Skräddarsydd utbildning hjälpte Systembolaget hitta personal
Behöver du kompetens till ditt företag? Gör som Systembolaget. De hittade nya medarbetare till sina butiker i södra Stockholm tack vare en arbetsmarknadsutbildning som skräddarsyddes för deras behov.
Närmare sju av tio arbetssökande fick jobb när Arbetsförmedlingen och Haninge kommun arrangerade ett så kallat lokalt jobbspår med Systembolaget i södra Stockholm under hösten. Ett 30-tal personer deltog i en tolv veckor lång utbildning där praktik i en Systembolagsbutik varvades med teoretiska studier. Den teoretiska delen bestod av utvalda delar av arbetsmarknadsutbildningen Försäljning och service utifrån arbetsgivarens behov.
Butikschefen Robert är glad att satsningen fungerat så bra:
– Det är helt fantastiskt att vi hittat stjärnor som kanske inte vågat ansöka till oss tidigare, säger han.
Delaktiga från början till slut
Systembolaget har varit delaktiga under hela processen, med allt från hur utbildningen ska utformas till urvalet av deltagare.
– Vi har haft avstämningar en gång i veckan med kommunen och Arbetsförmedlingen och pratat om ditt om datt som kommit upp och löst problemen, säger butikschefen.
Junior hade varit arbetslös i cirka två år när han erbjöds en plats i det lokala jobbspåret. Direkt efter utbildningen fick han en anställning med nystartsjobb i butiken där han praktiserat.
– Det känns jättebra. Jag är glad och tacksam för att jag fått jobba med kollegor som lärt mig och visat mig vägen, utan dem hade jag inte varit här i dag, säger han.
Arbetsgivarens engagemang viktigt
Tack vare den lyckade satsningen är planen att starta nya lokala jobbspår ihop med Systembolaget i Stockholmsregionen senare i vår.
– Framgången bygger till stor del på att arbetsgivaren är engagerad och att man kan anpassa en arbetsmarknadsutbildning till deras behov. Att kandidaterna vet att det finns stora chanser till jobb om man klarar av utbildningen är också en framgångsfaktor, säger arbetsförmedlaren Anders Ljunggren.
Så fungerar lokala jobbspår
Lokala jobbspår tas fram i samarbete mellan Arbetsförmedlingen, kommuner och arbetsgivare som har kompetensbehov. Syftet är att underlätta för arbetssökande att få jobb och att hjälpa arbetsgivare att hitta personal. I det lokala jobbspåret skräddarsys utbildning, praktik och andra insatser utifrån arbetsgivarens behov. Utbildningen utgår från en befintlig arbetsmarknadsutbildning där arbetsgivaren får vara med och påverka vilka moduler som ska användas. Arbetsgivaren är även delaktig i urvalet av deltagare.