It-konsultbolaget anställde Oskar med stöd
Konsultchefen Patrik Olsson på it-konsultbolaget HiQ gick på personlighet och kompetens när han rekryterade Oskar Palmgren som är blind. Med stöd från Arbetsförmedlingen behövde funktionsnedsättningen inte vara något hinder.
– Vi rekryterar inte en blind person, vi har kunnat rekrytera en kollega som har den kompetens vi behöver och mycket mer än så, säger han.
Det ser ut ungefär som man förväntar sig på ett it-kontor hos HiQ i Linköping. Flipperspel, färggrann graffiti på väggarna, ett barkafé med angränsande glasade mötesrum.
c Det är lite som en ungdomsgård, man får gärna hänga kvar efter jobbet, säger Patrik.
Sena temakvällar
Och det gör medarbetarna på företaget med olika tema-kvällar. Oskar avslöjar att ölbryggar-kvällarna gjort att han blivit kvar på jobbet riktigt sent några gånger. En gång hade de också en temakväll om synnedsättningar.
– Vi hade olika övningar och provade på att göra saker med ögonen förtäckta. Vi fick prova på Oskars värld helt enkelt, säger hans närmaste chef Amanda Lundqvist
Men på HiQ handlar det såklart inte bara om att ha det trevligt. Oskar programmerar avancerad kod och är en uppskattad medarbetare sedan ett år tillbaka. Och han gör det han gillar mest när han och teamet arbetar fram mjukvaran för huvuddatorn på gaffeltruckar.
– Det är spännande när kodandet gör att det händer saker i den fysiska världen, när gaffeln rör sig på trucken vet man att man har gjort rätt, säger Oskar.
Programmera gaffeltruck
Oskar har hållit på med datorer sedan barnsben och är förtjust i problemlösandet. Nu när teamet är klara med truckarna väntar nästa projekt. Det kan handla om att skapa mjukvara till självkörande gruvmaskiner eller stridsflygplan.
– Det finns mycket spännande att välja på här, säger han.
Oskar var arbetslös en tid efter sin utbildning i datavetenskap vid Mälardalens högskola. På grund av sin funktionsnedsättning fick han stöd av Arbetsförmedlingen. Diana Dahlgren som är Sius-resurs, en särskild stödperson var den som kontaktade HiQ och olika arbetsgivare för att berätta om Oskar.
– När man ringer och säger att man har en person med nedsatt syn eller hörsel kan de ibland säga, vad ska en sådan person göra här? Fast då har de kanske inte träffat någon med nedsatt syn tidigare. Om de möter personen och vet vad vi kan hjälpa till med så är steget mindre, säger hon.
Hade rätt kompetens
När Diana Dahlgren kontaktade HiQ var bemötandet nyfiket.
– Vi hade en pågående rekryteringsprocess och efter samtalet ville jag gärna träffa Oskar. Oskar hade den kompetens vi letade efter och så mycket mer än bara det, vi fick bra kemi, säger Patrik.
Det var inte alldeles självklart att knyta till sig en blind person till ett företag som saknade tidigare erfarenhet av att anställa medarbetare med funktionsnedsättningar. Men Patrik drev på för att rekrytera Oskar och till slut lossnade det.
– Jag är glad och stolt över att jag har en arbetsgivare som är lyhörd och ödmjuk på riktigt. Oskar fick genomgå samma process som alla andra vi anställer här och han tickar alla våra boxar, säger Patrik.
Använder punktdisplay
Vid behov kan Arbetsförmedlingen förse arbetsgivare som anställer personer med funktionsnedsättning stöd på olika sätt. Utredningen i samband med Oskars anställning landade i att HiQ kunde få lönebidrag – ett ekonomiskt bidrag för lönekostnader. Några större anpassningar i själva arbetsmiljön har inte behövts mer än en punktdisplay vid datorn han använder.
– Den måste jag ha för att jobba. Den läser upp i punktskrift så att jag känner genom fingertopparna vad som står på skärmen, säger Oskar.
Kontakten med Sius-resursen Diana Dahlgren som vid behov är ett stöd åt både arbetsgivaren och arbetstagaren har underlättat förfarandet, tycker Patrik.
-Vi hade inte direkt någon vana av att samarbeta med myndigheter, tyckte det var tryggt med att ha någon att vända sig till när frågor uppstår, någon som även håller oss uppdaterade och följer upp hur det går, säger Patrik.
Mångfald berikar
Patrik Olsson menar att rekrytering av personer med funktionsnedsättning eller till exempel annan etnisk bakgrund är en del av det moderna företagsklimatet.
– Det ger mångfald och berikar arbetsmiljön och vi behöver ju även de här personernas kompetens. Och detta bevisar ju att många fler med funktionsnedsättningar med rätt kompetens borde kunna få jobb, säger han.
Så anställer du med stöd
Att anställa med stöd gör det möjligt för dig att få värdefull kompetens. Vilket stöd du kan få beror både på dig som arbetsgivare och den arbetssökandes behov.
- bidrag till hjälpmedel på arbetsplatsen,
- bidrag till litteratur och tolk för personer med syn- eller hörselnedsättning,
- bidrag för personligt biträde,
- särskild stödperson för introduktion och uppföljning (SIUS-resurs),
- lönebidrag
- skyddat arbete.