Så vänder du motgång till framgång i jobbsökandet

Publicerad: 2023-02-21

Är du trött på att hela tiden få "tack för visat intresse men tyvärr" som svar på dina ansökningar. Här är några tips som kan hjälpa dig att hålla uppe motivationen och vända motgång till framgång i jobbsökandet.

Byt taktik i jobbsökandet

Känns det som om du kört fast och inget händer i jobbsökandet. Då kan det vara läge att omvärdera det sätt du söker på. Då kanske du ser saker du skulle kunna skruva lite på, lägga till eller ta bort för att förbättra jobbchanserna. Hur är det med ditt cv och ditt personliga brev liksom din profil i sociala medier? Behöver de uppdateras och vässas? Söker du ”rätt jobb” som motsvarar din kompetens och dina erfarenheter? Du kanske ska lägga tid på att bygga på och ta hjälp av ditt nätverk, delta i olika yrkes- och branschforum, besöka rekryteringsmässor.

Bli din egen projektledare

Genom att lägga upp ditt jobbsökande som ett jobb eller ett projekt du ska utföra under en arbetsvecka skapar du en tydlig struktur. Ett tips är att schemalägga dina olika aktiviteter under dagarna. Till exempel kan du använda förmiddagen åt att leta efter lämpliga jobb på Arbetsförmedlingens Platsbanken och andra jobbsajter. Efter lunch kanske du kan vika någon timme åt att få koll på möjliga arbetsgivare, att vårda och hålla koll på dina nätverk och kolla upp vilka rekryteringsmässor och andra jobbsökarevent som är på gång i närtid.

Bestäm inriktning

Oklart vad du vill jobba med? Om du vet vad du vill jobba med blir det lättare att planera framåt. Med Arbetsförmedlingens intresseguide kan du få tips på olika jobb som kan passa dig. I Hitta yrken kan du lära dig mer om de yrken som intresserar dig.

Hitta vägen mot dina mål

Behöver du hjälp att hitta vägen till dina mål? På Arbetsförmedlingens flik karriärvägled dig på egen hand får du verktyg för att vägleda dig själv mot utbildning och jobb. På så sätt kan du skapa en plan för hur du når jobbet du brinner för.

Spontansök dolda jobb

Vänta inte bara på att jobb ska annonseras ut utan spontansök också, det vill säga kontakta företag och organisationer och berätta för dem att du är intresserad av deras verksamheter och gärna skulle kandidera för ett jobb hos dem om ett sådant blir ledigt framöver.

Välj rätt arbetsgivare

Det är inte bara arbetsgivaren som ska hitta rätt medarbetare. För dig som arbetssökande är det också viktigt att hitta rätt arbetsgivare för att du ska trivas och kunna göra ett bättre jobb. Kolla potentiella arbetsgivares webbplatser och googla fram så mycket fakta du kan. På så sätt skaffar du dig en bra bild om hur tillvaron skulle kunna te sig som anställd där och om det är något för dig. Arbetsgivare vill rekrytera personer som passar in i gänget och trivs med deras företagskultur.

Få återkoppling

Om du ständigt får nobben på jobben du söker kan det bero på hur du agerar och vad du säger under intervjun. Ett värdefullt sätt att öka sina jobbchanser till nästa gång är att be rekryteraren förklara vad det var som gjorde att just du inte kom vidare i rekryteringsprocessen. Det är inte heller fel att fråga vad han eller hon tyckte var dina fördelar och starka kort. Då kan du finslipa dessa och lyfta fram dem ännu mer vid nästa jobbintervju.

Sköt om dig

Glöm inte att lägga in pauser kanske för promenader eller träning i din ”arbetsvecka” också. Det är också saker som gör dig till en effektivare jobbsökare. Motion minskar stress, lindrar ångest och gör dig mer uthållig och koncentrerad. Det kan vara en enkel promenad, en joggingtur, yoga eller ett pass på gymmet. Ibland är ett uppehåll från jobbsökandet nödvändigt för att kunna reflektera och tänka nytt.