Sju cv-missar att se upp med

Publicerad: 2024-02-22

Ett cv är inte allt — men det ökar dina chanser att få komma på intervju. Här listar vi sju saker att undvika när du skriver cv.

Blanda ihop cv och personligt brev

Cv är hårdfakta och beskriver kort de jobb, anställningar och utbildningar du haft, det personliga brevet är en kort beskrivning om dig som person. Håll dig till en hård struktur så får arbetsgivaren lättare överblick på dig och dina kunskaper.

Så skriver du cv

Så skriver du personligt brev

Trixa med sanningen

Hur trista jobb du än haft och hur korta anställningarna än varit — håll dig till sanningen. Att trixa till ditt cv är oftast en dålig idé. Och att få jobb på låtsasmeriter är ju inte så kul. Särskilt inte om arbetsgivaren kollar upp dig — vilket de oftast gör.

Bjuda på slarvfel

Att man passar tiden och visar arbetsgivaren respekt på anställningsintervjun är lika självklart som att man lämnar in ett korrekt stavat cv. Använd stavningskontrollen eller be någon du känner läsa igenom det du skrivit. Ett cv med för mycket stavfel ger oseriöst intryck.

Glömma kontaktuppgifter

Kom ihåg namn, adress, telefonnummer mejladress. Det kan vara bökigt och verka slarvigt om du behöver kontakta arbetsgivaren i efterhand för att lägga till information.

Podd: Så lyckas du med ditt cv

Inte underrätta referenser

Att inte underrätta sina referenser kan innebära att kontaktpersonen inte kommer ihåg dig när arbetsgivaren ringer upp och vill ställa frågor om dig. Ring eller mejla dina referenser och tipsa om att du sökt ett jobb och angett deras namn. Det är också en fördel om de bekräftar att de är med på upplägget.

Mer om referenser

Ingen anpassning till tjänsten

Det händer ofta att rekryterarna får ta emot cv:n som inte är anpassade till den utlysta tjänsten, när många skickar ett standardiserat cv till jobb de söker. Tänk på att anpassa ditt cv för tjänsten så minskar risken för att din ansökan sållas bort. Lyft varje gång fram kunskaperna du har som gör dig attraktiv för jobbet du söker just nu.

Underskattning av meriter

Även om du har väldigt liten arbetslivserfarenhet så kan det finnas fler saker som lyfter cv:t. Stirra dig inte blind på enbart tidigare jobb och utbildningar. Saker du gjort utanför arbetslivet kan också ha ett värde för jobbet du söker. Till exempel föreningsansvar, roller i elevkåren, styrelseuppdrag i bostadsrättsföreningen, ledare i idrottsklubben kan ibland vara bra att föra fram.

Dra nytta av dina mjuka kompetenser