Känns jobbsökande hopplöst? Så stärker du självförtroendet

Publicerad: 2024-09-12

Att ständigt bli ratad i jobbsökandet tär på självförtroendet och självkänslan och kan leda till psykisk ohälsa. Men det är viktigt att påminna sig om att varje "nej" kan föra dig närmare ett "ja". Här är åtta tips för att stärka självförtroendet och vässa ditt jobbsökande.

Skapa en daglig rutin

Att ha struktur i din vardag hjälper till att bryta passiviteten. Sätt upp en fast tid för när du ska vakna, äta och arbeta med jobbsökandet. Du kan också planera tid för fysisk aktivitet, utbildning eller något du tycker är roligt. En fast rutin ger dig en känsla av att ha kontroll och ger dagen mening.

Sätt upp små konkreta mål

När det känns överväldigande att komma i gång kan det hjälpa att sätta upp små, realistiska mål. Börja med något så enkelt som att uppdatera ditt cv, söka ett jobb per dag, eller ringa ett samtal. Små segrar kan ge stora vinster för självförtroendet.

Omvärdera ett "nej"

Varje avslag är en lärdom. Se över din ansökan, cv och intervjuteknik för att se om du kan förbättra något. Ta kontakt med arbetsgivare och be om feedback – det visar att du är intresserad av utveckling och gör dig bättre rustad för framtida ansökningar.

Så hittar du jobbet

Påminn dig själv om dina styrkor

Det är lätt att fastna i osäkerhet och negativa tankar om sig själv. Särskilt efter många nej på jobbansökningar. Försök att påminna dig själv om dina styrkor och tidigare framgångar. Det kan betyda mycket för att stärka självförtroendet. Har du kört fast i jobbsökandet kan det också vara bra att fundera över om du söker rätt jobb.

Sök rätt jobb på rätt sätt

Fokusera på det du kan påverka

När vi upplever osäkerhet kan vi känna att mycket är utom vår kontroll. Genom att skifta fokus till det du faktiskt kan påverka – som hur du formulerar dina ansökningar, förbereder dig för intervjuer och bygger på din kompetens – kan du få en starkare känsla av kontroll och självförtroende.

CV, jobbansökan och andra tips

Så kan AI hjälpa dig i jobbsökandet

Förbered dig inför sociala situationer

Förberedelse kan minska nervositeten inför intervjuer eller nätverksträffar. Gör en lista över vanliga intervjufrågor och öva på dina svar hemma eller tillsammans med en vän. Ju mer du förbereder dig, desto tryggare kommer du att känna dig när du väl är där.

Tips inför jobbintervjun

Vanligaste intervjufrågorna

Nätverka online

Är självförtroendet i botten och tanken på att träffa människor och nätverka gör dig osäker och stressad? Tänk då på att nätverkande och jobbsökande inte alltid måste ske ansikte mot ansikte. Börja med att skapa kontakter via e-post eller på sociala plattformar som LinkedIn. Efterhand kan du bygga upp ditt självförtroende för att delta i mer interaktiva sammanhang.

Synliggör ditt cv online

Utveckla nya färdigheter

Använd tiden till att bredda din kompetens. Det kan vara onlinekurser, volontärarbete eller andra sätt att hålla dig aktiv och relevant på arbetsmarknaden. Att lära sig något nytt skapar stolthet och visar arbetsgivare att du tar ansvar för din utveckling.

Stöd från Arbetsförmedlingen

Du kanske känner ångest, oro, stress, utmattning, nedstämdhet, har sömnproblem eller social fobi. Om du har dessa svårigheter eller kanske en funktionsnedsättning, diagnos eller sjukdom som påverkar dig när du söker jobb kan du få stöd.

Läs om stöd du kan få

Tips för att hitta jobbet du vill ha

Behöver du hjälp att hitta vägen till dina mål? I vårt verktyg Karriärvägledning på egen hand får du tips och råd om hur du kan vägleda dig mot utbildning och jobb. Målet är en plan för hur du når jobbet du brinner för.

Karriärvägledning på egen hand

I Intresseguiden får du svara på tolv frågor och få förslag på yrken som passar dig och dina intressen.

Intresseguide

I Hitta yrken kan du läsa på om utbildningsvägar, framtidsutsikter och arbetsuppgifter för olika yrken.

Hitta yrken