Mångfald i fokus när Åhléns satsar på praktikanter

Publicerad: 2024-01-09

Erfarenhet och flytande svenska är inte alltid ett krav när varuhuskedjan Åhléns rekryterar butikspersonal. Viktigare är rätt attityd hos den arbetssökande och att som arbetsgivare få bidra till att integrera människor till svensk arbetsmarknad.

Frishta Yasiri som fått jobb på Åhléns efter en praktik viker kläder.

Under två års tid sökte Frishta Yasiri jobb utan att få napp. Tack vare en praktik på Åhléns har hon fått anställning.

– Det är mycket viktigare att den arbetssökande har rätt attityd och inställning, vill möta människor och ge en god service. Då kan vi lära dem allt de behöver, säger Mattias Jacobsson, försäljningschef på Åhléns.

Varuhuskedjan Åhléns har ett kontinuerligt rekryteringsbehov men också planer på att växa. Företaget vill genom sin rekrytering bidra till mångfald och inkludering. Som ett led i detta inleddes ett samarbete med Arbetsförmedlingen för att matcha arbetssökande till praktik eller jobb med lönestöd. Fokus är på arbetssökande som är nya i Sverige.

Mattias Jacobsson, försäljningschef Åhléns

Mattias Jacobsson

– Vår ambition är att hjälpa till att integrera människor till svensk arbetsmarknad, men också att förbereda de här personerna så att vi kan anställa dem senare, säger Mattias Jacobsson.

Så fungerar arbetspraktik

Butiksjobbet förbättrade hennes svenska

22-åriga Frishta Yasiri kom till Sverige från Afghanistan för två år sen med en gymnasieexamen i bagaget. Hon är en av de arbetssökande som under året fått möjlighet att praktisera på ett av Åhléns varuhus.

– Det var jättesvårt att hitta ett jobb här i Sverige utan arbetslivserfarenhet, så jag blev jätteglad, säger Frishta.

Som praktikant var hennes arbetsuppgifter främst att packa upp varor, larma kläder och galga. Praktiktiden var två månader lång och som ny i Sverige och på arbetsmarknaden gav den henne mer än bara erfarenhet av butiksjobb.

– Jag lärde mig mycket svenska, många nya ord och att ha kontakt med svenskar, säger Frishta.

Vill du ta emot en nyanländ praktikant?

Väg in på arbetsmarknad och yrkesliv

Den gav henne också ett jobb. När praktikperioden var slut erbjöd Åhléns henne en anställning med stöd. Arbetsgivare som anställer en person som är nyanländ eller har varit utan arbete en längre tid kan nämligen få ett ekonomiskt bidrag, lönestöd, av Arbetsförmedlingen.

Så kan du anställa med stöd

Sedan samarbetet med Arbetsförmedlingen inleddes 2022 har Åhléns varuhus runt om i landet tagit emot 40 praktikanter. Av dessa har fem gått vidare till någon form av anställning. Dessutom har varuhuskedjan anställt 85 arbetssökande med stöd av nystartsjobb.

Frishta Yasiri ser jobbet på Åhléns som en nystart - ett första och viktigt steg i sitt yrkesliv.

– Det här ger mig arbetslivserfarenhet. Om tio år vill jag nå mitt mål som är att plugga ekonomi och sen arbeta i ett företag som ekonomichef eller revisor.

Praktikant hos dig?

Vi erbjuder olika former av praktik. Det kan handla om när en arbetssökande behöver arbetsträna eller när du som arbetsgivare vill ge en person möjlighet att testa arbetsuppgifter inför en eventuell anställning.

Praktik och arbetsträning