Skriv in dig

Du behöver inte gå till ett av våra kontor. Skriv in dig på vår webbplats med e-legitimation din första arbetslösa dag. Boka planeringssamtal med en arbetsförmedlare och ansök om a-kassa direkt.

Boka samtal

Tryggt och säkert

Få information om a-kassa

Så går det till att skriva in sig

Skriv in dig första dagen du är arbetslös

Det är viktigt att du skriver in dig hos oss senast första dagen du är arbetslös. Då kan a-kassan bedöma din rätt till ersättning från första arbetslösa dagen.

När du skriver in dig hos oss den första dagen du är arbetslös och är aktivt arbetssökande kan en annan myndighet, eller kommun, bedöma din rätt till ersättning. Försäkringskassan kan till exempel besluta om din sjukpenningpenninggrundande inkomst, SGI.

Fyll i alla uppgifter du kan. Ju mer vi får veta desto snabbare kan vi hjälpa dig.

Så här skriver du in dig

 • Logga in med din e-legitimation (till exempel mobilt bank-id).
 • Har du inget konto på arbetsformedlingen.se måste du först fylla i dina uppgifter och skapa ett konto.
 • När du har skapat ett konto och är inloggad med din e-legitimation kan du starta din anmälan som arbetslös.
 • Du kommer att få fylla i uppgifter om till exempel utbildning, tidigare jobb, kompetenser, vilka slags jobb du söker med mera. Förbered dig gärna genom att plocka fram betyg, intyg, cv och annat.
 • Du kommer slutligen att få boka tid för ditt första möte med oss.

Kontakta din a-kassa

A-kassa är pengar som du kan få när du är arbetslös. Hur mycket pengar du kan få beror bland annat på hur mycket du har jobbat tidigare, och om du är medlem i en a-kassa.

Kontakta din a-kassa och ansök om ersättning. Det gör du enklast genom att logga in på din a-kassas webbplats.

Om du inte är medlem i någon a-kassa har du ändå möjlighet att få viss ersättning.

A-kassa

Förbered dig för ditt möte med oss

Innan ditt första möte är det bra om du börjar förbereda dig och planera på egen hand. Då blir vårt första möte mer effektivt. Du kan till exempel:

 • se över och uppdatera ditt cv
 • ta fram dina betyg och intyg
 • fundera på vad du vill jobba med.

Inför första mötet

Vad händer på mötet?

På ditt första möte med oss går du och en arbetsförmedlare bland annat igenom:

 • dina kompetenser
 • vilka slags jobb du söker
 • hur arbetsmarknaden ser ut
 • vilket stöd du kan få av oss
 • hur du ska gå tillväga för att nå dina mål.

Frågor och svar

Hur avbokar eller ombokar jag ett möte med er?

För att avboka eller omboka ett möte behöver du kontakta oss.

Om du skulle missa ditt möte eller glömmer bort att meddela att du inte kan delta på utsatt tid kan det påverka din ersättning.

Kontakta oss

Kan jag skriva in mig utan e-legitimation?

Kan du inte använda vår webbtjänst men har varit inskriven hos oss någon gång under de senaste två åren? Då kan du ringa vår växel din första arbetslösa dag för att anmäla dig som arbetssökande igen. Vi meddelar då din a-kassa att du är arbetslös så att du kan ansöka om ersättning.

Om du inte kan använda vår webbtjänst och inte varit inskriven någon gång under de senaste två åren behöver du besöka ett kontor för att skriva in dig som arbetssökande. Kom ihåg att ta med legitimation när du besöker oss.

Möjligheten till telefonanmälan gäller tillfälligt för att minska smittspridningen av coronaviruset.

Kan jag skriva in mig tidigare än min första dag som arbetslös?

Ja, du kan skriva in dig innan du är arbetslös, men det bästa är att vänta till din första arbetslösa dag.

Skriver du in dig via vår webbplats och behöver anmäla dig till en a-kassa vid ett senare datum kan du ringa eller chatta med oss det datumet du vill göra anmälan. Har du skrivit in dig vid ett personligt besök på ett kontor ringer du vår växel för att göra en telefonanmälan.

Kontakta oss

Hur anmäler jag arbetslöshet till a-kassan?

När du skriver in dig på vår webbplats med e-legitimation anger du samtidigt att du tänker söka a-kassa. Besök sedan din a-kassas webbplats för att fylla i de uppgifter de behöver.

Om du redan är inskriven och anmäld till en a-kassa men är pausad på grund av att du har jobbat eller varit sjuk en period behöver du kontakta oss via telefon eller chatt. Då meddelar vi din a-kassa att du åter är arbetssökande.

Kontakta oss

Vad är sjukpenningsgrundande inkomst, SGI?

SGI betyder sjukpenninggrundande inkomst. Försäkringskassan räknar fram din SGI. Din SGI ligger till grund för hur mycket pengar du kan få om du till exempel blir sjuk eller ska vara föräldraledig.

Kontakta Försäkringskassan om du har frågor om din SGI och hur du kan skydda den i olika situationer.

Försäkringskassan

Vad gäller när jag har fått avgångsvederlag?

Har du fått avgångsvederlag rekommenderar vi att du skriver in dig din första arbetslösa dag och anmäler dig till din a-kassa. A-kassan kommer då att räkna ut från vilken dag du tidigast kan få ersättning. A-kassan ser ett avgångsvederlag som lön.

Kontakta Försäkringskassan för att få information om din sjukpenninggrundande inkomst eftersom den kan påverkas av när du skriver in dig.

Skriver du in dig som arbetssökande under perioden du har avgångsvederlag behöver du även vara aktivt arbetssökande. Det innebär att du behöver söka arbete och aktivitetsrapportera varje månad.

Vad ska jag tänka på om jag blir varslad eller uppsagd?

Alla som varslas behöver inte bli uppsagda men det är bra att förbereda sig om det skulle hända.

Kolla upp vad som gäller med till exempel uppsägningstid för just dig. Börja gärna upprätta cv och personligt brev så är du beredd om du skulle bli arbetslös.

Om du blir arbetslös ska du skriva in dig hos oss din första arbetslösa dag. Det gör du enklast här på webbplatsen.

Hur ser jag om jag är inskriven?

Om du är osäker på om du är inskriven eller inte kan du logga in på Mina sidor med din e-legitimation för att se det. Är du inskriven på Arbetsförmedlingen står det ”Min inskrivning” under ditt namn. Står det ”Skriv in dig” under ditt namn är du inte inskriven.

Hur får jag ett intyg om att jag är inskriven?

Du kan själv skriva ut ett intyg på att du är inskriven hos oss. Logga in på Mina sidor med din e-legitimation och gå till "Visa/ändra mina uppgifter". Välj "Dokument och intyg" så får du upp intyget i PDF-format för att skriva ut eller visa upp.

Jag fyllde inte i vilken a-kassa jag är medlem i vid inskrivningen. Vad ska jag göra nu?

Har du inte har angett att du ska söka a-kassa när du skrev in dig på vår webbplats kan du ringa oss och vi kan meddela din a-kassa. Har du däremot skrivit in dig vid ett besök behöver du besöka oss igen så vi kan skicka signalen till a-kassan. Din anmälan till a-kassan gäller från det datum som du ringer eller besöker oss och kan legitimera dig.

Kundservice