Så kan du vässa ditt cv med AI

Publicerad: 2024-08-21

Att söka jobb kan vara utmanande, men ett välstrukturerat och anpassat cv som ökar dina möjligheter att få jobbet du är ute efter. Här är flera tips på hur du kan förbättra ditt cv med hjälp av AI, som till exempel ChatGPT, Copilot och Gemini.

Anpassa ditt cv efter jobbannonsen

Använd AI för att analysera en jobbannons och ditt eget cv. Kopiera in ditt cv och jobbanonnsen i AI-verktyget och be det ge förslag på hur du kan omstrukturera ditt cv så att det blir mer intressant i relation till vad som efterfrågas av arbetsgivaren. Det kan öka dina chanser att bli upptäckt och få komma på jobbintervju.

Hitta annons i Platsbanken

Förbättra språkbruk och ton

Språket i ditt cv bör vara professionellt, klart och koncist. Om du är osäker på om du använder rätt ton eller ordval kan AI-verktyg hjälpa dig att förbättra texten. AI kan även hjälpa dig att variera ditt ordval för att göra ditt cv mer engagerande.

Skapa olika versioner av ditt cv

Om dina erfarenheter är användbara inom olika branscher eller yrkesroller kan AI hjälpa dig att skapa flera versioner av ditt cv. Be AI skapa anpassade versioner som lyfter fram olika erfarenheter och färdigheter för olika typer av jobb. I Arbetsförmedlingens tjänst "upptäck olika yrken" kan du få förslag på olika yrken som kan vara möjliga att också söka baserat på det du har jobbat med och kan.

Upptäck andra yrken

Översätt ditt cv till andra språk

Om du söker jobb internationellt eller om du ska kunna andra språk för jobbet du söker kan det vara bra att kunna ha ditt cv på olika språk. Och för att behålla en professionell ton kan du exempelvis be verktyget: "Översätt mitt cv till engelska och anpassa det för en brittisk arbetsmarknad." Spana också in våra sidor om hur du kan hitta jobb utomlands.

Hitta jobb utomlands

Undvik vanliga misstag

Ett AI-verktyg kan upptäcka och rätta till vanliga misstag som stavfel, grammatiska fel eller otydligheter. Be AI-verktyget korrekturläsa ditt cv och ge förslag på förbättringar. Men kom ihåg att det är bäst om du också kollar av resultatet från AI.

Be om kreativa förslag

Vill du att ditt cv ska sticka ut? Be AI om kreativa idéer, som att lägga till en "Mina största prestationer"-sektion eller att omformulera dina erfarenheter på ett mer iögonfallande sätt. Men försäkra dig också om att resultatet känns rätt för dig. Det är du själv som är avsändare, så ta bara med de ändringar du kan stå för.

Läs på för bra resultat

När du använder AI-verktyg är det en fördel att ha grundläggande kunskaper om det du vill ha hjälp med. Det gör det lättare att granska och finjustera det som AI-verktyget skapar åt dig. För mer kunskap, kan du exempelvis läsa på om cv på Arbetsförmedlingens webbplats.

Skriva cv

Vässa cv:t i kandidatbanken

I Arbetsförmedlingens kandidatbank kan du som söker jobb skapa en profil och lägga in ditt cv så att arbetsgivare kan hitta dig direkt. Använd AI-knepen för att skapa ett vässat cv även där.

Skapa en profil

Tänk på det här när du använder AI

Det finns flera gratisversioner av AI-tjänster som du kan använda dig av i ditt jobbsökande. Oftast behöver du skapa ett konto för att kunna använda dem.

Tänk på att all information som du laddar upp i AI-tjänsten kan bli synlig för andra. Om du vill vässa ditt cv med hjälp av AI kan du till exempel undvika att skriva med namn, adress och personnummer men ändå be om återkoppling på innehållet i cv:t.

Som alltid gäller det att vara källkritisk. Kom ihåg att även information från ett AI-verktyg kan innehålla felaktigheter.

Generativ AI och olika AI-verktyg