Experten tipsar: När du behöver byta yrkesbana

Publicerad: 2021-05-04

Har du förlorat jobbet under pandemin? Då kan det vara läge för dig att byta yrke. Du vet väl att det finns gott om snabba utbildningsvägar till jobb med goda framtidsutsikter. Charlotte Lindman, Arbetsförmedlingens arbetssökarexpert, ger smarta tips på hur du kan lägga om kursen.

lärare, undersköterska, civilingenjör

Lärare, undersköterska och systemutvecklare - yrken med mycket goda framtidsutsikter.

Varför ska jag ställa om?

Många som har blivit av med jobbet den senaste tiden kan inte gå tillbaka till sitt tidigare jobb, utan kan behöva tänka i nya banor. Då kan man ju ställa sig frågan varför? Digitaliseringen och automatiseringen förändrar arbetsmarknaden hela tiden. Dessutom har den här utvecklingen snabbats på ännu mer under pandemin och krisens effekter kan bli långvariga. Det gör många gånger att den kunskap och erfarenhet du har idag kanske inte riktigt matchar med de jobb som finns att söka. Det kan uppstå ett stort glapp mellan vad som efterfrågas och vad du kan erbjuda. Därför behöver många arbetssökande ställa om idag, skaffa sig ny kunskap och utbildning för att kunna konkurrera om de jobb som kommer att finnas på arbetsmarknaden framöver.

Checklista: När du behöver byta yrke

Charlotte Lindman, Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert.

Vilka jobb ska jag satsa på?

Det finns många branscher som ropar efter arbetskraft och kommer att göra det under lång tid framöver. Mycket förändras som gör att jobben dyker upp på nya ställen. Till exempel blir det allt fler yngre och äldre personer i befolkningen, därför behövs fler personer inom vård, omsorg och skola. En annan orsak är automatiseringen och digitaliseringen som gör att vissa typer av manuella arbetsuppgifter försvinner och istället krävs ny mer avancerad kompetens exempelvis inom data/IT. Glöm inte att också göra ett medvetet val, att du har tänkt igenom om jobbet skulle passa dig, det är viktigt att du också har hjärtat med dig när du gör en stor förändring.

Hur lång tid tar det att byta karriär?

Tiden det tar att byta karriär kan se väldigt olika ut, det kan gå fort på bara några månader eller ta flera år. Det beror helt på vilket yrke du väljer att skola om dig till. Om du inte vill studera i flera år på högskola är ett bra tips att titta på alla yrkesutbildningar via Arbetsförmedlingen som finns eller yrkeshögskolan snabbare alternativ. Det kan vara bra att veta att de här kortare utbildningarna är särskilt framtagna för att passa yrken som efterfrågas på arbetsmarknaden. De leder ofta direkt till anställning och är jobb som står sig ett bra tag framöver.

Arbetsmarknadsutbildning

Yrkeshögskola

Hur kan jag klara ekonomin om jag ska studera?

Det finns fantastiska möjligheter att studera och samtidigt klara ekonomin. Är du inskriven på Arbetsförmedlingen och utbildning är det bästa och rätta sättet för dig att få ett jobb så finns möjligheten att studera utan studielån. Det betyder bland annat att du kan få aktivitetsstöd som betalas ut från Försäkringskassan upp till ett år. Du kan även studera med bidrag från CSN som kallas studiestartsstöd. De här två alternativen behöver inte betalas tillbaka.

Studiestartsstöd (csn.se)

Så gick det för andra att byta bransch

  • Kajsa Carlsson och Sigrid Aspling bytte karriär och jobbar med förnybar energi - en bransch med goda framtidsutsikter.
  • Amir Belhassen bytte krogjobb mot arbete som ventilationsmontör. Läs om honom och tre andra som utbildat sig och jobbar i byggbranschen.