11 saker att göra när inget händer med ditt jobbsökande

Publicerad: 2022-10-12

Känns det som om du står och stampar och inget händer i ditt jobbsökande? Här kommer 11 tips på saker att göra under tiden som kan förbättra dina jobbchanser.

En kvinna funderar

Säkra våren med en utbildning

Funderar du på studier i vår? Utbildning förbättrar dina chanser till jobb. 17 oktober är det sista ansökningsdatum till högskolor och universitet. Eller kolla upp när du kan söka vårens utbildningar på yrkeshögskolor och folkhögskolor. Kanske behöver du läsa in gymnasieexamen, upptäck vilka vägar som finns Gymnasieexamen – vägen till jobb. Säkra upp med ansökningar till det som intresserar dig.

Sök juljobb

I jul finns det stora behov av personal inom bland annat handel, restaurang och vården som ska täckas upp. Det rör sig visserligen om tillfälliga jobb men även en kortare anställning över jul ger förstås extra pengar. Det kan också ge värdefulla referenser och arbetslivserfarenhet inför nästa jobb du söker. Googla på juljobb, kolla i platsbanken eller ta kontakt med arbetsplatserna som har fullt upp under julperioden.

Sök jobb i fjällen

Fjällsäsongen börjar dra igång och många skidinstruktörer och liftvärdar har redan rekryterats. Men det behövs fortfarande många som kan jobba på hotell och restauranger. Besök vår sida som samlar arbetsgivarna som har dessa jobb.

Spana in heta branscher

Många branscher går bra och har gott om jobböppningar. Kolla till exempel på jobb inom sälj e-handel eller kolla hur jobbchanserna ser ut bland olika yrkesområden i hitta yrken. I norra Sverige görs stora satsningar där det behövs mycket folk. Besök vår sida med allt du behöver veta om jobben i norra Sverige.

Så får du jobb inom försäljning och handel

Här får du jobb inom e-handeln

Spontanansök

Stirra dig inte blind på jobbannonserna. Hör du talas om ett företag som behöver expandera, hör av dig till dem och kolla om de behöver folk eller skicka iväg en jobbansökan. Underskatta heller inte värdet av ett spontanbesök. Presentera dig och lämna ditt cv. Har du tur söker de personal men har inte hunnit ta tag i rekryteringen.

Bestäm inriktning

Oklart vad du vill jobba med? Om du vet vad du vill jobba med blir det lättare att planera framåt. Med Arbetsförmedlingens intresseguide kan du få tips på olika jobb som kan passa dig. I Hitta yrken kan du lära dig mer om de yrken som intresserar dig.

Hitta vägen mot dina mål

Behöver du hjälp att hitta vägen till dina mål? På Arbetsförmedlingens flik karriärvägled dig på egen hand får du verktyg för att vägleda dig själv mot utbildning och jobb. På så sätt kan du skapa en plan för hur du når jobbet du brinner för.

Skapa en proffsig profil

Det är nästan en självklarhet att rekryterare tittar på din profil i sociala medier. Kolla igenom, städa upp, så att du känner att du kan stå för innehållet och att det tål ett besök från en eventuell blivande arbetsgivare. Behöver du jobba fram bra nyckelord? Lyssna till exempel på Arbetsförmedlingens jobbpodd om hur du kan använda Linkedin på ett bra sätt i ditt jobbsökande.

Gå igenom dina referenser

Undersökningar visar att rekryterarna främst tittar på dina referenser när du söker jobb. De är oftast viktiga och ibland helt avgörande för om du får jobbet. Ta ett extra varv och gå igenom vilka referenser du använder dig av när du söker jobb. Hur skulle en rekryterare värdera din referens? Läs mer här om hur du väljer referens.

Fixa startklara ansökningshandlingar

När väl drömjobbet dyker upp kan det gå undan. Då är det bra att vara väl förberedd med cv, personligt brev och andra ansökningshandlingar för att snabbt kunna söka jobbet. Även om din ansökan behöver vara anpassad för det jobb du söker är det alltid en fördel att ha en bra grund vilket gör det lättare för dig att snabbt skriva cv och övriga handlingar.

Låt dig inspireras

I vår play-tjänt hittar du både poddar och webbinarier som kan hjälpa dig i ditt arbetssökande. Här kan du få kunskap tips och inspiration som kan hjälpa dig framåt när du söker jobb.

Play

Glöm inte att må bra

När du mår bra är det lättare att lyckas med jobbsökandet. Var snäll mot dig själv, och glöm inte att göra saker som du tycker om och som ger energi. Att pausa för en promenad, ett yogapass, ett träningspass, läsa en bok, se en bra film eller en fika med vänner kan ge dig förnyad kraft till ditt jobbsökande.