Öka dina jobbchanser som 55-plussare

Publicerad: 2023-05-16

Du har lång erfarenhet och kommer snabbt in i jobbet. Du kan vara en trygghet och mentor för kollegor som är nya branschen. Men trots alla fördelar så finns det utmaningar. På den här sidan har vi samlat jobbsökartips och goda exempel med 55-plussare som gått från arbetslöshet till jobb.

Att sakna ett jobb under längre tid är tyvärr något alltför många 55 plussare kan känna igen sig i. Idag rör det sig om drygt 64 000 inskrivna som är i åldrarna 55-65. Mer än hälften av dessa har varit arbetslösa ett år eller längre.

Samtidigt är gruppen äldre en viktig kugge på arbetsmarknaden som kan lindra kompetensbristen. Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Ellinor Wassberg hoppas att fler arbetsgivare upptäcker potentialen i att rekrytera äldre medarbetare.

Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert Arbetsförmedlingen

– En person som har mer erfarenhet kan vara trygg i sig själv och sin yrkesroll. Om hen har lång erfarenhet från branschen kan introduktionen gå snabbt och oavsett tid i just den branschen har medarbetaren många olika erfarenheter som ger ett annat sätt att tänka än om man är yngre och inte har hunnit uppleva lika mycket.

Därtill vill hon tipsa om att Arbetsförmedlingen erbjuder stöd som kan underlätta den positiva utvecklingen.

– 55-plussare som har varit arbetslösa en längre tid kan ha rätt till anställningsstöd. Det kan innebära att de får ekonomisk ersättning eller annat stöd från Arbetsförmedlingen vid en anställning. På Arbetsförmedlingens hemsida kan du till exempel själv testa om du har möjlighet att anställas med nystartsjobb, säger hon.

Testa här om du uppfyller kraven för nystartsjobb


7 tips som kan leda dig till jobb

Ansökningshandlingarna är din biljett till jobb och kräver lite extra omvårdnad. Bygg ditt cv utifrån jobbannonsen. Tryck extra mycket på de egenskaper som du vet att arbetsgivaren söker efter och lyft dem så tidigt som möjligt i ditt cv eller personliga brev.

Har du lång yrkeserfarenhet bör du undvika att lista allt du har hunnit med under ditt arbetsliv i kronologisk ordning i ditt cv. Vad du gjorde som 20-åring kanske inte är relevant för det jobb som du söker idag. Välj istället att lyfta fram den kunskap och de egenskaper du har som passar för just det jobb som du söker. Det ökar chanserna för att arbetsgivaren fastnar för just dina ansökningshandlingar.

En fördom är att många äldre har svårt att tänka nytt utan vill göra "som jag alltid har gjort". Visa i stället exempel på flexibilitet och anpassningsförmåga och att du kan hantera förändring. Kanske har du själv drivit förändringsprojekt? Berätta om sådant som visar på din flexibla förmåga.

Ett annat bra tips som får arbetsgivaren att fokusera mer på din kompetens är att helt enkelt utelämna uppgiften om din ålder i ditt cv eftersom det inte är intressant. Det som är viktigt är din erfarenhet och dina egenskaper.

Webbinarium: Din erfarenhet är en vinnare

Om jobbsökandet bara resulterar i "nej tack" kan det vara värt att tänka över vilka jobb som du söker. Går det till exempel att bredda ditt jobbsökande till andra branscher där din kompetens behövs?

Lyssna på Jobbpodden om hur du tacklar ett nej tack på din ansökan

Du kan bygga på din kunskap med en kortare kurs eller en ny utbildning. Det finns utbildningar vars längd är från ett par månader till ett eller två år. Med ny kunskap får du en extra bredd eftersom du kan kombinera den med dina tidigare egenskaper och erfarenheter.

Så kan du ta steget mot studier

En fördel med att vara 55 plus är just det faktum att du levt länge och därmed antagligen har haft kontakt med många människor genom åren. Det vanligaste och effektivaste sättet att hitta ett jobb är genom vänner och bekanta, så om du lägger lite tid på att nätverka med dina nuvarande och gamla kontakter ska du se att det kan ge resultat.

Läs mer om hur du kan använda ditt eget nätverk

Floristen som blev grovsvarvare

film
/

2 minuter 44 sekunder

Carinas allergi satte stopp för arbetet som florist. Som 59-åring började hon som lärling till grovsvarvare. ”Jag lär mig från grunden på plats.”