Anmäl frånvaro för vård av barn (VAB)

När du deltar i ett program är det viktigt att du meddelar oss om du tillfälligt vårdar sjukt barn, VAB. Om vi inte vet varför du är frånvarande riskerar du att få en varning eller förlora din ersättning.

Vem ska meddela frånvaro för vård av barn (VAB)?

Meddela oss om du deltar i ett program och inte kan delta i dina planerade aktiviteter på grund av att du behöver stanna hemma för att ta hand om barn som blivit sjukt.

När ska du meddela frånvaro för vård av barn (VAB)?

Meddela oss redan den första dagen du är hemma och vårdar sjukt barn. Annars riskerar du att få en varning eller förlora din ersättning.

Om du deltar i utbildning, praktik, svenska för invandrare (sfi) eller någon annan aktivitet, behöver du även meddela frånvaron dit.

Hur gör jag för att meddela frånvaro för vård av barn (VAB)?

Du meddelar din frånvaro på vår webbplats.

När du ansöker om ersättning hos Försäkringskassan ska du fylla i att du har varit frånvarande på grund av tillfällig vård av barn.

Om du av någon anledning inte har möjlighet att meddela oss din frånvaro digitalt går det bra att ringa till oss på 0771-416 416.

Vad får jag för ersättning när jag vårdar sjukt barn (VAB)?

Du får ersättning för de dagar som du har vårdat ett sjukt barn. Du behåller alltså din ersättning i form av aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning för dessa dagar.

Om du jobbar vid sidan av ditt program gäller andra regler om du inte kan jobba för att du behöver vårda ditt sjuka barn. Läs mer på Försäkringskassans webbplats.

Försäkringskassan (forsakringskassan.se)

Om du själv blir sjuk

När du deltar i ett program är det viktigt att du anmäler om du blir sjuk. Du behöver anmäla redan den första dagen du är sjuk.

Anmäla frånvaro när du är sjuk