Synliggör ditt cv online – låt arbetsgivarna hitta dig

Publicerad: 2024-04-03

Är du på jakt efter jobb och vill maxa dina chanser att lyckas? Då är ett bra tips att göra ditt cv synligt online och på så sätt låta arbetsgivare, rekryterare och sökmotorer hitta dig.

Det finns flera sätt att söka jobb på genom att sprida ditt cv till arbetsgivare, rekryterare eller olika jobbsajter. Du kan skicka cv och ditt personliga brev till arbetsgivare som har annonserat efter personal. Eller så kan du ”spontansöka” jobb, det vill säga skicka dina ansökningshandlingar till arbetsgivare som intresserar dig men som kanske inte annonserat efter personal ännu. Även om du då inte får ett jobberbjudande direkt kan det mycket väl vara så att arbetsgivaren har dig i åtanke när de ska rekrytera nästa gång.

Ladda upp cv:t och bli sökbar

Ett annat sätt att söka jobb på som kan vara väldigt effektivt är att ladda upp ditt cv online på olika plattformar och på så sätt ge arbetsgivare, rekryterare och deras rekryteringsverktyg och sökmotorer möjlighet att hitta dig. De får helt enkelt göra jobbet för att kunna ge dig jobbet.

Skapa profil i kandidatbanken

Som arbetssökande är det klokt att lägga in ditt cv och skapa en profil i Arbetsförmedlingens kandidatbank. Då matchas du mot arbetsgivare som söker just din kompetens. Om din profil är intressant för en arbetsgivare kan du bli kontaktad direkt.

Skapa en profil i kandidatbanken

Bli synlig för arbetsgivare i europa

Du kan dessutom välja att publicera din profil i den europeiska jobbportalen Eures. Då blir du synlig för arbetsgivare och arbetsförmedlare i hela EU och EES som kan kontakta dig. Du behöver inte vara inskriven som arbetssökande hos oss för att skapa en profil.

Så hittar du jobb utomlands - Eures

Registrera dig hos rekryteringsföretag

Leta upp ett antal rekryteringsföretag som är specialiserade inom din bransch och registrera dig online. Du fyller i dina uppgifter och laddar upp ditt cv, din presentation och ditt foto. Professionella rekryterare kommer då matcha dig mot relevanta tjänster. Ofta syns inte dessa jobb i andra forum utan förmedlas enbart via rekryteringsföretaget.

Så skapar du ett bra cv - ladda ner mall

Synliggör ditt cv på LinkedIn

Ett enkelt sätt att göra ditt cv synligt online är att skapa en profil på LinkedIn. Det är det största sociala nätverket på nätet med fokus på yrken och karriär och där många rekryterare letar efter rätt kandidat. Se därför till att din profil på LinkedIn "matchar" med ditt cv. Glöm inte att hålla profilen uppdaterad. Du kan självklart även använda andra sociala medier som Twitter, Facebook Instagram eller SnapChat i ditt jobbsökande. Berätta att du är på jakt efter jobb och länka till ditt online-cv.

Hitta jobb med LinkedIn

Ha konto på på jobbsökarsajter

På nätet finns ett stort antal sajter som förmedlar lediga jobb. Många av dem består enbart av sökmotorer som skannar internet och samlar lediga tjänster. Det betyder att samma lediga tjänst kan synas på många olika jobbsökarsajter och sökmotorer. På flera av dessa sajter kan du skaffa ett konto och registrera ditt cv. Utöver att du får aviseringar om lediga jobb så blir du även sökbar för rekryterare och arbetsgivare. Sök på ”jobbsökarsajter” så kommer du att hitta flera sådana.

Bli sökbar med nyckelord i cv:t

Arbetsgivare använder ofta webbaserade rekryteringsverktyg som elektroniskt sorterar cv, letar efter nyckelord och filtrerar bort okvalificerade kandidater. Därför är det viktigt att sökordsoptimera ditt cv. Detta gör du genom att använda dig av nyckelord som beskriver dig och dina unika kompetenser och egenskaper. Är du osäker på vilka nyckelord som bör användas kan man börja med titta på några jobbannonser som liknar den tjänst du söker. Försök få med alla relevanta kompetenser i ditt cv. De kandidater som har kompetenser som matchar flest sökord hamnar högst i sökresultatet.