Anmäla frånvaro när du är sjuk

När du deltar i ett program är det viktigt att du anmäler om du blir sjuk, redan första dagen. Efter sju dagar ska du lämna in ett läkarintyg. Om du har ersättning från a-kassa behöver du inte anmäla om du blir sjuk. Då behöver du bara avboka eventuella möten med oss.

Sjukanmälan när du deltar i ett program

Du ska göra en sjukanmälan om du deltar i ett program och får aktivitetsstöd, etableringsersättning eller utvecklingsersättning, och inte kan delta i dina planerade aktiviteter på grund av att du är sjuk.

När ska du göra sjukanmälan?

Du behöver anmäla redan den första dagen du är sjuk. Annars förlorar du din ersättning för hela sjukperioden.

Om du deltar i utbildning, praktik, svenska för invandrare (sfi) eller någon annan aktivitet, behöver du även meddela sjukfrånvaron dit.

Läkarintyg efter sju dagar

Om du är sjuk i mer än 7 dagar och inte kan delta i dina aktiviteter måste du lämna ett läkarintyg till oss. Det gäller både när du är sjuk på heltid eller deltid.

Om du är sjuk i mer än 7 dagar

Om du är sjuk i mer än 30 dagar

Är du sjuk en längre tid försöker vi anpassa innehållet i ditt program så att du ändå kan delta. Är du sjuk på heltid längre än 30 dagar skrivs du ut ur programmet. Om du blir frisk inom ett år kan du i vissa fall bli inskriven i programmet igen.

Mer information om hur du ansöker om sjukpenning hittar du på Försäkringskassans webbplats.

Försäkringskassan

Hur gör jag för att sjukanmäla mig?

Du sjukanmäler dig på vår webbplats.

När du ansöker om ersättning hos Försäkringskassan ska du fylla i att du har varit frånvarande på grund av sjukdom.

Om du inte har dator eller e-legitimation

Om du av någon anledning inte har möjlighet att göra en digital sjukanmälan går det bra att ringa till oss på 0771-416 416.

Vad får jag för ersättning om jag är sjuk?

Första dagen du är sjuk får du ingen ersättning. Det kallas karensdag. Om du lämnar in din sjukanmälan första dagen du är sjuk, behåller du din ersättning i form av aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning för de övriga sjukdagarna. Läs mer på Försäkringskassans webbplats.

Försäkringskassan

Om du jobbar vid sidan av ditt program

Om du jobbar vid sidan av ditt program gäller andra regler om du inte kan jobba för att du är sjuk. Läs mer på Försäkringskassans webbplats.

Försäkringskassan

När du har ersättning från a-kassa

Är du sjuk en kortare period räcker det oftast att du fyller i sjukfrånvaro i tidrapporten när du ansöker om ersättning hos din a-kassa. Om du har du ett inbokat möte med oss behöver du även kontakta oss och avboka mötet. Det gör du enklast via chatten, som du hittar under Kontakta oss. Vi meddelar då din a-kassa att du är sjuk. När du blir frisk är det viktigt att du kontaktar oss första dagen du kan jobba igen.

Du behöver också meddela Försäkringskassan att du är sjuk.

Om ditt barn blir sjukt

När du deltar i ett program är det viktigt att du meddelar oss om du behöver stanna hemma för att vårda sjukt barn (VAB). Du behöver anmäla redan den första dagen du är hemma.

Anmäla frånvaro för vård av barn (VAB)

Kundservice