Så kan AI hjälpa dig i ditt jobbsökande
I dag finns många AI-verktyg tillgängliga online som kan fungera som ett bra bollplank för dig som söker jobb. Några exempel är Chat GPT, Copilot och Gemini. Här får du sju tips om hur du kan dra nytta av AI i ditt jobbsökande.
Analysera jobbannonsen
Har du hittat ett jobb i en annons som du skulle vilja söka? Kopiera texten i annonsen och ladda upp den i ett AI-verktyg. Be sedan om hjälp med att identifiera de viktigaste nyckelorden och kompetenserna som arbetsgivaren efterfrågar. Använd dig sedan av detta när du skriver din jobbansökan.
Vässa ditt cv
Vill du ha förslag på hur du skulle kunna anpassa ditt cv efter ett jobb hos en specifik arbetsgivare. Testa då att ladda upp innehållet i jobbannonsen som du ska söka i ett AI-verktyg. Komplettera sedan med innehållet i ditt eget cv. Be sedan AI att ge dig förslag på hur du ska skriva om och strukturera ditt cv för att det ska vara så intressant som möjligt för arbetsgivaren. Då ökar dina chanser att du blir kallad till en intervju.
Förbättra personliga brevet
Har du svårt att lyckas med ditt personliga brev? Kanske sitter du på ett bra utkast men känner att du inte blir nöjd med slutresultatet. Då kan en bra väg vidare vara att ladda upp ditt utkast i ett AI-verktyg och be om förslag på förbättringar. Du kan till exempel be om hjälp att korta texten i brevet eller få hjälp att skräddarsy det för en tjänst som du tänker söka.
Öva på jobbintervjun
Är du kallad till en jobbintervju och känner dig lite osäker? Då kan AI-tjänst vara en utmärkt hjälp för dig som känner att du vill träna inför intervjun. Ladda upp informationen om den tjänst du har sökt och berätta att du ska på jobbintervju. Be sedan AI-verktyget att ställa de frågor till dig som arbetsgivaren kan tänkas fråga dig om på jobbintervjun. Genom att svara på frågorna kan du också be om återkoppling på hur du kan förbättra dina svar.
Använd AI som yrkesvägledare
Har du svårt att få koll på vad du vill jobba med? Eller har du svårt att veta hur du kan dra nytta av dina arbetslivserfarenheter och din kompetens för att komma vidare i yrkeslivet? I många kommuner finns det studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa dig, men ett bra första steg kan vara att bolla dina tankar med AI. På vår webbplats finns också många bra tjänster som ger dig information om yrken och framtiden.
Yrken och framtid
Få förslag på kompetensutveckling
Ladda upp ditt cv i ett AI-verktyg och beskriv sedan inom vilken bransch du söker jobb. Be sedan om förslag på vilka kurser och utbildningar som är attraktiva för arbetsgivare i din bransch och som ökar dina chanser att få ett jobb. Känner du dig tveksam till att gå en längre utbildning? Be då om förslag på korta utbildningar eller kompletterande kurser som du kan gå.
Ta reda på mer om arbetsgivaren
Ett vanligt tips när du ska söka ett jobb eller gå på en anställningsintervju är att ta reda på så mycket som möjligt om arbetsgivaren. Det enklaste sättet är att söka efter information om arbetsgivaren i en sökmotor. Du kan be ett AI-verktyg att förse dig med den information som du behöver ha för att du ska kunna söka ett jobb hos dem. Ju mer förberedd och påläst du är desto mer intressant kommer du vara i arbetsgivarens ögon.
Så kan du intsturera AI för att få hjälp med ditt jobbsökande
Att be AI att vässa ditt cv eller träna dig på svåra intervjufrågor är enkelt. Du behöver bara skriva en bra instruktion - prompt - som beskriver det du vill ha hjälp med. Du kan behöva prompta om AI:s svar flera gånger för att få bästa resultat. Här visar vi tre exempel på hur du kan jobb-prompta steg för steg.
Så här kan du göra - steg för steg
Tänk på det här när du använder AI
Det finns flera gratisversioner av AI-tjänster som du kan använda dig av i ditt jobbsökande. Oftast behöver du skapa ett konto för att kunna använda dem.
Tänk på att all information som du laddar upp i AI-tjänsten kan bli synlig för andra. Om du vill vässa ditt cv med hjälp av AI kan du till exempel undvika att skriva med namn, adress och personnummer men ändå be om återkoppling på innehållet i cv:t.
Som alltid gäller det att vara källkritisk. Kom ihåg att även information från ett AI-verktyg kan innehålla felaktigheter.