Så stor blir ersättningen med nystartsjobb

Vill du veta vad du skulle kunna få i ersättning när du anställer med nystartsjobb? Här kan du skaffa dig en första koll genom att räkna på ersättningen i vårt verktyg. Tänk på att uträkningarna är ungefärliga. 

Räkna ut din ersättning

Loading...

Hur hög är ersättningen?

Ersättningsnivån när du anställer en person med nystartsjobb beror på vilka villkor som den arbetssökande uppfyller. Det finns tre nivåer som från 1 januari 2024 är: 1, 2 och 2,5 gånger arbetsgivaravgiften (i procent 24, 48 och 60 procent av lönekostnaden). Ersättningen beräknas på den del av månadslönen (bruttolön, inklusive sjuklön och semesterlön) som är upp till 20 000 kronor vid heltidsarbete.

För den del av månadslönen som överstiger 20 000 kronor får du ingen ersättning. Vid deltid minskar stödet proportionellt. Det innebär att när du erbjuder en anställning på 50 procent beräknas ersättning på den del av lönen som är upp till 10 000 kr. Lön till den som anställs med nystartsjobb ska ligga i nivå med kollektivavtal inom branschen.

Hur länge kan du få ersättningen?

Du kan som längst få ersättning i ett år för personer 20–24 år, maximalt två år för personer 25–54 år. För arbetssökande som har fyllt 55 år kan du dock få ersättning i upp till fyra år. Arbetsförmedlingen beslutar om ersättning för max ett år i taget. Vi beräknar hur länge du kan få ersättning och beräkningen gör vi utifrån ålder och hur lång tid den person du vill anställa har varit utan arbete.

Hur betalas ersättningen ut?

Ersättningen får du genom kreditering av ditt företags skattekonto. Kreditering och utbetalning görs efter att du har betalt ut lön till din anställde nystartsjobbare och lämnat in arbetsgivardeklarationen till Skatteverket. Ersättningen betalas ut till ditt skattekonto.

Ersättningen beräknas på de uppgifter som du lämnat i arbetsgivardeklarationen. Tänk på att hela lönen ska betalas ut elektroniskt till den anställde.

Arbetsförmedlingen hämtar uppgifter för beräkning av ditt stödbelopp i 180 dagar efter arbetsmånadens slut. Lämnas inte redovisningen inom denna tid förlorar du rätten till stödbeloppet.


Behöver du hjälp att hitta en kandidat?

Gör en intresseanmälan så hör vi av oss med förslag på kandidater. Det kan hända att vi föreslår personer som kan få annat anställningsstöd än nystartsjobb. Din intresseanmälan är inte bindande på något sätt.

Anmäl intresse

 

Har du redan en kandidat som kan få nystartsjobb?

Om du redan har kontakt med en person som uppfyller kraven och som du vill anställa med nystartsjobb då kan du ansöka om nystartsjobb direkt. Du behöver alltså inte först göra en intresseanmälan.

Ansök direkt

Så fungerar nystartsjobb

Med nystartsjobb får du som arbetsgivare ett ekonomiskt stöd när du anställer en person som har varit borta från arbetslivet en längre tid eller som är nyanländ. Stödet kan ges från sex månader till fyra år, beroende på vem du anställer. Nystartsjobb kan vara antingen en tillsvidareanställning eller en tidsbegränsad anställning på hel- eller deltid.

Allt du behöver veta om nystartsjobb