Snabbutbilda dig till jobb i höst

Publicerad: 2023-08-16

Sugen på att gå en kortare utbildning som kan öka dina jobbchanser rejält? Även om hösten redan står för dörren finns det fortfarande massor med lediga utbildningsplatser, till exempel till lastbilsförare, webbutvecklare, trädgårdsarbetare, bagare och hotellmanager.

Arbetsmarknadsutbildning

Det finns arbetsmarknadsutbildningar som leder till en rad olika yrken med goda framtidsutsikter. Här kan du lätt hitta aktuella arbetsmarknadsutbildningar som du kan anmäla intresse för och även se vilka studiebesök du kan anmäla dig till.

Här hittar du arbetsmarknadsutbildningar

Yrkeshögskola

På yrkeshögskolor hittar du utbildningar med inriktning på specifika yrken. Utbildningarna är utformade efter arbetsmarknadens behov. Trots att antalet behöriga sökande till yrkeshögskolan är högre än någonsin finns det platser kvar på uppåt 300 yrkeshögskoleprogram med start i höst.

Här hittar du höstens yh-utbildningar (yrkeshogskolan.se)

Kommunernas vuxenutbildning

Hitta en kockutbildning eller fixa en gymnasieexamen som ökar dina möjligheter att få jobb? Utöver ämneskurser finns olika yrkes- och lärlingsutbildningar samt särskoleutbildningar. Studie- och yrkesvägledare i din kommun kan hjälpa dig att komma i gång med din komvuxansökan och sätta genomförbara mål som passar dig. Vissa kommuner har utbildningsstart i början av varje termin medan andra har fler utbildningsstarter löpande under året.

Här kan du hitta din kommuns utbildningssidor

Folkhögskola

Skaffa gymnasiebehörighet eller utbilda dig till lärarassistent? På folkhögskolan kan du läsa in ämnen eller kurser på grundskole- eller gymnasienivå. Här finns även utbildningar inriktade på olika intresseområden. På folkhögskola.nu:s sida kan du hitta öppningar på utbildningar som nyss dragit i gång och även utbildningar som startar senare i höst.

Här hittar du lediga platser på Folkhögskola (folkhogskola.nu)

Högskola och universitet

Även om anmälan till höstens utbildningar skulle göras i våras finns fortfarande möjlighet att få en restplats. På Universitets- och högskolerådets webbplats antagning.se är alla landets universitets- och högskoleutbildningar representerade. Där kan du söka på ämnen eller skola och ort efter en utbildning som intresserar dig. Vid de utbildningar som fortfarande är sökbara står det ”Öppen för sen anmälan”.

Här hittar du lediga högskoleutbildningar (antagning.se)

Vet du att...

...du som är arbetslös kan få bidrag från CSN för att plugga på komvux eller folkhögskola.

Studiestartsstöd (csn.se)

...du som saknar gymnasieexamen eller grundläggande högskolebehörighet kan få gå en studiemotiverande kurs på folkhögskola. Kursen är på heltid under tre månader och innehåller bland annat träning i studieteknik, och har fokus på kärnämnena samhällskunskap, engelska, svenska och matematik. Du som deltar kan ansöka om aktivitetsstöd hos Försäkringskassan.

Studiemotiverande kurs på folkhögskola