyhetsbrevet