Prognos för utbetalningar juli 2024

Återrapportering till regeringen 2024-07-29

Arbetsförmedlingen har lämnat årets tredje utgiftsprognos till regeringen.

Fokus på stöd till dem som står långt från arbetsmarknaden

Arbetslösheten stiger under 2024. Till följd av den försvagade konjunkturen och en ökning av den totala arbetslösheten väntas även antalet långtidsarbetslösa öka. Arbetsförmedlingens inriktning för 2024 och framåt fokuserar på stöd och insatser till arbetssökande som är eller riskerar att bli långtidsarbetslösa. Det sker genom att satsa på anställningar med stöd, arbetspraktik, utbildningsinsatser och främja övergångar till reguljära studier.

Åtgärder för att stärka särskilda insatser och nystartsjobb

Deltagarantalet i arbetspraktik och arbetsmarknadsutbildning följer i stort årets planering. Bedömningen för nystartsjobb och särskilda insatser för arbetssökande med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga skrivs dock ned. Här har Arbetsförmedlingen hittills inte nått målsättningen för året och vidtar åtgärder för att stärka utvecklingen på sikt. Bland annat genom fler SIUS-konsulenter, ökad takt i utbyggnaden av matchningsinsatser i egen regi och en generell förstärkning av arbetsgivararbetet.

Färre i matchningstjänster hos leverantörer

Antalet deltagare i matchningstjänster har minskat snabbare och i större omfattning än bedömningen i föregående utgiftsprognos. Utvecklingen är i linje med regeringens bedömning att myndigheten ska prioritera arbetssökande som står längre från arbetsmarknaden och är i behov av andra, fördjupade former av stöd. Detta kombinerat med att den bedömda kostnaden för resultatersättningar har minskat vilket innebär att det blir mer pengar över på anslaget för arbetsmarknadspolitiska program och insatser jämfört med bedömningen i april.

Ökade kostnader för arbetslöshetsförsäkringen

Kostnaderna för arbetslöshetsersättning har fortsatt att öka. Förklaringen är att fler arbetssökande uppbär a-kassa och generellt till en högre ersättningsnivå. Bedömningen är att stor del av Arbetsförmedlingens anslagskredit kommer att användas. Eftersom arbetslöshetsersättningen är en rättighet finns det ingen möjlighet att påverka kostnadsutvecklingen.

Låg tillströmning till etableringsprogrammet

Till följd av förändrade EU-direktiv förväntades många ukrainare som vistas i Sverige folkbokföra sig här under sommaren och därmed också ha rätt till Arbetsförmedlingens etableringsprogram. Hittills har dock tillströmningen varit blygsam. I dagsläget är det svårt att bedöma när och i vilken omfattning inskrivningstakten i etableringsprogrammet kommer att öka, men det är troligt att det kommer att ske under hösten.