Så skriver du en bra jobbannons

För att få rätt personer att söka jobbet behöver du skriva en rekryteringsannons som träffar rätt. Vi guidar dig i hur du kan skriva attraktiva jobbannonser och markera annonsen med olika filter.

Exempel - så skapar du en jobbannons som lockar rätt sökande

Det finns några saker som är bra att tänka på för att skapa intresse för ditt lediga jobb:

  1. Beskriv jobbet i en kort och tydlig introduktion. Det hjälper den som läser jobbannonsen att avgöra om tjänsten passar.
  2. Tala till läsaren. Skriv "dig" och "dina" istället för "vi" och "våra".
  3. Lista tre till fem huvuduppgifter och förklara dem tydligt.
  4. Var tydlig med vad som är krav och vad som är meriterande.
  5. Se till att vara realistisk så att du inte går miste om bra kandidater i onödan.
  6. När du skapar din annons i Platsbanken kan du markera annonsen ”Öppen för alla”. Då visar du att ni är öppna för att anpassa arbetsplatsen eller tjänsten utifrån den arbetssökandes förutsättningar.
  7. Är det meriterande att ha rätt till nystartsjobb för den lediga tjänsten? När du annonserar i Platsbanken kan du markera annonsen med "nystartsjobb". Då ser sökande att det är meriterande att uppfylla villkoren för nystartsjobb.
  8. Tänk på det här vad gäller diskriminering: Det är inte tillåtet att söka efter specifikt kön eller etnicitet vid jobbannonsering. Vill du skapa en jämnare balans på arbetsplatsen av till exempel kvinnor och män, kan du uppmuntra en underrepresenterad grupp att söka jobbet. Du kan exempelvis skriva: "Vi är en mansdominerad arbetsplats och ser gärna kvinnliga sökanden."

Så undviker du diskriminering i din annonstext

Skapa annons

Annonseringsvillkor för Platsbanken

Innan du annonserar i Platsbanken måste du känna till våra annonseringsvillkor. Ett av villkoren är att annonser inte får uppfattas som diskrimenirande elller bryta mot diskrimineringslagen.

Annonseringsvillkor