Anneli, 55 år, fick en ny chans mitt i livet
Anneli Holmlund, 55 år litade på sin magkänsla och hoppade på en rekryteringsutbildning som ledde till ett jobb inom träindustrin.
Anneli stormtrivs i sin roll som processoperatör på Holmen, som är en skogsindustrikoncern med fem sågverksanläggningar i Sverige. Jobbet fick hon efter en rekryteringsutbildning som Holmen anordnade i samarbete med Lernia och Arbetsförmedlingen. Här berättar hon om hur hon bytte yrkesinriktning efter över 20 år i yrkeslivet, för att satsa på en utbildning inom träindustrin.
Började grubbla
Anneli hade jobbat som sjuksköterska i över 20 år när det till slut blev för slitsamt. Hon hade svårt att stänga av jobbet när hon gick hem för dagen.
– Jobbet som sjuksköterska var verkligen mitt drömjobb den första tiden. Men efter några år började jag bli lite för engagerad i jobbet. Jag kunde grubbla på kvällarna om det som jag gjort under dagen var tillräckligt bra. Till slut kändes det omöjligt att fortsätta.
Så fungerar arbetsmarknadsutbildning
Anneli hade hört bekanta som arbetade på skogsbolaget Holmen berätta om hur bra de trivdes. När hon såg en rekryteringsannons om en utbildning på Holmens fabriker blev hon därför intresserad och skickade in en ansökan.
– Först kände jag mig osäker och funderade på om det här verkligen kunde vara något för mig. Hade jag som kvinna och dessutom 50 plus det som krävs för ett fabriksarbete inom träindustrin?
Testa vilken banbrytare du kan bli?
Följde magkänslan
Men Anneli var nyfiken och bestämde sig för att våga följa sin magkänsla om att detta kunde vara något för henne. Efter att hon blivit inbjuden och deltagit på ett informationsmöte som Holmen arrangerade tillsammans med Arbetsförmedlingen och Lernia kände hon sig övertygad. Det här kunde absolut vara något för henne. Möte med både rekryterings- och utbildningsanordnaren Lernia och Holmen följde, och Anneli gick vidare i processen. När telefonsamtalet sedan kom en dag för drygt tre år sedan om att hon fått plats på rekryteringsutbildningen blev hon överlycklig.
– Det var strax innan jul som Arbetsförmedlingen hörde av sig och sa att jag fick börja utbildningen redan i januari. Det kändes som jag fått den bästa julklappen!
Mycket teori och praktik
Veckorna flöt på och teori varvades med praktik. Teorin bestod av utbildning i träindustri och innehöll ämnen som till exempel lära i träkvalitet.
– Jag fick en bra inblick i vad träindustrin innefattar, så som produktion, de olika fabrikerna och deras inriktning, olika träslag och kvalitéer. Och mycket mer! Att gå från helt ovetandes till att få en bra överblick över vad jobbet innebär.
Den praktiska delen bestod av arbete i alla sex fabriker där man roterade runt de olika stationerna för att få en bred överblick över alla olika slags arbeten. En fabrik fokuserar på specialsnickerier som till exempel att producera läktare och fackverk medan andra fabriker mer består av processoperativa arbeten, som till exempel arbete som cnc-operatör. Holmen är en stor arbetsgivare och erbjuder olika slags arbete i fabrikerna – det är en öppen dialog med deltagaren om vad den passar bäst för.
– Det var en mycket varierande praktisk utbildning vilket var roligt. Och så fick jag ju möjlighet att känna efter vad jag tyckte fungerade bäst för mig och vad som intresserade mig mest.
Fick heltidsjobb
Vid utbildningens slut blev Anneli erbjuden heltidsarbete i en av fabrikerna, inledningsvis via en anställning hos Lernia bemanning.
– Jag blev såklart jätteglad när jag fick möjlighet att fortsätta. Jag kände att jag hade blommat ut under utbildningen och mådde riktigt bra. Jag uppskattar att känna att jag duger som jag är och har en arbetsuppgift som jag behärskar väl. Själva uppgiften i sig är inte det viktigaste för mig – i stället är riktigt trevliga arbetskamrater det som ger mig mest kvalitet i arbetet.
Hitta arbetsmarknadsutbildning
Anneli är glad att hon tog steget trots osäkerhet inför den mansdominerande byggbranschen.
– Jag hade nog förutfattade meningar om mig själv innan. Jag börjar bli gammal och vem vill ha mig tänkte jag. Men utbildningen var en fantastisk språngbräda till ett roligt jobb inom ett helt annat yrke än jag utbildade mig till för många år sedan. När jag lämnar arbetet för dagen känner jag nu att jag kan släcka lampan och stänga av jobbet helt för kvällen.
Känner sig uppskattad
Anneli trivs fortfarande och berättar att det finns goda möjligheter att utvecklas, både genom att byta arbetsuppgifter och att byta tjänst. Arbetet uppfyller det som hon tycker är viktigast i yrkeslivet.
– Visst är en del dagar enformiga, men jag känner mig uppskattad, har fantastiska kollegor och får mycket positiv feedback. Rollen innehåller det jag värdesätter mest; stor arbetsglädje, jag känner mig bekväm i min roll och gemenskapen är fantastisk.