Bidrag till litteratur och tolk för personer med syn- eller hörselnedsättning
Du kan få ekonomiskt bidrag om du har en anställd som behöver stöd på grund av syn- eller hörselnedsättning i samband med en utbildning i arbetet, eller för att utföra återkommande arbetsmoment. Även du som är företagare och själv har behov av stödet kan få bidrag.
Vad är bidrag till litteratur och tolk?
Bidraget ska underlätta för personer att utföra återkommande arbetsmoment eller delta i utbildningar, seminarier, konferenser och studiebesök i arbetet och då har behov av:
- teckenspråkstolkning
- skrivtolkning
- tecken som stödtolkning
- dövblindtolkning
- inläsning av facklitteratur på ljudmedier
- översättning av facklitteratur till punktskrift.
Du kan inte få bidrag för tolkkostnader som regionerna svarar för, så kallad vardagstolkning enligt 8 kap 7 § (2017:30) Hälso- och sjukvårdslagen. För mer information om vardagstolkning, kontakta din region eller läs på regionens webbplats.
Vem kan du få bidraget för?
Du kan få bidrag om du har en anställd som har en dokumenterad nedsatt arbetsförmåga och behöver tolkning i samband med en utbildning i arbetet eller för att utföra återkommande arbetsmoment. Du kan också få bidrag till inläsning eller översättning av facklitteratur i samband med en utbildning i arbetet. Även du som är företagare och själv har behov av tolkning, inläsning eller översättning kan få bidrag.
Personen som behöver tolk behöver vara inskriven eller skriva in sig på Arbetsförmedlingen i samband med beslutet.
Hur stort är bidraget?
Du kan få bidrag med upp till 120 000 kronor per kalenderår och anställd eller företagare.
Det beräknade maxbelopp du uppgett i ansökan ligger till grund för beslutet. Bidraget betalas ut löpande efter att tolkningen eller inläsningen har genomförts och du har skickat in underlag som styrker den faktiska kostnaden.
Vi ersätter inte moms om ditt företag är momsredovisningsskyldigt.
Vilka underlag behövs?
Det kan underlätta om du förbereder de underlag som ska bifogas innan du påbörjar din ansökan.
Använder du egen personal som behöver gå ifrån sina ordinarie arbetsuppgifter för tolkinsatsen ska du bifoga blanketten Underlag för beräkning av bidrag till litteratur och tolk.
Du kan bifoga underlagen i den digitala ansökan eller som en bilaga till pappersblanketten.
Mer information om bidrag till litteratur och tolk
I faktabladet finns allt du behöver veta om villkor, krav, ersättning och hur bidraget betalas ut.
Så här går det till
1. Skicka in en ansökan
Du ansöker om bidrag för ett kalenderår. Vid behov kan du ansöka för en kortare period. Din ansökan ska ha kommit in till oss i så god tid som möjligt innan tolkningen behövs för att vi ska kunna göra nödvändiga kontroller och den bedömning som krävs inför beslut om att bevilja bidraget.
Personen som har behov av tolkning behöver vara inskriven eller skriva in sig på Arbetsförmedlingen i samband med beslutet.
Ta gärna in offerter från tolk- eller inläsningsföretag för att kunna uppge en beräknad kostnad i din ansökan.
Använder du egen anställd personal för tolkinsatsen ska du bifogaUnderlag för beräkning av bidrag till litteratur och tolk Pdf, 1 MB. .
2. Vi gör en bedömning
Innan vi tar ett beslut gör vi en bedömning samt en kontroll på att du som arbetsgivare uppfyller alla krav för att få bidraget. Vid behov kan vi behöva kontakta dig för kompletterande frågor. Läs mer i faktabladet Pdf, 139 kB. om hur kontrollen inför beslutet går till.
3. Beslut
Du får ett beslut skickat till dig via brev inom normalt 10 arbetsdagar med information om hur utbetalningen går till.
Hjälp oss att bli bättre
Vi vill gärna ha dina synpunkter
och förslag på förbättringar.