Därför rekryterar de med nystartsjobb

Publicerad: 2024-03-08

Som arbetsgivare med rekryteringsbehov känner du säkert igen att det är svårt att hitta kandidater. Men för många företag är rekrytering med nystartsjobb ett sätt att bryta trenden. Robert Stipesevic, HR-chef på Exiso AB, tycker att de hittar guldkorn tack vare nystartsjobb.

Med nystartsjobb får du som arbetsgivare ett ekonomiskt stöd när du anställer en person som har varit borta från arbetslivet en längre tid eller som är nyanländ. Robert Stipesevic på företaget Exiso med över 200 anställda som levererar städtjänster till företag på 25 orter i landet ser många fördelar med stödet.

– De verktyg som arbetsförmedlingen har att erbjuda oss arbetsgivare är väldigt kraftfulla. Och om vi pratar guldkorn, kan vi verkligen hitta guldkorn bland dessa människor vi rekryterar, säger han.

Så annonserar du efter kandidater med nystartsjobb

De anställer nystartsjobbare

film
/

2 minuter 10 sekunder

De anställer nystartsjobbare

Otrolig motivation

Företaget har rekryterat många som står långt från arbetsmarknaden med nystartsjobb. Personer som varit utan jobb i flera år och personer som kommer från ett annat land och får sitt första jobb i Sverige.

– Det finns en längtan hos personer som varit utan arbete under lång tid att visa vad de kan. De har en otrolig motivation att visa att de att klarar arbetet, säger Robert Stipesevic.

Allt om nystartsjobb

Se individen

Även Malin Fyhr, HR-chef på Fredriksons Verkstad AB, har gjort flera lyckade rekryteringar genom nystartsjobb. De har anställt personer som kommit till Sverige och hamnat utanför arbetsmarknaden. Startsträckan för att komma in i kulturen och på arbetsplatsen är lite längre för dem men med rätt inställning som arbetsgivare finns inga hinder, menar Malin Fyhr:

– Ålder, kön eller om man har varit arbetslös länge spelar ingen roll för mig, är man intresserad, nyfiken och vill så finns alla förutsättningar i världen. Det gäller att se individen.

Hjälper oss att växa

Robert Stipesevic tycker att erfarenheterna av att rekrytera personer genom nystartsjobb har gett insikter till företaget.

– Jag har otaliga exempel på när vi hjälper människor att växa och vi har lärt oss en läxa. Om vi hjälper människor att växa så växer vi också, säger han.