Robert utbildade sig och fick sitt drömyrke

Publicerad: 2022-08-17

Efter att ha arbetat inom industrin blev Robert Raisio arbetslös. Det gav honom möjlighet att gå en arbetsmarknadsutbildning och jobba med det han trivs bäst med – att ge omsorg till äldre.

Det är morgon och Robert Raisio går med raska steg mot Jordbodalens äldreboende i Helsingborg. Arbetsdagen ska snart börja och det Robert ser mest fram emot är att få göra samma sak som han gjorde igår. Som vårdbiträde förbereder han vårdtagarnas frukost och hjälper dem att göra sig i ordning för dagen. Städning, att göra olika aktiviteter med de äldre samt att hjälpa dem med kvällsrutiner tillhör också hans uppgifter. Extra roligt tycker han det är att samtala en lite längre stund med någon av vårdtagarna, dela ord och tankar. De som kommer ihåg hur det var förr vill gärna berätta om det.

– Jag är trivs oerhört bra med att lyssna på och hjälpa människor, speciellt de som är äldre. Att vårdtagarna, som är mellan 87 och 99 år, uppskattar att jag hjälper dem betyder mycket för mig. Det ger mig stor tillfredsställelse och en känsla av att göra något viktigt. Att jag är en omtänksam person med gott humör har varit till stor nytta i rollen som vårdbiträde, säger han.

Krokig väg

Roberts väg på arbetsmarknaden har varit krokig. När han var 18 år hoppade han av gymnasiet och började arbeta som maskinoperatör på Hylte Bruk. På 90-talet utbildade han sig till yrkesfiskare, men kärleken kom emellan och den planerade yrkesbanan som skeppare blev aldrig av.

Därefter har han varit färdtjänstchaufför, personlig assistent och innan han blev arbetslös arbetade han skift inom industrin under en lång tid. Men det är inom vård och omsorg han trivs bäst.

– Hade jag vetat hur givande det är att arbeta med människor när jag var 20 år hade jag utbildat mig inom det området direkt.

Nu är han mycket tacksam över att han fick den möjligheten senare i livet.

Fick jobb direkt

Arbetsmarknadsutbildningen pågick i tio månader och innehöll en rad olika ämnen. Mest intressant var det att lära sig om hur kroppen fungerar, tycker Robert. Det var också värdefullt att få kunskap om olika sjukdomar, något han har haft direkt nytta av i sitt arbete.

Förutom teori ingick sex veckors praktik under studietiden. Redan då fick Robert erbjudande om arbete, men han valde att gå klart utbildningen och erbjöds istället arbete direkt efter avslutad utbildning.

Nya insikter

Utbildningen har inte bara gett Robert ett arbete. Han har också fått många nya insikter och nya dörrar har öppnats. Nu har han siktet inställt på att skaffa sig erfarenhet och sedan utbilda sig till undersköterska, och kanske därefter till sjuksköterska.

– Att utbilda mig har verkligen varit berikande så jag gör absolut tummen upp för att studera, avslutar han.

Hitta arbetsmarknadsutbildning

Det finns arbetsmarknadsutbildningar som leder till en rad olika yrken. Under länken yrkesområden nedan kan du lätt hitta aktuella arbetsmarknadsutbildningar.

Yrkesområden

Hitta studiebesök

På ett studiebesök kan du ta reda på om en utbildning och ett yrke passar dig. Anmäl dig genom att mejla kontaktpersonen för den eller de utbildningar du är intresserad av. Utbildningsanordnaren hör sen av sig till dig med bekräftelse.

Aktiviteter och studiebesök