10 tips som kan hjälpa dig att fånga jobbet du vill ha

Publicerad: 2023-01-20

Där är det! Drömjobbet! Du har letat och letat och plötsligt har du jobbannonsen framför dig. Men nu då? Hur ska du gå till väga för att se till att arbetsgivaren väljer just dig? Här är 10 tips hjälper dig på vägen.

Skräddarsy ditt cv

Anpassa alltid ditt cv så det är relevant för jobbet du söker. Det ökar chansen för att rekryteraren ska hitta ditt cv och att du ska få komma på intervju. Låt gärna någon kompis läsa igenom cv:t för att se om det är några stavfel eller andra konstigheter.

Skriva cv

Använd nyckelord

Arbetsgivare använder ofta webbaserade rekryteringsverktyg. Därför är det viktigt att sökordsoptimera ditt cv så att en sökmotor ska kunna hitta det. Detta gör du genom att använda dig av nyckelord som matchar beskrivningen av jobbet i platsannonsen. Det är bra att använda flera nyckelord som beskriver dina tidigare yrken. Samma sak gäller när du beskriver dina kompetenser.

Använd flera cv-databaser

Att lägga lite tid i rätt cv-databaser kan var det som plötsligt gör att du landar jobbet du vill ha. Välj ut några av de välkända jobbsajterna där det även finns jobbannonser som matchar ditt yrke. Ladda upp ditt cv där och uppdatera det med jämna mellanrum då det leder till fler sökträffar.

Uppdatera Linkedin ofta

Många använder sig idag av Linkedin men färre känner till att den profil som registrerats är direkt sökbar för företag som ser sig om efter sin nästa medarbetare. Se till att din LinkedIn-profil är uppdaterad med aktuella kompetenser, erfarenhetsbakgrund och utbildningar.

Kopiera inte cv:t i personliga brevet

Ditt personliga brev ska utveckla det som står i ditt cv, inte vara en kopia av det. Där har du möjlighet att lyfta fram fler detaljer kring tidigare arbetsuppgifter eller annan information som du inte fick plats med i ditt cv.

Skriva personligt brev

Gör research

Du kanske redan har en bild om vad ett företag står för. Men om du ska göra en bra insats på en eventuell anställningsintervju så är det bra att läsa på riktigt ordentligt om företaget. Genom att göra research på företagets hemsida och sociala medier kan du lära dig om dess historia och värderingar. Det är också ett bra sätt att ta reda på om du skulle passa som anställd där.

Hitta jobbet

Det enklaste sättet att leta jobb är på olika jobbsajter. Många av de annonser som finns i dessa kommer från Arbetsförmedlingens Platsbanken. Smartast är alltså att börja leta där.

Sök lediga jobb i Platsbanken

Förbered frågor och svar

Inför en jobbintervju är det bra att förbereda svar på vanliga frågor som ställs på intervjuer, till exempel ”Berätta lite om dig själv?” och ”Varför ska vi anställa just dig?” ”Vilken roll du tar i en grupp?” och ”Hur du hanterar konflikter?”. 

Förbered dig inför jobbintervjun

Vanliga frågor på jobbintervjuer

Öva inför intervjun

Ett bra tips är att öva på intervjufrågor och svar hemma. Kanske kan du be en kompis intervjua dig? Det ses också som positivt att själv förbereda frågor du vill ha svar på om till exempel tjänsten, företaget, lönen eller något annat som inte uppkommit under intervjun.

Förbered frågor inför jobbintervjun

Fast handslag och ögonkontakt

När du förhoppningsvis snart kallas till en jobbintervju tänk då på att första intrycket är viktigt - och det ger du redan när du hälsar på rekryteraren. Handslaget och ögonkontakten ger ledtrådar om ens personlighet. Se intervjuaren i ögonen när hen ställer frågor till dig. Att våga ha ögonkontakt utstrålar självsäkerhet och självförtroende, och det vill du väl utstråla under en intervju?