Praktik fick Frishta in på arbetsmarknaden

Publicerad: 2023-11-20

22-åriga Frishta Yasiri kom till Sverige från Afghanistan för två år sen. Hon saknade erfarenhet från tidigare arbete men efter två månader praktik på Åhléns fick hon jobb på varuhuset.

Frishta Yasiri som fått anställning på Åhlén sviker kläder inne på klädavdelningen.

Under två års tid sökte Frishta Yasiri jobb utan att få napp. Tack vare en praktik på Åhléns har hon fått anställning.

– Det var jättesvårt att hitta ett jobb här i Sverige utan arbetslivserfarenhet, så jag blev jätteglad när jag fick praktik här, säger Frishta.

Praktik innebär att du får prova att arbeta i en verksamhet där du kan få arbetslivserfarenhet och stärka din yrkeskompetens. Arbetsförmedlingen och varuhuskedjan Åhléns jobbar tillsammans för att hitta personer som kan praktisera och få arbete i varuhusen.

Frishta Yasiri är en av de arbetssökande som fått möjlighet att göra det som kallas intensiv praktik på ett av Åhléns varuhus. Då kunde hon träna på olika arbetsuppgifter som att till exempel packa upp varor, larma kläder och galga. Praktiktiden var två månader lång och som ny i Sverige och på arbetsmarknaden gav den henne mer än bara erfarenhet av butiksjobb.

– Jag lärde mig mycket svenska, många nya ord och att ha kontakt med svenskar, säger Frishta.

Intensiv praktik

Första steg ut i yrkeslivet

När praktikperioden var slut erbjöd Åhléns henne en anställning med stöd. Arbetsgivare som anställer en person som är nyanländ eller har varit utan arbete en längre tid kan nämligen få ett ekonomiskt bidrag, lönestöd, av Arbetsförmedlingen. Ett av de vanligaste anställningsstöden är nystartsjobb.

Testa om du kan få nystartsjobb

Frishta Yasiri ser jobbet på Åhléns som en nystart - ett första och viktigt steg i sitt yrkesliv.

– Det här ger mig arbetslivserfarenhet. Om tio år vill jag nå mitt mål som är att plugga ekonomi och sen arbeta i ett företag som ekonomichef eller revisor.

Integrera till svensk arbetsmarknad

Samarbetet med Åhléns är ett av många projekt med arbetsmarknadspolitisk inriktning som Arbetsförmedlingen har med arbetsgivare i Sverige.

Bild på Åhléns försäljningschef Mattias Jacobsson.

Mattias Jacobsson

Sedan 2022 har Åhléns varuhus runt om i landet tagit emot 40 praktikanter. Av dessa har fem gått vidare till någon form av anställning. Dessutom har varuhuskedjan anställt 85 arbetssökande med stöd av nystartsjobb.

– Vår ambition är att hjälpa till att integrera människor till svensk arbetsmarknad. Samtidigt får vi in väldigt duktiga människor som hjälper oss att utveckla vår verksamhet, säger Mattias Jacobsson.

Projekt med arbetsmarknadspolitisk inriktning