Nystartsjobb löste bemanningen på plåtslageriet

Publicerad: 2023-11-15

När Wixners plåt i Piteå behövde anställa ytterligare en plåtslagare föreslog Arbetsförmedlingen att de skulle göra det med hjälp av det ekonomiska stödet nystartsjobb.
– På så sätt kunde vi erbjuda Emma Jonsson jobb och det var en lyckträff. Hon är fantastiskt duktig och ambitiös, säger vd:n Tommy Wixner.

Tommy Wixner, vd för Wixners plåt i Piteå, anställde Emma Jonsson med det ekonomiska stödet nystartsjobb. Foto: Louise Bjurström

I Öjebyn strax utanför Piteå håller E. Wixner & Son Plåtslageri till. E:et i namnet står för Eskil som startade firman.

Tommy Wixner

Det var min farfar och han startade plåtslageriet 1953. Då var företagets inriktning byggnadsplåt men nu gör vi det mesta inom plåtarbeten och ventilation, säger Tommy Wixner.

Så anställer du med nystartsjobb

Vid en bockmaskin i företagets verkstad står Emma Jonsson i färd med att färdigställa några plåtdetaljer som hon senare under dagen ska montera i ett garage. Noggrant kontrollerar hon att plåten har rätt former och mått.

Gjorde gott intryck på praktiken

Emma Jonsson kunde anställas med det ekonomiska stödet nystartsjobb via Arbetsförmedlingen. För Wixners plåt blev rekryteringen väldigt lyckosam.

Räkna på din ersättning

Emma gick en arbetsmarknadsutbildning till plåtslagare och gjorde sin praktik här. Redan från första dagen gjorde hon ett väldigt bra intryck, var ambitiös, noggrann, ville hela tiden lära sig nya saker. Så när hennes handläggare frågade om vi ville anställa henne med hjälp av nystartsjobb så var det självklart för oss. Nu har Emma en tillsvidareanställning och vi är väldigt glada över att ha henne hos oss, säger Tommy Wixner.

Föräldrarna hade plåtslageri

Emma Jonsson är i stort sett uppvuxen i en plåtverkstad eftersom hennes föräldrar hade ett plåtslageri. Under en period arbetade hon i föräldrarnas firma, mest på kontoret men även i verkstaden. Under tiden som arbetslös tänkte hon ofta att hon ville gå i familjens fotspår och bli plåtslagare hon också. Men hon trodde inte att det gick att utbilda sig till det yrket i hennes ålder och på relativt kort tid.

Gick arbetsmarknadsutbildning

– Så när min handläggare på Arbetsförmedlingen berättade att det fanns en ettårig arbetsmarknadsutbildning till plåtslagare blev jag överlycklig. Jag sökte och kom in på utbildningen för två år sedan. Det var mitt under pandemin så det blev mycket distansundervisning, men det fungerade bra ändå. Praktiken som sedan ledde till en tillsvidareanställning är ett kvitto på att jag valt rätt yrke. Jag trivs fantastiskt bra med både arbetsuppgifter och mina medarbetare säger Emma Jonsson.

Stor tillgång för företaget

Tommy sparar inte heller på vitsorden när han talar om sin medarbetare.
Emma är en mycket stor tillgång för företaget, hon har snabbt blivit duktig på många av de arbetsuppgifter vi utför och är väldigt mån om att hela tiden lära sig mer och bli bättre. Det ekonomiska stödet nystartsjobb från Arbetsförmedlingen har haft stor betydelse. På så sätt kunde vi anställa en ny medarbetare utan någon större yrkeserfarenhet och erbjuda henne en bra introduktion och en gedigen lärlingsutbildning som leder till yrkesbevis som plåtslagare.