Nystartsjobb gav en ny mattelärare

Publicerad: 2023-06-08

När Lisa Hjelm, rektor vid vuxenutbildningen i Ronneby, blev erbjuden en lärarresurs med det ekonomiska stödet nystartsjobb från Arbetsförmedlingen blev hon glatt överraskad. Två år senare har Lisa anställt Grace Alsaaty från Syrien.

 Det började med nystartsjobb för Grace Alsaaty. Nu har Lisa Hjelm, rektor vid vuxenutbildningen, anställt Grace som ny mattelärare.

Det började med nystartsjobb för Grace Alsaaty. Nu har Lisa Hjelm, rektor vid vuxenutbildningen, anställt Grace som ny mattelärare.

Nystartsjobb var helt avgörande för att Lisa Hjelm skulle kunna ta in Grace Alsaaty som en extra resurs.

– Det gav mig en möjlighet att lära känna henne och upptäcka kompetens och färdigheter som inte går att se på papper, säger Lisa Hjelm.

Nystartsjobb är ett viktigt verktyg

Nystartsjobb, en form av lönebidrag, är ett viktigt verktyg för Ronneby kommun i arbetet med att motverka långtidsarbetslöshet bland unga och nyanlända. Framgångsreceptet är att kommunen under en period ”lånar ut” en arbetssökande till en verksamhet som är i behov av arbetskraft.

För Grace Alsaaty, som kom till Sverige och Ronneby från krigets Syrien 2014, blev nystartsjobb nyckeln som öppnade dörren till ett efterlängtat arbete.

– Nystartsjobb blev min chans att få visa vem jag är och vad jag kan bidra med. Jag sökte väldigt många jobb i hela landet, men utan kontakter och arbetslivserfarenhet är det mycket svårt, säger hon.

Så kan du anställa med nystartsjobb

Tuff kamp för att få jobb

När Grace Alsaaty kom till Sverige hade hon precis avslutat en fyraårig universitetsutbildning i matematik och statistik i Syrien och kunde engelska och arabiska. Däremot hade hon inte hunnit jobba efter studierna, så cv:t var ganska tunt på erfarenheter. Det blev ett nej som svar på varje ansökan Grace skickade. Hennes dotter föddes i Sverige på Blekingesjukhuset i Karlskrona 2016.

– Jag bestämde mig för att inte ge upp utan fortsatte kämpa. Jag lärde mig svenska via Youtube och jag tog körkort för att öka mina jobbchanser, berättar Grace.

Men utan erfarenhet och kontakter gick det väldigt trögt. Efter ytterligare några månader som arbetssökande fick hon kontakt med arbetsmarknadsenheten i Ronneby kommun. Det är den enhet som samordnar nystartsjobb.

Anställdes som resurs på Sfi

Ett par dagar efter mötet fick Lisa Hjelm ett erbjudande från kommunen om att Grace skulle kunna anställas som en resurs till lärarkollegiet som jobbar med Sfi, svenska för invandrare, där många arabisktalande elever studerar.

– Jag blev glatt överraskad över erbjudandet och att få tillgång till en så välutbildad person. Men Grace hade ingen erfarenhet från läraryrket, så vi löste det så att hon gick in som stöd i klassrummet till den behöriga läraren, förklarar Lisa Hjelm.

Räkna ut ersättningen när du anställer med nystartsjobb

En perfekt matchning

Med Grace utbildning i matematik blev det snart självklart för Lisa att det var hos matteeleverna hon kan göra mest nytta. I Ronneby har många elever som läser matte på komvux arabiska som modersmål. Det visade sig vara en perfekt matchning. Grace, som är en engagerad och social person, trivs att vara i klassrummet och stötta elever.

– Det är fantastiskt att se hur en person kan utvecklas om förutsättningarna finns, säger Lisa Hjelm.

Mentorskap ger utveckling

Lisa Hjelm hade ingen tanke på att ta in en extraresurs innan kommunen erbjöd kandidaten Grace genom nystartsjobb. Nu är hon tacksam och överraskad över hur bra allt blivit.
– Vi har fått en härlig kollega som har mycket energi och är duktig och kompetent. Om vi inte hade fått den här ”provperioden” för att lära känna varandra hade inte Grace varit här idag, säger Lisa Hjelm.

Visst krävs det en insats från arbetsplatsen för att ta sig an en person som kommer från långtidsarbetslöshet och som dessutom är oerfaren. Lisa Hjelm har satsat på mentorskap och olika kompetenshöjande insatser för att få Grace att utvecklas i rollen.

"Vi har fått en fantastisk mattelärare"

Det var ett vinnande koncept. Efter två år i nystartsjobb på Ronnebys vuxenutbildning har Lisa Hjelm erbjudit Grace en fortsatt, riktig anställning. För fast anställning krävs en lärarlegitimation, den utbildningen har Grace påbörjat parallellt med jobbet.

– Vi är mycket nöjda med att vi fått en fantastisk och omtyckt mattelärare och hur vi har använt nystartsjobb. Det gynnar både samhälle och individ när man vågar lyfta blicken och se möjligheterna, säger rektor Lisa Hjelm.