Några av jobben som förväntas ha bäst jobbchanser på både ett års och fem års sikt är undersköterska, förskollärare, polis, ingenjör, systemutvecklare och elektriker. Det visar Arbetsförmedlingens senaste yrkesprognoser. Här hittar du hela topplistan.

Arbetsförmedlingen har publicerat en uppdaterad prognos för cirka 180 yrken fram till 2026. Bland högskoleyrken med störst jobbchanser finns vårdyrken, men det gäller även poliser, systemvaruanalytiker, IT-arkitekter, mjukvaru- och systemutvecklare.
Det är också stora möjligheter till arbete inom yrken som kräver lägre utbildningsnivå, bland annat medicinska sekreterare, vårdadministratörer, byggnads- och ventilationsplåtslagare samt träarbetare och snickare.

– Arbetsmarknaden har återhämtat sig starkt efter pandemin och vi bedömer att det över lag finns stora möjligheter till arbete inom många yrken, men då krävs oftast en utbildning, säger Ingrid Viklund Ros, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.
Yrken med störst jobbchanser
Yrken som kräver högskoleutbildning
Systemanalytiker och IT-arkitekter
Mjukvaru- och systemutvecklare
Urval av yrken inom övriga utbildningsnivåer
Medicinska sekreterare och vårdadministratörer
Byggnads- och ventilationsplåtslagare
Installations- och serviceelektriker
Motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer
Utbildning fortsatt viktigt
Allt tyder fortsatt på att utbildning blir en allt viktigare faktor för att få ett jobb. En fullföljd gymnasieutbildning är vanligtvis ett grundkrav, men ofta behövs också en yrkes- eller högskoleutbildning.
– Det kommer att finnas jobb som inte kräver gymnasieutbildning, men konkurrensen om dessa bedöms vara större. Utbildning och yrkeskunskaper ger både bra jobbmöjligheter och bättre beredskap när arbetsmarknaden förändras, säger Ingrid Viklund Ros.