Så kan du undvika spökjobben
Det händer att arbetsgivare att publicerar jobbannonser utan att ha ett jobb att erbjuda. Detta kallas för spökjobb och kan kosta dig tid i onödan om du råkar söka ett sådant.
– Som jobbsökande är det bra att vara medveten om att dessa annonser finns, säger Jenny Söderholm, produktansvarig för Platsbanken på Arbetsförmedlingen.
Du har kämpat på med ditt personliga brev och cv, mejlat iväg och känner visst hopp om återkoppling på din jobbansökan. Men veckorna går och det är tyst. Kanske för att arbetsgivaren inte hinner eller orkar meddela att de valt en annan kandidat. Men det kan också vara ett så kallat spökjobb som du har sökt.
– Det är svårt att avgöra vad som är ett spökjobb eller inte men det kan vara frustrerande att söka ett sådant jobb och inte få något svar, säger Jenny Söderholm.
Företag vill synas
Anledningarna till att det finns arbetsgivare som annonserar utan att egentligen vilja anställa någon varierar, berättar Jenny Söderholm.
– En del vill sondera marknaden för att se vilka som vill söka jobb hos dem, i andra fall kan det handla om rekryteringsföretag som vill ha kandidater till sin kandidatbank eller vill locka besökare till en jobbmässa. Det kan även röra sig om företag som vill synas och marknadsföra sitt varumärke.
Bra med kritisk blick
Det är inte alltid så lätt att avgöra om en arbetsgivare avser att anställa utifrån en annons och det finns därför ingen tydlig statistik på hur många spökjobb som finns i Platsbanken. I de allra flesta fall möts du av annonser som erbjuder riktiga jobb.
– Men för att slippa söka jobb som inte finns kan det vara bra att ha en kritisk blick på annonsen som intresserar dig. Om du är osäker kan du ju också kontakta företaget för att känna efter om annonsen verkar allvarligt menad beroende på vilka svar du får eller om du får svar överhuvudtaget, säger hon.
Olika varningsflaggor
Om jobbannonsen har legat ute väldigt länge, är ständigt återkommande eller saknar viktiga detaljer om jobbet är några varningsflaggor för att den egentligen är ett spökjobb, tipsar Jenny Söderholm.
– Ser du att det mest står om förmåner och fördelar med företaget och i stort sett ingenting om vad tjänsten som är utlyst innebär eller går ut på kan det också finnas anledning att vara misstänksam.
Spökjobb är inget nytt
Den här typen av annonser utan jobb att erbjuda har funnits länge, även då det annonserades mycket efter personal i papperstidningar. Spökjobben eller "ghost jobs" som de ofta benämns förekommer på sajter med jobbannonser i både Sverige och internationellt. Arbetsförmedlingen granskar kontinuerligt annonser i Platsbanken, både automatiskt och utifrån information från användare och medarbetare.
– Vi tar kontakt med arbetsgivare om vi ser ett misstänkt annonseringsbeteende och vi har även möjlighet att ta bort enskilda annonser, att varna och i värsta fall spärra arbetsgivare. Men att spärra och varna är ovanligt. De allra flesta arbetsgivare vill göra rätt och ändrar sin annons själva, säger hon.
Tre varningsflaggor för spökjobb
- Att jobbannonsen har legat ute väldigt länge
- Att det saknas viktiga detaljer om jobbet
- Att Jobbannonsen är ständigt återkommande