Robothandskar vägen till jobb för Joakim

Publicerad: 2021-09-02

Joakim Ekelunds drömmar om att jobba som snickare grusades när han diagnosticerades med en nervsjukdom som gjorde att han inte kunde använda sina händer. 
Tack vare ett par robothandskar som Arbetsförmedlingen gett honom kan han nu arbetsträna på en bilverkstad.

Bild på Joakim Ekelund vars robothandskar gör det möjligt för honom att arbetsträna. På bild även Arbetsförmedlingens sjukgymnast Agneta Levin.

För fyra år sedan blev Joakim Ekelund diagnostiserad med en vibrationsskada som innebär att musklerna i händer och armar är försvagade. Han har sedan tidigare en nervsjukdom som saktar ner nervimpulserna mellan hjärnan och andra organ i kroppen.

– Att inte kunna röra sig som man vill är oerhört deprimerande. Minsta lilla vardagssyssla kunde vara helt omöjlig för mig. Att arbeta var inte att tänka på, säger Joakim Ekelund

Fick hjälp av sjukgymnast

Men för ungefär tre år sedan förändrades allt. En av arbetsförmedlingens sjukgymnaster såg till att Joakim Ekelund fick prova ett tekniskt arbetshjälpmedel i form av en robothandske som gör att handen får tillbaka kraften i greppet.
– Den har verkligen förändrat mitt liv. Förut hade jag nästan ingen greppstyrka alls, jag kunde inte ens lyfta mina barn. Nu kan jag hålla i saker igen och arbetstränar på en bilverkstad, berättar Joakim Ekelund.

Nu kan jag hålla i saker!

film
/

3 minuter 52 sekunder

Möt Joakim Ekelund som har en nervsjukdom och som därför inte kan använda händerna. Tack vare sina robothandskar kan han nu arbetsträna på en bilverkstad.

Robothandsken består av två delar, själva handsken och en kraftenhet som bärs i bältet. I kraftenheten finns batterier och motorer. När bäraren greppar något känner sensorer i handsken av detta och en mikrodator räknar ut hur mycket extra kraft som behövs.

– Det hjälper mig att behålla greppet om saker. Jag kan lyfta stora tunga saker, men även hålla i ett ömtåligt dricksglas, förklarar Joakim Ekelund.

"Jobbar med det friska"

Agneta Levin är sjukgymnast på Arbetsförmedlingen och den som försett Joakim Ekelund med robothandsken. Hon har även hjälpt till att anpassa arbetsmiljön i bilverkstaden där han arbetstränar med specialdesignade hjälpmedel som datorställ, tangentbord och datormus.

– Det känns som om jag jobbar med det friska mer och med möjligheterna. En funktionsnedsättning behöver inte vara ett hinder utan snarare en tillgång. Om den arbetssökande hamnar på rätt plats och med rätt hjälpmedel kan man komma jättelångt, säger Agneta Levin.

Kan få bidrag för hjälpmedel

Arbetsförmedlingen har ett stort antal specialister anställda som arbetar med rehabiliteringsstöd för arbetssökande, anställda och arbetsgivare. Sjukgymnaster som Agneta Levin, liksom arbetsterapeuter, audionomer och psykologer är några exempel. Dessa kan också besluta om ekonomiskt bidrag för att ge någon ett arbetstekniskt hjälpmedel eller för att anpassa en arbetsplats.

– Bidrag till hjälpmedel kan gå dels till den arbetssökande eller arbetstagaren, dels till arbetsgivaren. Så arbetsgivare ska inte vara rädda att anställa någon med en funktionsnedsättning tycker vi, utan då kan vi gå in och stötta, säger Agneta Levin.

Robothandsken ger styrka.

Robothandskar hjälper Joakim Ekelund att utföra arbetsmoment som tidigare hade varit omöjliga för honom att klara.

Ser ljust på framtiden

Joakim Ekelund trivs med att arbetsträna i verkstaden, att ha hand om lagret, packa upp lådor, skriva fakturor och prata med kunderna. Även om han hoppas på ett mirakel, en medicin som gör honom frisk, så är han väldigt glad för den livsavgörande förändring som robothandsken inneburit.

– Framtiden ser ljus ut tack vare den. Jag vågar lyfta och hålla saker med händerna och hoppas kunna gå upp i arbetstid så småningom och till slut kanske vara uppe i en hundraprocents anställning, säger Joakim Ekelund.


Fotnot:
Robothandsken Carbonhand har utvecklats i samarbete mellan Arbetsförmedlingen och det svenska företaget Bioservo Technologies som har sina rötter på Kungliga tekniska högskolan, KTH och Karolinska institutet, KI. Den hjälper idag människor som drabbats av stroke, förslitningsskador och andra muskelsjukdomar.