Intensiv praktik gav ny kompetens till köket

Publicerad: 2022-11-23

Jacob Hagob Sihak, restaurangchef på armeniska krogen Yerevan Mangal, är mycket glad över att ha anställt Mumbere Musirikani.
– Med hjälp av Arbetsförmedlingen kunde Mumbere praktisera hos oss och han gjorde ett så bra jobb att vi erbjöd honom fast anställning.

Mumbere Musirikani med sin chef Jacob Hagob Sihak i köket på armeniska krogen Yerevan Mangal. Foto: Kicki Nilsson

Restaurang Yerevan Mangal ligger vid Järntorget i Örebro. Menyn domineras av olika armeniska rätter och mest känd är restaurangen för sina kolgrillade spett av olika slag.

Namnet på vår restaurang är inspirerat av Armeniens huvudstad som heter Yerevan, säger restaurangchefen Jacob samtidigt som han placerar järnspetten med bitar av oxfilé, fläskfilé och lamm på den stora grillen som är placerad mitt i köket.

Individuella insatser

En bit bort står Mumbere i färd med att lägga de färdiga köttbitarna på tallrikar tillsammans med rödkålssallad, inlagda grönsaker, syrlig lök, grillad tomat och chili.

Mumbere kom till Sverige från Kongo för snart två år sedan och har deltagit i Arbetsförmedlingens etableringsprogram för nyanlända som består av individuella insatser och stöd för att öka chanserna att hitta ett jobb.

När jag läste yrkessvenska så hjälpte min handläggare på Arbetsförmedlingen mig att få en praktikplats här på restaurangen. Jag fick lära mig väldigt mycket under min praktik och när den tog slut fick jag jobb, det är jag jätteglad för, säger han.

Två berättelser om intensiv praktik

film
/

5 minuter 8 sekunder

Ta del av två berättelser om hur intensivåret och intensiv praktik ledde till jobb.

Fick stöd genom intensivåret

Praktikplatsen som Mumbere hade på restaurangen var en del i Arbetsförmedlingens stödprogram intensivåret där nyanlända erbjuds en kombination av studier i svenska, intensiv praktik hos arbetsgivare, mentorskap och kortare utbildningar. Detta för att matchas mot yrken med stor efterfrågan på personal. När praktikperioden är över får praktikanten ett kunskapscertifikat som ett bevis på sina kunskaper och som kan användas att söka jobb med.

Så kan du kan ta emot en praktikant

Praktik ledde till anställning

Jacob tycker att intensivåret med praktik på en arbetsplats är en bra insats både för arbetsgivare som får praktikanter och för arbetssökande som annars skulle ha mycket svårt att få jobb.

Det är mycket svårt att få tag i erfaren restaurangpersonal. praktiken gjorde det möjligt för mig att få en uppfattning om Mumbere skulle passa att jobba här samtidigt som han skolades in och lärde sig arbetsuppgifterna. Det har gått fantastiskt bra, Mumbere är en trevlig och ambitiös person som utvecklas och lär sig nya saker hela tiden. Det kändes självklart för mig att anställa honom.

Mumbere kan inte peka ut någon enskild del som han tycker har varit särskilt bra med intensivåret.

Allt har varit jättebra, yrkessvenskan, praktiken här i restaurangen och att jag nu äntligen har ett jobb. Nu ska jag läsa svenska på SFI samtidigt som jag arbetar här. Lite längre fram i tiden skulle jag vilja utbilda mig till kock, säger han.

Ta emot en praktikant - läs om intensiv praktik

Bra stöd från Arbetsförmedlingen

För Jacobs del har det underlättat mycket att Arbetsförmedlingen funnits med som stöd hela tiden och tagit hand om allt pappersarbete.

När jag hörde talas om intensivåret och möjligheten att ta emot en praktikant så skickade jag in en intresseanmälan till Arbetsförmedlingen. Ganska snabbt blev jag kontaktad av en handläggare som gav mig all information jag behövde och hjälpte mig vidare i processen. Allt har fungerat jättesmidigt. Förutom att jag gjort en lyckad rekrytering känns det också väldigt bra att få göra en samhällsinsats.

Vill du ta emot en praktikant?

  • Kontakta Arbetsförmedlingen om du är intresserad av att ta emot en praktikant. Ring oss på 0771-508 508 om du är intresserad och vill veta mer. Eller använd våra övriga kontaktvägar.
  • Intensivåret är en möjlighet för dig som arbetsgivare att ta emot nyanlända som praktikanter upp till sex eller som mest nio månader.
  • Du får ett anordnarbidrag på 150 kr per dag när du tar emot en praktikant inom intensivåret. Det kostar alltså inget att ta emot en praktikant.
  • Målet är att intensiv praktiken ska ge nyanlända erfarenhet inom ett yrke med stor efterfrågan på personal och rusta deltagaren för en anställning.
  • Arbetssökande som deltar i intensivåret får ett intensivt stöd av en arbetsförmedlare under ett år.
  • Som arbetsgivare har du också möjlighet att göra en samhällsinsats – till exempel genom mentorskap.