Städa ditt cv och öka jobbchanserna

Publicerad: 2022-05-02

Att då och då städa och uppdatera ditt cv är viktigt för att på så sätt vässa jobbsökandet. Här får du några tips på hur du kan gå till väga.

Arbetsgivare läser en arbetssökandes cv

Nya jobberfarenheter

Detta är väl den första och viktigaste punkten, att uppdatera ditt cv om du haft ett nytt jobb – kort som långt. Kanske har du praktiserat, jobbat frivilligt som volontär, haft sommarjobb, jobbat extra i samband med julhandeln, delat ut tidningar eller suttit barnvakt. Har du mindre arbetslivserfarenhet kan du i stället ge exempel på saker du gjort som visar på din samarbetsförmåga, effektivitet eller andra egenskaper du vill lyfta fram.

Så skriver du ett cv

Uppdatera kurser och utbildningar

Har du kompetensutvecklat dig med en utbildning av något slag ska den självklart in i ditt cv - gärna under egen rubrik. Det finns massor av av olika utbildningsformer, distansutbildningar, kvällskurser och ett stort utbud av gratis online-utbildningar och tutorials. På distansutbildningar.se hittar du över 2 000 distansutbildningar. Kända universitet som Harvard och Stanford erbjuder även så kallade Massive open online courses, förkortat MOOC:s, som alla kan delta i. Studierna sker hemifrån via datorn.

Skapa en profil hos Arbetsförmedlingen

Skapa en profil på på Arbetsförmedlingens webbplats och öka dina chanser att få ett jobb. Bygg upp profilen med vilka slags jobb du söker, dina kompetenser, erfarenheter, utbildning med mera. Se till att fylla i så mycket som möjligt om dig själv – då ökar chansen att just du blir hittad. Din profil matchas sedan mot arbetsgivare som söker personal. Om din profil är intressant för en arbetsgivare kan du bli kontaktad direkt. Du behöver inte vara inskriven som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen för att skapa en profil.

Uppdatera din Linkedin-profil

Glöm inte att även städa ditt digitala cv! Lägg till nya jobberfarenheter och utbildningar eller kurser du genomfört. Byt till en nyare bild på dig själv. Uppdatera din rubrik och texten till din profil, skriv en sammanfattning under ”om dig”. Glöm inte att använda nyckelord i rubrik och sammanfattning så hittar rekryterare dig lättare. Använd nyckelord som ofta förekommer i jobbannonser du söker. Missa inte att lägga till språk du behärskar, det är värdefulla meriter. Att ha med rekommendationer är också bra. Be tidigare arbetsgivare, arbetskompisar och lärare att ge dig rekommendationer.

Uppdatera hos bemanningsföretagen

Är du registrerad hos några rekryterings- och bemanningsföretag är det viktigt att även där uppdatera din profil och cv. Har du nya arbetserfarenheter eller gått en kurs kan de vara läge att höra av dig till rekryterarna och berätta detta så har hen detta färskt i minnet om en jobbmöjlighet dyker upp.