Victor flyttade till utbildningen och fick jobb direkt

Publicerad: 2024-04-22

Victor Petersson bytte tillfälligt ort för att gå en arbetsmarknadsutbildning. Idag arbetar han som distributionselektriker och tipsar andra om att göra samma sak.

Victor Petersson utför arbete i en elstolpe

Jobb direkt efter utbildningen

Utbildningen till distributionselektriker är en sex månader lång påbyggnadsutbildning för den som redan har elkunskap. Den hålls på Åsbro Kursgård, som ligger ett par mil söder om Kumla. En av dem som gått utbildningen är Victor Petersson från Mönsterås.

– Jag funderade på om det var värt att flytta 30 mil för att gå utbildningen och kom fram till att det var det, även om livet hemma skulle stanna av ett tag. Jag visste ju att jag skulle få jobb direkt efter utbildningen, säger han.

Arbetsmarknadsutbildning

Arbetsuppgifter

Vad gör då en distributionselektriker? Victor har svaret. Han har nu arbetat sju år i yrket.

– Som distributionselektriker arbetar man med att förnya, underhålla och reparera elnätet, både luftledningar och markkablar. Vi byter elstolpar som inte har gått igenom besiktningen och ersätter rostiga kabelskåp med nya. Vi sätter också upp laddstolpar till eldrivna fordon. Arbetet genomförs oftast utomhus och är praktiskt inriktat, vilket passar mig perfekt, säger Victor.

Hitta yrken - Distributionselektriker

Nytta av utbildningen

Utbildningen innehåller en del teori, men stor del av tiden ägnar man åt att omsätta teorin till praktiska övningar. Victor säger att han har haft stor nytta av utbildningen i sitt arbete.

– Vi fick bland annat lära oss hur det är att arbeta med olika material och vilka olika moment som ska utföras när vi förnyar eller reparerar något. Jag fick också mer koll på hur jag ska arbeta säkert.

Förutom att utbildningen var lärorik och intressant uppskattade han även gemenskapen med de andra kursdeltagarna. Eftersom de flesta bodde på kursgården och var i samma skede i livet var det lätt att umgås. Samtidigt var det skönt att ha det egna rummet att kunna dra sig tillbaka till.

Omväxlande jobb

Idag arbetar Victor hos Oskarshamn Energi AB. Han trivs med att jobbet är omväxlande; det innehåller många olika arbetsmoment. Till exempel att klättra upp i en elstolpe och arbeta tolv meter över marken. Det är dock är inget som avskräcker honom.

– Det är bara roligt att komma så högt upp, och få fin utsikt över landskapet. Vi har bra säkerhetsutrustning så jag har aldrig känt mig rädd.

Ibland får Victor och hans kollegor rycka ut när en lokal, en samhällsinrättning eller ett hushåll blivit strömlöst. De kollar var felet har uppstått. När det gäller bostäder är det Oskarshamn Energi som ansvarar för elen fram till bostaden. Där tar bostadsägaren över ansvaret.

– Kunderna blir så otroligt glada när vi kommer för att hjälpa dem. De allra flesta är väldigt trevliga, så det är en tacksam uppgift. Att jag själv har nära till skratt och tycker det är kul att träffa människor är en fördel i det här jobbet.

Fokus på målet

Till den som funderar på att flytta för att utbilda sig tipsar Victor om att ha fokus på vad man vill uppnå, slutmålet, och att tiden man studerar kommer att gå fort. Skulle man ändra sig, kan man alltid flytta hem igen.

– För mig var det helt rätt att flytta. Jag fick ett jobb jag trivs jättebra med och har inte ångrat mig en enda sekund.

Hitta arbetsmarknadsutbildning

Det finns många arbetsmarknadsutbildningar som leder till en rad olika yrken. På sidan Hitta arbetsmarknadsutbildningar kan du lätt hitta aktuella arbetsmarknadsutbildningar.

Hitta arbetsmarknadsutbildningar

Hitta studiebesök

På ett studiebesök kan du ta reda på om en utbildning och ett yrke passar dig. Anmäl dig genom att mejla kontaktpersonen för den eller de utbildningar du är intresserad av. Utbildningsanordnaren hör sen av sig till dig med bekräftelse.

Aktiviteter och studiebesök

Är du intresserad av utbildningen till distributionselektriker på Årsbro Kursgård?

Arbetsmarknadsutbildning distributionselektriker Åsbro kursgård (asbro.se)