Anpassad arbetsplats gav lyckad rekrytering
Anpassning av arbetsuppgifter och arbetsplatsen var framgångsreceptet när företaget Polfärskt med hjälp av Arbetsförmedlingen anställde Ida Falk som har adhd.
– Ida är otroligt strukturerad och noggrann och missar aldrig något, säger Adam Anehamn vd på företaget.
Ida var 35 år när hon fick sin adhd-diagnos. När den kom förstod äntligen Ida varför hon som högpresterande person haft svårt för vissa saker genom livet, exempelvis förändringar.
– I arbetslivet förväntas man vara flexibel, men jag gillar inte förändringar. Eftersom jag inte känt till min diagnos har jag känt mig dålig och haft dålig självkänsla.
Kaos inombords
Ida Falk jobbade under många år som undersköterska och var en uppskattad medarbetare och kollega. Men vad de inte visste var att Ida varje dag kämpade med att orka med.
– Jag ville ha koll på läget, men det var svårt för varje dag såg olika ut, det var ofta ont om personal och många vikarier. Jag hade ångest över arbetet. Inombords var det kaos, men det märktes inte utåt.
Stöd vid behov
Till slut blev det för mycket. Ida blev långvarigt sjukskriven innan hon slutligen sa upp sig och tog hjälp av Arbetsförmedlingen. Arbetssökande som har en funktionsnedsättning eller lider av ohälsa kan efter en individuell bedömning få hjälp av en stödperson, SIUS-resurs, både under sökandet av passande jobb och i introduktionen på arbetsplatsen. Även arbetsgivaren som anställer en person med funktionsnedsättning kan vid behov få stöd av Arbetsförmedlingen för att kunna göra anpassningar av arbetsplatsen och arbetsuppgifterna.
Ett jobb som Arbetsförmedlingen trodde skulle passa Ida var att plocka ordrar hos bröddistributören Polfärskt som ställde sig positiva till samarbete. Ida inledde med en praktik som efter två månader blev en anställning med lönebidrag.
Bra matchning
Adam Anehamn vd på Polfärskt tycker att matchningen har gått riktigt bra.
– Jag fick ett otroligt bra stöd från Arbetsförmedlingen med täta avstämningar både med dem och Ida vilket hjälpte mig att förstå hur Ida fungerar och hur vi kunde anpassa arbetsuppgifterna och arbetsplatsen efter hennes behov, säger Adam Anehamn.
Eftersom Ida har svårt för förändringar vet både kollegor och chef att hon behöver tid att förbereda sig inför förändringar – stora som små. Utöver detta har några mindre anpassningar gjorts på arbetsplatsen – som att Ida har ett eget skrivbord, en whiteboard och lite färgpennor som hjälper henne att hålla reda på saker.
– Jag och andra i ledningen lär oss jättemycket med tanke på att anpassning i arbetet är viktigt i samband med Idas anställning, säger Adam Anehamn.
Strukturerad och noggrann
Ida Falk känner inte längre ångest över att jobba och har fått tillbaka sin självkänsla. Och Adam Anehamn kan konstatera att företaget har hittat en mycket bra medarbetare.
– Ida är otroligt strukturerad och noggrann och missar aldrig något. Ida gillar att göra samma saker varje dag och behöver inte en varierad arbetsdag då det ger henne en trygghet. I och med att Ida har kommit in rätt i sin anställning och med sina arbetskamrater så bidrar hon till gruppen och tillför glädje och humor.
Så anställer du med stöd
Att anställa med stöd gör det möjligt för dig att få värdefull kompetens. Vilket stöd du kan få beror både på dig som arbetsgivare och den arbetssökandes behov.
- bidrag till hjälpmedel på arbetsplatsen
- bidrag till litteratur och tolk för personer med syn- eller hörselnedsättning
- bidrag för personligt biträde
- särskild stödperson för introduktion och uppföljning (SIUS-resurs)
- bidrag till uppstartskostnader vid start av näringsverksamhet
- lönebidrag
- skyddat arbete.