När du blir arbetslös

Du behöver inte gå till ett av våra kontor. Skriv in dig på vår webbplats med e-legitimation din första arbetslösa dag. Boka planeringssamtal med en arbetsförmedlare och ansök om a-kassa direkt.

Boka samtal

Tryggt och säkert

Få information om a-kassa

Så går det till att skriva in sig

Skriv in dig första dagen du är arbetslös

Det är viktigt att du skriver in dig hos oss senast första dagen du är arbetslös. Då kan a-kassan bedöma din rätt till ersättning från första arbetslösa dagen.

När du skriver in dig hos oss den första dagen du är arbetslös och är aktivt arbetssökande kan en annan myndighet, eller kommun, bedöma din rätt till ersättning. Försäkringskassan kan till exempel besluta om din sjukpenningpenninggrundande inkomst, SGI.

Fyll i alla uppgifter du kan. Ju mer vi får veta desto snabbare kan vi hjälpa dig.

Så här skriver du in dig

 • Logga in med din e-legitimation (till exempel mobilt bank-id).
 • Har du inget konto på arbetsformedlingen.se måste du först fylla i dina uppgifter och skapa ett konto.
 • När du har skapat ett konto och är inloggad med din e-legitimation kan du starta din anmälan som arbetslös.
 • Du kommer att få fylla i uppgifter om till exempel utbildning, tidigare jobb, kompetenser, vilka slags jobb du söker med mera. Förbered dig gärna genom att plocka fram betyg, intyg, cv och annat.
 • Du kommer slutligen att få boka tid för ditt första möte med oss.

Kontakta din a-kassa

A-kassa är pengar som du kan få när du är arbetslös. Hur mycket pengar du kan få beror bland annat på hur mycket du har jobbat tidigare, och om du är medlem i en a-kassa.

Kontakta din a-kassa och ansök om ersättning. Det gör du enklast genom att logga in på din a-kassas webbplats.

Om du inte är medlem i någon a-kassa har du ändå möjlighet att få viss ersättning.

A-kassa

Förbered dig för ditt möte med oss

Innan ditt första möte är det bra om du börjar förbereda dig och planera på egen hand. Då blir vårt första möte mer effektivt. Du kan till exempel:

 • se över och uppdatera ditt cv
 • ta fram dina betyg och intyg
 • fundera på vad du vill jobba med.

Inför första mötet

Vad händer på mötet?

På ditt första möte med oss går du och en arbetsförmedlare bland annat igenom:

 • dina kompetenser
 • vilka slags jobb du söker
 • hur arbetsmarknaden ser ut
 • vilket stöd du kan få av oss
 • hur du ska gå tillväga för att nå dina mål.

Frågor och svar

Hur avbokar eller ombokar jag ett möte med er?

Du avbokar eller ombokar ditt möte med Arbetsförmedlingen genom att kontakta oss via telefon eller chatt. Du kan även besöka ett kontor med kundtorg.

Tänk på att höra av dig i god tid före mötet!

Kontakta oss

Kan jag skriva in mig utan e-legitimation?

Om du inte har e-legitimation kan du förbereda din inskrivning på webben. Då loggar du in med användarnamn och lösenord. Du behöver sedan besöka oss för att bli inskriven som arbetssökande. Du kan inte boka ditt besök i förväg. Din första inskrivningsdag räknas från den dag du besöker oss personligen.

Du behöver besöka oss inom 14 dagar från det att du skickat in dina uppgifter här på webbplatsen. Om du inte gör det raderas dina uppgifter automatiskt.

Skapa konto

Kan jag skriva in mig tidigare än min första dag som arbetslös?

Ja. Men då behöver du besöka oss din första arbetslösa dag för att inte gå miste om ersättning från a-kassan.

Kontakta oss

Hur anmäler jag arbetslöshet till a-kassan?

När du skriver in dig på vår webbplats med e-legitimation anger du samtidigt att du tänker söka a-kassa. Besök sedan din a-kassas webbplats för att fylla i de uppgifter de behöver.

Om du redan är inskriven och anmäld till en a-kassa men är pausad på grund av att du har jobbat eller varit sjuk en period behöver du kontakta oss via telefon eller chatt. Då meddelar vi din a-kassa att du åter är arbetssökande. Du kan även besöka ett kontor med kundtorg.

Kontakta oss

Vad är sjukpenningsgrundande inkomst, SGI?

Din SGI påverkar storleken på till exempel sjukpenning och föräldrapenning. Det är Försäkringskassan som räknar ut din SGI. Kontakta Försäkringskassan om du har frågor om din SGI.

Försäkringskassan

Vad gäller när jag har fått avgångsvederlag?

Om du får avgångsvederlag utan att börja ett nytt arbete behöver du skriva in dig som arbetssökande hos oss. Tänk på att skriva in dig senast den första dagen efter att din anställning har upphört, annars riskerar du att förlora din SGI hos Försäkringskassan.

Du kan inte få ersättning från a-kassan under tiden med avgångsvederlag. Kontakta din a-kassa så räknar de ut hur lång tid ditt avgångsvederlag motsvarar i arbetad tid.

Det är först när tiden med avgångsvederlag är slut som du har möjlighet att få ersättning från a-kassan.

Vad ska jag tänka på om jag blir varslad eller uppsagd?

Skriv in dig hos oss för att få hjälp med att hitta jobb. Kontakta också din fackliga organisation för att få veta om du kan få stöd och vilken organisation du i så fall ska vända dig till. Arbetsförmedlingen, trygghetsorganisationerna och arbetsgivaren samarbetar ofta för att kunna ge dig ett bra stöd.

Hur ser jag om jag är inskriven?

Om du är osäker på om du är inskriven eller inte kan du logga in på Mina sidor med din e-legitimation för att se det. Är du inskriven på Arbetsförmedlingen står det ”Min inskrivning” under ditt namn. Står det ”Skriv in dig” under ditt namn är du inte inskriven.

Hur får jag ett intyg om att jag är inskriven?

Du kan själv skriva ut ett intyg på att du är inskriven hos oss. Logga in på Mina sidor med din e-legitimation och gå till "Visa/ändra mina uppgifter". Välj "Dokument och intyg" så får du upp intyget i PDF-format för att skriva ut eller visa upp.

Jag fyllde inte i vilken a-kassa jag är medlem i vid inskrivningen. Vad ska jag göra nu?

Har du inte har angett att du ska söka a-kassa när du skrev in dig på vår webbplats kan du ringa oss och vi kan meddela din a-kassa. Har du däremot skrivit in dig vid ett besök behöver du besöka oss igen så vi kan skicka signalen till a-kassan. Din anmälan till a-kassan gäller från det datum som du ringer eller besöker oss och kan legitimera dig.

Kundservice