”Nystartsjobben har gett oss otroligt duktiga medarbetare”
På bara drygt två år har Halmstad tandläkarklinik vuxit från noll till 1 700 patienter, 14 medarbetare och en årlig omsättning på 15 miljoner kronor.
– Det hade vi inte kunnat göra utan nystartjobb. Den ekonomiska ersättningen har gjort att vi vågat rekrytera fler. På köpet har vi hittat flera riktiga stjärnor, säger klinikchefen Alban Qitaku.
När Halmstad Tandläkarklinik startades i februari 2020 bestämde sig klinikchefen Alban Qitaku och ägaren Eias Ali tidigt för att använda sig av nystartsjobb i rekryteringen. Alban Qitaku hade goda erfarenheter av nystartjobb sedan tidigare och hade även jobbat med integrationsprojekt.
Sju nystartsjobbare
– Så vi tvekade inte. Och helt klart har vi haft mycket god utdelning av den satsningen. Totalt har vi nu haft sju nystartsjobbare – samtliga från Syrien – och bara en av dem har fått lämna. Alla andra har varit väldigt lyckade rekryteringar, säger Alban Qitaku.
– Dessutom är det väldigt lätt att söka nystartjobb. Framför allt om man gjort det en gång redan.
Anställs som tandläkarassistenter
Att kliniken främst rekryterar nyanlända är ingen slump.
– Det är svårt att hitta tandläkare. Samtidigt finns det duktiga tandläkare därute – men utan svensk legitimation. Så vi hittade en lösning där vi ger dem anställning som tandläkarassistenter med stöd av nystartsjobb. Och om de sedan går den kompletteringsutbildning som krävs för att få jobba som tandläkare i Sverige kan de också få jobb som tandläkare hos oss.
– De allra flesta har dessutom ett stort engagemang och vill komma ut i arbete snabbt. Många jobbade hårt innan de kom till Sverige och är tacksamma att de får chansen, säger Alban Qitaku.
Var tandläkare i Syrien
En av dem är Aghiad Khalaf. Han jobbade som legitimerad tandläkare i Syrien, men flydde till Sverige 2018. I januari 2021 fick han ett nystartsjobb som tandläkarassistent på Halmstad Tandläkarklinik.
– Jag hade verkligen tur. För mig är det jättebra att jobba som tandläkarassistent. Det ger mig en chans att lära mig det svenska systemet på en klinik. I Sverige är patientsäkerheten och hygienen hög och det är bra, det svenska systemet har mycket hög kvalitet, säger Aghiad Khalaf.
– Genom att observera tandläkarnas arbete vid sidan av kan jag också få idéer till förbättringar. Den erfarenheten kommer jag att ha stor nytta av när jag får svensk tandläkarlegitimation. Jag pluggar just nu och hoppas bli klar om drygt ett år.
Kan många olika språk
I dag, två år efter starten, har företaget totalt 14 medarbetare varav hela 90 procent är från Syrien, vilket Alban Qitaku ser som en styrka.
– Det finns en förståelse för olika kulturer och vi kan många olika språk. Förutom svenska, arabiska och engelska har vi medarbetare som kan spanska, kurdiska, rumänska, serbiska och albanska. Det gör att vi kan nå fler målgrupper och att patienterna känner sig tryggare, säger han.
Jobbar förebyggande
Halmstad tandläkarklinik har en företagskultur med högt i tak och där man sprider arbetsuppgifterna mellan medarbetarna så att ingen blir överbelastad. Och framför allt sätter man patienterna i fokus.
– Vi har ett system där vi jobbar mer förebyggande med våra patienter än traditionella kliniker. Därför är det viktigt att våra medarbetare trivs och stannar – och hittar sin plats. När vi anställer frågar vi vilka erfarenheter de har sedan tidigare för att se vad de ytterligare kan bidra med.
Servar tandläkarstolarna
Att ta reda på vad medarbetarna har för kompetens har varit givande:
– Till exempel Ismail Hanash som har arbetat hos oss i två år med stöd av nystartsjobb och precis fått en fast anställning. Han har tidigare erfarenhet både som tandläkarassistent och bilelektriker i Syrien. Förutom uppgifterna som tandläkarassistent är han i dag lite allt-i-allo hos oss och servar bland annat tandläkarstolarna. Vi har ett högt tryck med 1 700 patienter och då är det viktigt att ha ett starkt team som jobbar bra tillsammans, säger Alban Qitaku.