Byggare berättar: Så är det att ha mitt jobb

Publicerad: 2021-03-26

Inom byggbranschen är efterfrågan av arbetskraft stor. Här berättar fyra personer om sina yrken. Alla har de fått jobb efter att ha gått någon av Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsutbildningar.

Destan Osaj har utbildat sig till snickare genom en arbetsmarknadsutbildning.

Destan Osaj har utbildat sig till snickare genom en arbetsmarknadsutbildning. Foto: Stefan Lindblom.

Destan Osaj, 29 år, snickare, Helsingborg

Beskriv en vanlig arbetsdag!

– Just nu jobbar jag med stora byggnadsprojekt. Jag vaknar tidigt och är på jobbet kl: 06:30. Vi har morgonmöte och går igenom dagen. Sedan skummar och gipsar vi väggar, skär till plankor och sätter upp reglar för dörrar och väggar.

Hur kommer det sig att du ville bli snickare?

– Det är intresse jag har haft sedan jag var liten. Jag tycker det är fint att kunna gå förbi en byggnad och tänka ”det där har jag varit med och byggt upp.”

Vilka egenskaper är bra att ha för att jobba med det du gör?

– För det första måste man vara noggrann, är man inte det riskerar man att få göra om allt. Sedan är det bra om man trivs att arbeta i en grupp. Man måste klara av en del kroppsarbete, men jobbet är inte jättetungt.

Vad är det bästa och sämsta med ditt jobb?

– Det bästa är kollegorna, har man bra personer runt omkring sig så trivs man. Sedan att man får börja från noll och vara med att bygga upp något från grunden. Det sämsta? Jag är ju nybörjare så jag har inte hittat något negativt än.

Jolanta Karlsson, 44, målare, Överkalix

Jolanta Karlsson, målare.

Beskriv en vanlig arbetsdag!

– Jag börjar jobba klockan sju, planerar vad jag ska göra, klär in golv och tak och börjar måla. Det är inte bara väggar utan även skåp, snickerier och köksluckor. På sommaren är det väldigt bra, då är man ute mycket och får känna vinden mot huden.

Hur kommer det sig att du ville bli målare?

– Jag tycker om mönster och färger, att arbeta med kroppen och händerna. Stillasittande arbete är inget för mig, man blir så stel av kroppen av att sitta på kontor.

Vilka egenskaper är bra att ha för att jobba med det du gör?

– Som målare är det ganska mycket ensamarbete, särskilt på mindre orter, så man måste trivas med sig själv. Sen måste man ju vara noggrann och göra jobbet rätt, det är ingen som vill ha en slarvig målare.

Vad är det bästa och sämsta med ditt jobb?

– Det är ett fritt yrke, jag är inte bunden till något och kan själv planera min dag. Jag kan lyssna på radio, måla och vara för mig själv, jag är inte allt för social så det fungerar bra för mig. Det sämsta är att det är stora avstånd mellan jobben här uppe i norr, ibland blir det mycket pendling.


Amir Belhassen, 33, ventilationsmontör, Göteborg

Amir Belhassen är ventilationsmontör.

Beskriv en vanlig arbetsdag!

– Det beror på vilket bygge vi är på. Men det handlar om att montera rör, fläktsystem och aggregat. Vi installerar hela ventilationssystem i byggnader och hus, med syftet att få in fräsch luft och leda ut den dåliga luften.

Hur kommer det sig att du ville bli ventilationsmontör?

– Jag har jobbat i krogbranschen förut, men det var väldigt stressigt. Jag ville ha ett framtidsyrke där det gick att vidareutvecklas och jobba med olika saker.

Vilka kvaliteter är bra att ha för att jobba med det du gör?

– Att kunna arbeta självständigt, använda hjärnan och hitta smarta lösningar eftersom ritningarna inte alltid stämmer. Då kan man inte ringa chefen för minsta lilla grej. Sedan är kommunikation en viktig del, på ett bygge samarbetar man med olika typer av människor med olika yrken.

Vad är det bästa och sämsta med ditt jobb?

– Jag gillar att det är så varierat. Det är olika arbetsplatser, det blir aldrig tråkigt och ingen dag är den andra lik. Ibland är det tunga lyft, om man inte lyfter på rätt sätt sliter det på kroppen.


Ghait Khlaif, 22 år, betongarbetare, Göteborg

Ghait Khlaif är betongarbetare

Beskriv en vanlig arbetsdag!

– Vi jobbar från halv sex till fyra. Just nu är det stora projekt, snart ska vi flytta till ett bygge där det är över 5 000 kvadratmeter som ska gjutas. Vi följer ritningarna, armerar väggar och golv och om det är bra väder så gjuter vi betongen. Ibland arbetar vi med maskiner men ofta är det med händerna.

Hur kommer det sig att du ville bli betongarbetare?

– Jag har jobbat lite med betong i mitt hemland och jag gillade det. Det är bra tider och det finns gott om jobb.

Vilka egenskaper är bra att ha för att jobba med det du gör?

– Man måste vara stark, ibland bär vi tunga säckar på upp till 20 kilo. Sedan är det bra om man gillar att lära sig nya saker.

Vad är det bästa och sämsta med ditt jobb?

– Det är ett lugnt arbete, bra lön och ett stort plus är mina kollegor, det gör att man vill gå till jobbet varje morgon. Vad som är dåligt? Är man morgontrött så är det inget bra yrke. Men jag har vant mig.