Sebastian valde Yrkeshögskolan för ett stabilt jobb

Publicerad: 2021-08-25

Funderar du på att byta bana och vill att det ska gå undan? Då kan Yrkeshögskolans utbud på yrkesutbildningar ett hett tips. Sebastian Stanczak utbildar sig under två år till systemutvecklare inom Java för att stärka sina kort för framtiden.

Sebastian Stanczak utbildar sig till systemutvecklare under två år på yrkeshögskola för att snabbt få ett yrke som håller i längden.

Sebastian Stanczak utbildar sig till systemutvecklare under två år på yrkeshögskola för att snabbt få ett yrke som håller i längden.

Arbetsmarknaden förändras hela tiden, yrken försvinner och andra nya tillkommer. För de flesta som saknar jobb är utbildning det bästa sättet att kunna ha ett stadigt arbetsliv. Där är Yrkeshögskolan ett bra alternativ eftersom varje utbildning startas bygger på kompetensbehov som finns ute i arbetslivet. Sebastian Stanczak hade jobbat inom media i flera år men tyckte jobbtillvaron var osäker och ville byta spår.

– Jag kände att jag ville ha en stabil anställning och jobba med någonting som har en trygg jobbframtid, säger Sebastian Stanczak, 33 år.

Stort utbud

Inom Yrkeshögskolan finns hundratals utbildningar inom många olika områden, exempelvis bygg, ekonomi, försäljning, lantbruk, media, design och IT. Sebastian Stanczak valde att utbilda sig till systemutvecklare inom Java på Newtons Yrkeshögskola i Malmö.

– Som systemutvecklare jobbar du med tekniken som finns i allt från hemsidor, appar och smartklockor, det är sådant som alltid kommer att finnas och behövas och det är givande och kul att jobba med, säger han.

Fem fakta om Yh-utbildningar

 • Leder till jobb 
  Nio av tio som läser en yrkeshögskoleutbildning har arbete inom ett år efter examen. 
 • Korta utbildningar  
  Yrkesutbildningar är mellan 1,5 och 2,5 år. 
 • Närhet till näringslivet
  Utbildningarna är framtagna tillsammans med näringslivet.
 • Mycket praktik
  När du går en yrkesutbildning gör du praktik ungefär 25–30 procent av studietiden.
 • Rätt till CSN
  Du kan söka studielån hos CSN för studietiden.

Hitta utbildning på Yrkeshögskolan

Läs om mer om olika utbildningsvägar


Det finns flera skäl till att han valde just en yrkeshögskoleutbildning. Utbildningarna utformas och genomförs tillsammans med arbetsgivare i branschen. Det ger en närhet till arbetslivet som Sebastian Stanczak uppskattar:

– Det är en klar fördel att skolan har så nära kontakt med arbetsgivare. Lärarna kommer alltid från branschen och vet vad som krävs för att kunna jobba där och vad vi behöver utveckla oss i, du kan också knyta kontakter i branschen, säger han.

Snabb utbildningsväg

En annan fördel är att utbildningen inte tar så lång tid, menar han:

– Det kändes inte som rätt läge för mig att lägga tre fyra år på högskola för att utbilda mig till ett nytt yrke. Nu är jag snart klar efter två år och jag lär mig verkligen det jag behöver, säger han.

Ditt tips till andra som funderar på att studera?

– Det viktigaste är nog att du vågar testa. En del kanske tror att de de kommer att slänga bort alla år, men nej det kommer bara att göra dig ännu mer eftertraktad. Var inte rädd för att prova något nytt.