Så kan du vässa ditt jobbsökande

Publicerad: 2022-12-14

Vill du vässa ditt jobbsökande ytterligare? Här är några tips på hur din jobbjakt kan bli både mer inspirerande och effektivare.

Skräddarsy cv:t och personliga brevet

Skicka inte runt samma ansökningshandlingar till flera arbetsgivare. Anpassa i stället ditt cv efter det jobb du söker. På arbetsformedlingen.se liksom många andra rekryteringstjänster på internet finns exempel på bra cv och experttips på hur du kan skräddarsy ditt eget.

Skriva cv – så gör du

Sök på fler sätt

Om du svarat på mängder av annonser utan att få napp. Lägg också ut ditt cv på nätet, leta på jobbsajter, dammsug ditt nätverk av vänner, släkt och före detta arbets- eller studiekamrater. Besök rekryteringsmässor. Ju fler sätt du söker på desto troligare att du snart träffar de rätta arbetsgivarna.

Hitta jobbet du vill ha

Välj rätt arbetsgivare

Kolla potentiella arbetsgivares webbplatser och googla fram så mycket fakta du kan. På så sätt skaffar du dig en bra bild om hur tillvaron skulle kunna te sig som anställd där och om det är något för dig. Arbetsgivare vill rekrytera personer som passar in i gänget och trivs med deras företagskultur.

Så hittar du rätt arbetsgivare

Ensam är inte stark!

Låt dina vänner, både dem du umgås med och dina FB-vänner få veta att du söker jobb. Sprid budskapet på Linkedin och andra karriärnätverk. Gå med och var aktiv i bransch- och yrkesnätverk.

Sök jobb i sociala medier

Förbered dig väl

Ska du på jobbintervju? Var ute i god tid och läs på inför. Gå in på företagets webbplats före din intervju. Ta reda på så mycket du kan om företagets verksamhet, ledarskap och kultur. Förbered svar på vanliga intervjufrågor och öva gärna på svåra frågor.

Inför jobbintervjun

Ställ frågor

När intervjun går mot sitt slut kommer arbetsgivaren med största sannolikhet att uppmana dig att ställa frågor om du har några. Samla på dig ett frågebatteri och rabbla dem hemma. Det visar att du verkligen är intresserad av jobbet och att du läst på om företaget.

Frågor att ställa på intervjun

Tappa inte sugen

Att söka jobb kan vara tidskrävande, utmattande och resultera i många trista ”tack men nej tack-svar”. Men låt inte detta stoppa dig. Leta hela tiden nya smarta sätt att söka jobb på och knyta nya nätverk. Se jobbsökandet som ett arbete, ha bestämda ”arbetstider” och därefter är det fritid. Följ upp hur det går för dig med jämna mellanrum och trimma in sökandet ytterligare om det behövs, kanske mot nya branscher. Jobbet för dig finns garanterat någonstans därute!