Så kan du få jobbet fast du saknar erfarenhet
Känner du igen dig? Du har läst en platsannons och inte vågat söka jobbet efter att ha sett kraven på erfarenhet? Men hur kan du tänka när du hittar ett jobb som du verkligen tror skulle passa dig men kräver erfarenhet som du inte har? Här ger vi dig nio tips som kan hjälpa dig i ditt jobbsökande.
Underskatta inte dina erfarenheter
Jobb är inte det enda sättet att skaffa sig erfarenhet på. Fritidsaktiviteter, förtroendeuppdrag eller ledarerfarenhet i förening kan vara viktigare än du tror att lyfta fram i ditt cv. Du kanske har exempel från studietiden som du kan lyfta fram i din jobbansökan, kanske har du gjort en film eller en podd tillsammans med studiekompisarna, varit med i olika skolprojekt, skrivit i skoltidningen eller andra engagemang där du var tvungen att vara flexibel, kreativ och visa förmåga för problemlösning.
Praktik och volontärarbete
Att hitta en praktikplats eller engagera sig i volontärarbete är utmärkta sätt att komma in i arbetslivet. Du behöver sällan någon tidigare erfarenhet utan får lära upp dig på jobbet. Du får även en möjlighet att skapa kontakter och bygga upp ett nätverk som är till stor hjälp i jobbsökandet. En lyckad praktik kan också ge värdefulla referenser och rekommendationer.
Gör ett gott intryck på nätet
Oavsett om du gillar det eller inte så är första intrycket viktigt. Det gäller även på nätet där arbetsgivare ofta letar ny personal. Se det som en möjlighet, du kanske inte har flera års erfarenhet, men en proffsig LinkedIn-profil kan göra en stor del av jobbet åt dig när det gäller att göra arbetsgivare nyfikna på dig.
Bredda ditt sökande
Det är helt förståeligt om du har ett drömjobb eller en drömarbetsplats. Men breddar du sökandet både yrkesmässigt och kanske även geografiskt kan du öka dina jobbchanser rejält – samtidigt kanske du hittar ett drömjobb du inte visste fanns. Använd nätet och sök runt på olika yrken, branscher och företag. Hitta artiklar eller företagssidor där yrkesverksamma inom olika områden berättar om sina jobb. På Arbetsförmedlingens webbplats finns mycket information om yrken och framtidsprognoser.
Sök i vår yrkesdatabas Hitta yrken
Sök jobb i Europa med Eures (eures.europa.eu)
Lyft dina mjuka kompetenser
När du nu inte har yrkeserfarenheten eller alla de kvalifikationer som efterfrågas i annonsen är det läge att flytta fokus på det du har att erbjuda. Det är här dina mjuka kompetenser kommer in i bilden. Är du snabblärd, flexibel eller nytänkande? Hittar du lätt lösningar på kluriga problem? Är du bra på att samarbeta, noggrann och självgående? Tydliggör dina mjuka egenskaper med korta exempel från verkligheten i din jobbansökan.
Så drar du nytta av dina mjuka kompetenser
Utbilda dig
Nu för tiden när alla är uppkopplade är det ganska enkelt att påbörja en utbildning. På nätet hittar du tiotusentals kurser, workshops och certifikatkurser som kan ge dig kunskaper som öka dina chanser att få ett jobb. Dessutom ger flera svenska universitet och högskolor ger mooc-kurser - Massive Open Online Courses – vilket är öppna nätkurser för alla, oavsett tidigare förkunskaper.
Nätkurser öppna för alla (studera.nu)
Nätverka
Använd familj, vänner och bekanta, liksom ditt professionella nätverk för att utforska jobbmöjligheter och få insikt i olika branscher. Delta i branschevenemang, seminarier och workshops för att träffa potentiella arbetsgivare och kollegor. Sociala medier är det smidigaste sättet att hålla kontakten med ditt nätverk. Visa engagemang, kommentera, svara på andras kommentarer och dela inlägg som fler i ditt nätverk kan ha nytta av.
Visa att du är engagerad
När du saknar tidigare arbetslivserfarenhet är det viktigt att sticka ut på andra sätt när du söker jobb och är på en anställningsintervju. Visa upp ditt engagemang, motivation och intresse för jobbet! Gör research om företaget och skapa dig en bild av deras kultur, arbetssätt och värderingar och låt arbetsgivaren förstå att du gjort denna läxa. Poängtera också att din brist på erfarenhet kompenseras av din vilja att lära och din flexibilitet.
Anpassa dina ansökningar
Skräddarsy dina jobbansökningar för varje enskilt jobb genom att betona relevanta erfarenheter, projekt eller aktiviteter som visar ditt engagemang och lämplighet för rollen. Var tydlig med varför du är intresserad av just det jobbet och vad du kan bidra med trots bristen på tidigare erfarenhet.