Vanliga frågor när du anställer någon med stöd

Fördomar och okunskap kan påverka viljan att anställa människor som står långt från arbetsmarknaden. Tillsammans kan vi ändra på det. Här får du svar på några vanliga frågor när det kommer till anställning av personer med stöd.

Vanliga frågor i samband med anställning

Hur är det att anställa någon som inte pratar samma språk som jag?

Många som har anställt nyanlända berättar att de språkliga skillnaderna inte varit något hinder. Istället är det kompetensen som alltid varit i fokus.

– Man behöver inte alltid använda språket, man kan gestikulera eller skriva. Sedan blir de flesta bättre genom studier på SFI, säger Carina Lundquist, företagare inom textilbranschen.

– Jag tror att det handlar om att våga släppa in nya människor och bygga på deras styrkor. Gör man det så får man toppenmedarbetare, säger hon. Läs om hur Carina hittade rätt kompetens genom nystartsjobb.

Hur stöttar Arbetsförmedlingen mig efter min rekrytering?

Arbetsförmedlingen har en mängd användbara tips och råd genom våra webinarier och podcastavsnitt som du kan ta del av.

Vilka krav ställs det på mig som arbetsgivare?

  • Du ska registrera skatt och arbetsgivaravgifter till Skatteverket, och även vara registrerad i deras arbetsgivarregister.
  • Inte ha näringsförbud eller skatteskulder som lämnats till Kronofogden.
  • Inte ha betydande betalningsanmärkningar.

Du kan läsa mer om vilka krav som ställs på dig som arbetsgivare:

Vad innebär det att anställa någon som är långt från arbetsmarknaden

Vilka typer av stöd erbjuder Arbetsförmedlingen?

Vi hjälper dig anställa personer som av olika anledningar står långt från arbetsmarknaden. Vilket stöd du kan få beror både på dig som arbetsgivare och den arbetssökandes behov.

Utöver ekonomiska stöd så erbjuder vi till exempel anpassningar av arbetsplatsen så att den ska fungera för personer med funktionsnedsättning, men även rådgivning och support.

Anställ med ekonomiskt stöd

Gör en intresseanmälan så hjälper vi dig med matchningen.

Hur funkar det då?

1. Anmäl ditt intresse

2. Prata med handläggare

3. Hitta en kandidat

4. Ansök om stöd

5. Påbörja anställning

Intresseanmälan för alla våra stöd

Vilket stöd du kan få beror på vilket behov den arbetssökande har. Tillsammans går vi genom stöden för att se om det finns något som kan matcha era behov. Skicka in en intresseanmälan så kommer våra handläggare att kontakta dig. Är det så att du har en person du vill anställa som är ny i Sverige eller som varit arbetslös länge kan du ansöka om nystartsjobb.