Nystartsjobb för leverantörer – från A till Ö

Vad är nystartsjobb, hur fungerar det och vad behöver du tänka på när du matchar dina deltagare med hjälp av detta anställningsstöd? På den här sidan går vi igenom steg för steg hur det går till.

Vad är nystartsjobb?

Nystartsjobb är ett ekonomiskt stöd till en arbetsgivare som anställer en person som varit borta från arbetslivet en längre tid, eller är nyanländ i Sverige. Själva anställningsförhållandet är en överenskommelse mellan arbetsgivaren och arbetstagaren.

Nystartsjobb är alltså ingen anställningsform, och det finns inte heller någon överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen och arbetstagaren. Däremot behöver arbetstagaren vara inskriven på Arbetsförmedlingen under tiden som arbetsgivaren får ersättning för nystartsjobb.

Nystartsjobb är inte heller ett arbetsmarknadspolitiskt program som kräver en arbetsmarknadspolitisk bedömning. Under förutsättning att arbetsgivaren och den arbetssökande uppfyller villkoren beviljas ansökan. Det är inget krav att arbetsgivare som anställer med nystartsjobb har kollektivavtal. Det krävs dock att arbetsgivaren betalar en lön som är likvärdig med det kollektivavtal som finns i branschen.

Varför finns nystartsjobb?

Syftet med nystartsjobb är att det ska stimulera arbetsgivare att anställa långtidsarbetslösa personer som har fyllt 20 år, vissa nyanlända och vissa personer som har dömts till fängelse. Under avsnittet kvalificeringsgrunder för arbetssökande är målgruppen närmare specificerad.

Kvalificeringsgrunder för arbetssökande

Arbetssökande som är i denna situation kan lätt hamna i ett underläge i konkurrensen med andra arbetssökande och arbetsgivare som funderar på att anställa kan vara osäkra på om de vågar rekrytera ur målgruppen. Nystartsjobb innebär en ekonomisk kompensation till arbetsgivaren för den osäkerhet en sådan anställning kan innebära. Målet är att sänka tröskeln för att en person ska få en anställning.

Tänk på detta när du har en dialog med arbetsgivaren:

  • Var tydlig med att det inte går att säga hur hög ersättningen kan bli innan handläggningen är klar. Det finns mycket som kan påverka utgången.
  • Prata inte kronor och ören – det kan lätt bli fel förväntningar då lönen kan variera från månad till månad (till exempel på grund av sjukskrivning, föräldraledighet och tjänstledighet) och bestämmelser för hur stödet beräknas kan ändras.

Tipsa arbetsgivaren om att det finns bra information om nystartsjobb på Arbetsförmedlingens hemsida. På nystartssidan som riktar sig till arbetsgivare går det även att mata in olika lönebelopp och få svar direkt på hur stor ersättningen blir vid anställningar med nystartsjobb. Observera att beloppen inte är slutgiltiga.

Nystartsjobb (för arbetsgivare)

Styrande dokument

Förordningen om nystartsjobb reglerar nystartsjobb.

Förordning (2018:43) om stöd för nystartsjobb

När Arbetsgivaren ansöker om nystartsjobb

Det är enbart arbetsgivaren som kan ansöka om stödet.

Bäst och enklast ansöker man om nystartsjobb via Arbetsförmedlingens hemsida. En digital ansökan om nystartsjobb kräver e-legitimation. Det finns även möjlighet att skicka in en ansökan på pappersblankett.

Två ansökan om nystartsjobb

När arbetsgivaren ansöker om nystartsjobb finns det två olika ansökningar:

  • Ansökan om nystartsjobb
    • Nystartsjobb för ny- eller återanställning av en person.
  • Ansökan om förlängning av nystartsjobb:
    • Förlängning av nystartsjobb av en pågående anställning. Antingen förlängning av ett pågående beslut eller av ett som löpt ut.

Krav på arbetsgivaren

Arbetsgivaren måste uppfylla ett antal villkor för att ha rätt till nystartsjobb. Det är Arbetsförmedlingen som kontrollerar att arbetsgivaren uppfyller villkoren, som givetvis måste vara uppfyllda under hela bidragsperioden.

Arbetsgivarkontroll

Arbetsförmedlingen gör minst en arbetsgivarkontroll för att försäkra sig om att kraven är uppfyllda före beslutet. Kontrollen innebär bland annat en kreditupplysning.

Arbetsförmedlingen kontrollerar att kraven på arbetsgivaren är uppfyllda genom

  • arbetsgivarkontroller
  • att granska de uppgifter som arbetsgivaren lämnat i sin ansökan
  • att vid behov kontakta arbetsgivaren för kompletteringar

Exempel på villkor som vi kontrollerar genom arbetsgivarkontrollen:

  • finns det skulder som rör skatter eller socialförsäkringsavgifter?
  • är arbetsgivaren försatt i konkurs, likvidation eller genomgår företagsrekonstruktion?
  • är arbetsgivaren registrerad som arbetsgivare hos Skatteverket?
  • finns det näringsförbud?

Granska ansökan

Genom att granska arbetsgivarens ansökan om nystartsjobb får Arbetsförmedlingen information om vilka anställningsvillkor arbetsgivaren erbjuder och att det är intygat att villkoren för stöd är uppfyllda.

Arbetsgivaren ska i sin ansökan bland annat intyga att:

  • den anställde inte ska ha väsentligt inflytande i verksamheten, till exempel som vd, firmatecknare, ägare eller som styrelsemedlem
  • lönen följer eller är likvärdig med kollektivavtal i branschen (detta villkor gäller även om inte företaget själv har tecknat kollektiv- eller hängavtal)
  • löneutbetalningarna görs elektroniskt
  • arbetsgivaren har de tillstånd som krävs för att bedriva verksamheten där den anställde ska vara sysselsatt
  • ekonomin är sådan att hela lönen kommer att kunna betalas ut till arbetstagaren i rätt tid
  • arbetsgivaren inte är utesluten från någon branschorganisation
  • ingen person med väsentligt inflytande över verksamheten är dömd för brott som rör yrkesutövningen under de senaste fem åren.

Anställningens omfattning

I ansökan ska anställningsform och tjänstgöringsgrad framgå. Nystartsjobb kan beviljas för tillsvidare- och visstidsanställning på hel- eller deltid (vikariat, säsongs- eller projektanställning ryms inom begreppet visstidsanställning).

Om arbetsgivaren vill inleda en tillsvidareanställning med provanställning ska arbetsgivaren ändå ange tillsvidareanställning i ansökan. Det finns ingen nedre gräns för antal arbetade timmar. Arbetstiden måste dock vara av fast omfattning vilket innebär att nystartsjobb inte kan beviljas för tim- eller behovsanställningar.

Pågående anställning

Arbetsgivaren kan inte få stöd för nystartsjobb om personen redan har en pågående anställning hos samma arbetsgivare eftersom syftet är att stimulera nyanställningar. Beslut om nystartsjobb måste fattas innan anställningen påbörjas.

Om arbetsgivaren anställer personen som ansökan om nystartsjobb gäller innan Arbetsförmedlingen har fattat beslut faller ansökan.

Bolagsform

Nystartsjobb kan beviljas för alla bolagsformer utom enkla bolag. I en enskild firma kan man inte anställa sin make eller maka med stöd av nystartsjobb. Med make eller maka innefattas även sambo som man har gemensamma barn med eller sambo som man tidigare varit gift med.

På Skatteverket finns information om olika bolagsformer och inkomstskattelagen.

Skatteverket

För att ansökan om nystartsjobb ska fullständig krävs att den som signerar ansökan ha rätt att företräda arbetsgivaren.

Kvalificeringsgrunder för arbetssökande

Målgruppen för nystartsjobb är personer som fyllt 20 år och är inskrivna som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och

  • under en längre tid på heltid varit arbetslös, deltagit i ett arbetsmarknadspolitiskt program, fått sjukpenning, rehabiliteringspenning, sjuk- eller aktivitetsersättning
  • är anvisad till etableringsprogrammet, har uppehållskort eller uppehållstillstånd med för nystartsjobb kvalificerande klassningskod och tillräckligt med kvalificerande tid (läs mer om kvalificerande tid under rubriken Viktiga begrepp)
  • har dömts till fängelse men är villkorligt frigiven eller beviljats vistelse utanför anstalt
  • är inskriven i jobb- och utvecklingsgarantin.

Den arbetssökande kan kvalificera för nystartsjobb på mer än ett sätt, men det går inte att kombinera villkor från de olika kvalificeringsgrunderna.

Om den arbetssökande har varit hemma och vårdat barn som är under två år går det att hoppa över den tiden för att uppfylla villkoren. Om barnet är adopterat gäller två år efter att den arbetssökande fått barnet.

Om den arbetssökande uppfyller flera olika kvalificeringsgrunder gäller den som är mest förmånlig för arbetsgivaren. Kvalificeringsgrunden påverkar storleken och längden på stödet.

Arbetsförmedlingen fastställer ersättningsnivån utifrån vilken kvalificeringsgrund den arbetssökande uppfyller och hur länge den sökande varit frånvarande från arbetslivet.

Om den arbetssökande kvalificerar sig genom jobb- och utvecklingsgarantin eller etableringsprogrammet, uppehållstillstånd eller uppehållskort utgår ersättningen från en fast nivå. Om den arbetssökande kvalificerar sig baserat på tid i arbetslöshet eller genom att varit dömd till fängelse baseras ersättningen på hur lång frånvaron från arbetslivet varit eller strafftidens längd.

Arbetsgivaren kan läsa mer om de olika ersättningsnivåerna i faktabladet om nystartsjobb.

Faktablad om nystartsjobb Pdf, 176 kB.

Begära in underlag från arbetssökande

Inför ett beslut om nystartsjobb måste det finnas underlag som styrker att den arbetssökande uppfyller den kvalificeringsgrund som beslutet ska baseras på. För att ta reda på om det finns uppgifter som sedan tidigare inte är kända begär Arbetsförmedlingen in uppgifter från den arbetssökande via ett digitalt formulär i Mina sidor eller via blanketten Arbetssökandes sammanställning inför nystartsjobb.

Vissa uppgifter behöver den arbetssökande även styrka med intyg. Det framgår i sammanställningen vilka uppgifter som avses och kan exempelvis handla om att den arbetssökande fått ersättning från andra myndigheter.

När Arbetsförmedlingen får in underlag från den arbetssökande granskas och jämförs dem med de uppgifter som finns i Arbetsförmedlingens system, exempelvis daganteckningar och programanvisningar. Om uppgifterna är motstridiga tar vi kontakt med den arbetssökande för att klarlägga vad som är korrekt.

Om Arbetsförmedlingen inte får in några underlag från den arbetssökande fattar vi beslut utifrån de uppgifter vi har tillgång till. Det kan innebära att ansökan avslås om det inte går att styrka den arbetssökandes kvalificering.

Beslutet

Bifall

Om Arbetsförmedlingen bedömer att både arbetsgivaren och den arbetssökande uppfyller villkoren för nystartsjobb kontaktar vi arbetsgivaren och meddelar beslutet. Arbetsförmedlingen fattar beslut för den tid som anställningen varar, men som längst för ett år i taget.

Avslag

Om Arbetsförmedlingen bedömer att arbetsgivaren eller den arbetssökande inte uppfyller villkoren för nystartsjobb informerar vi arbetsgivaren om att vi överväger att avslå ansökan. Detta för att för att abetsgivaren ska ha möjlighet att inkomma med synpunkter eller information som kan ha påverka beslutet.

Anställningen är igång

En gång i månaden ska arbetsgivaren lämna in en individuell arbetsgivardeklaration för den anställde till Skatteverket. Stödet betalas sedan ut till arbetsgivarens skattekonto. För att få överblick över sina ärenden kan arbetsgivaren skapa en inloggning på sidan Begär ersättning på Arbetsförmedlingens webbsida.

Begär ersättning

Arbetsgivaren ansöker om förlängning

Arbetsgivaren ansvarar själv för att ansöka om förlängning av beslutet. Om ansökan om förlängning görs efter att det föregående löpt ut kan beslut om förlängning fattas tidigast från och med dagen då förlängningsansökan inkom. Detta gäller under förutsättning att anställningen fortfarande pågår. Ett beslut om förlängning är dock ett nytt beslut och Arbetsförmedlingen behöver säkerställa att villkoren för nystartsjobb fortfarande är uppfyllda.

Skyldighet att meddela förändringar

Om det sker förändringar i ett pågående beslut om nystartsjobb som kan påverka rätten till stödet eller stödets storlek är arbetsgivaren skyldig att meddela Arbetsförmedlingen. Om förändringarna innebär att arbetsgivaren inte längre har rätt till stödet ska beslutet omprövas.

Detta gäller både för information som inkommer från arbetsgivaren själv, från den arbetssökande, från arbetsgivarkontrollen eller på annat sätt. När Arbetsförmedlingen omprövar ett beslut kan utfallet antingen bli att arbetsgivaren inte längre har rätt till stödet, att beslutet ska ändras eller att arbetsgivaren får behålla stödet.

Ändrad lön eller tjänstgöringsgrad

För att meddela ändrad lön och tjänstgöringsgrad ska arbetsgivaren fylla i blanketten Meddelande om förändring som finns på Arbetsförmedlingens hemsida, alternativt meddela ändringarna muntligt.

Viktiga begrepp

Kvalificerande tid

Kvalificerande tid är den tid som ligger till grund för kvalificering för nystartsjobb utifrån arbetslöshetstid. Det kan vara tid som en person varit arbetssökande och inskriven på Arbetsförmedlingen, i arbetsmarknadspolitiskt program, med sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning eller rehabiliteringsersättning, med ekonomiskt bistånd eller i skyddat arbete på Samhall. Aktiviteterna ska sammantaget vara på heltid för att räknas som kvalificerande.

Ramtid

Ramtid räknas en viss tidsperiod bakåt i tiden från dagen innan ansökan inkom till Arbetsförmedlingen (9 eller 15 månader beroende på målgrupp).

Överhoppningsbar tid

Överhoppningsbar tid är tid då arbetssökande varit förhindrad att söka arbete på grund av föräldraledighet på heltid för barn som ännu inte fyllt två år under tiden för ledigheten. Om barnet är adopterat är den överhoppningsbara tiden två år efter barnets ankomst till familjen. Detta innebär att det går att fortsätta räkna kvalificerande tid längre bakåt i tid. Ledigheten kan vara med eller utan föräldrapenning.

Stödtid

Stödtid är den beräknade tid som en arbetsgivare kan få stöd för nystartsjobb och varierar beroende på vilken kvalificeringsgrund som den arbetssökande uppfyller samt dennes ålder vid beslutstillfället.

  • Om den arbetssökande är kvalificerad för nystartsjobb genom arbetslöshet motsvarar stödtiden tiden i arbetslöshet. Som längst 12 månader för den som är 20–24 år, 24 månader för den som är 25 år eller äldre och 48 månader för den som är minst 55 år.
  • Om den arbetssökande är kvalificerad för nystartsjobb som nyanländ är stödtiden 12 månader för den som vid beslutstillfället är mellan 20–24 år och 24 månader för den som vid beslutstillfället fyllt 25 år.
  • Om den arbetssökande är kvalificerad för nystartsjobb genom att ha blivit dömd till fängelse är stödtiden lika lång som det utdömda fängelsestraffet, dock minst 12 och mest 24 månader
  • Om den arbetssökande är kvalificerad för nystartsjobb genom inskrivning i jobb- och utvecklingsutvecklingsgarantin är stödtiden 12 månader.

Bidragsperiod

Bidragsperiod är den period som beslutet om nystartsjobb gäller för. Bidragsperioden styrs bland annat av hur lång tid arbetsgivaren ansöker om, hur länge en person har uppehållstillstånd eller hur lång stödtiden är. Ett beslut tas som längst för 12 månader åt gången.

Återstående stödtid

Återstående stödtid är den tid som finns kvar från ett tidigare beslut om nystartsjobb. Om den arbetssökande och den tidigare anställningen uppfyller vissa villkor kan den återstående stödtiden användas för en ny anställning med stöd av nystartsjobb.