”Det ekonomiska stödet ger oss tid att lära upp våra nyanställda”

Publicerad: 2022-05-04

Att hitta utbildade industrisömmerskor är ingen lätt sak numera. Dessutom är inlärningssträckan vid maskinerna relativt lång.
– Här är nystartjobb via Arbetsförmedlingen en stor fördel. Den ekonomiska ersättningen innebär att vi kan ta oss tiden att lära upp våra nyanställda – utan att känna oss stressade, säger Emma Åström, ägare och vd på OBIK.

Emma Åström, vd, och Mevljuda Krkusic sömmerska  och nystartsjobbare på Obik.

Emma Åström, vd, och Mevljuda Krkusic sömmerska och nystartsjobbare på Obik.

I lilla Eneryda mitt i det småländska möbelriket finns OBIK, ett familjeföretag som i dag drivs av dottern Emma Åström. Företaget skapar produkter av textil för möbler och interiörer till bland annat kontor, hotell och restauranger, men även rullstolar.

Emma Åström, vd, Obik

– Våra kunder är återkommande med löpande beställningar. Det betyder att vi måste ha en jämn bemanning på företaget. I dag är vi ett 20-tal medarbetare, men problemet är att det är svårt att växa eftersom det finns så få utbildade industrisömmerskor, säger Emma Åström.

Svårt att hitta kompetens

Hantverket kräver hög kompetens, men i Sverige finns knappt några utbildningar inom industrisömnad längre. Och många av dem som har rätt utbildning är i pensionsåldern.

Emma Åström anställde sin första nystartsjobbare för cirka 13 år sedan. Därefter har det rullat på med ytterligare tre personer. Det innebär att de har fått en anställning och att företaget fått ekonomisk ersättning under de första två åren. Två av dem är födda i Sverige, men har av olika anledningar varit arbetslösa länge, två är utlandsfödda.

Nystartsjobb

Sydde kläder i Serbien

En av dem är Mevljuda Krkusic, som kom till Sverige för 11 år sedan. Hon är utbildad sömmerska från Serbien, där hon bland annat sydde byxor och jackor. I Sverige har hon bara haft jobb periodvis, vilket har var jobbigt.

Mevjuda, sömmerska Obik

– Så nu känns det väldigt bra. Jobbet här på OBIK är inte svårt för mig, men det är ändå mycket nytt med nya maskiner och språket. Men mina kollegor är väldigt snälla och Emma är en guld-chef. Jag vill gärna stanna länge här, säger Mevljuda Krkusic.

Ger extra tid

Mevljuda Krkusic började med några veckors praktik vilken gav både henne och företaget en chans att testa om det fungerade. Det gjorde det.

– Mevljuda är en jätteduktig sömmerska. Och faktum är att det främst är bland utlandsfödda som de duktiga och utbildade sömmerskorna finns i dag. Därför är nystartsjobb väldigt bra för oss. Den ekonomiska ersättningen kompenserar för den extra tid det tar att hjälpa och förklara saker för dem som inte kan svenska så bra än, säger Emma Åström.

En insats för andra

I flera fall har ersättningen också varit det som gjort att hon vågat ta steget att anställa.

– Om jag står och väger och funderar om vi har råd, så kan det ekonomiska stödet vara det som avgör. Det känns bra eftersom jag vet att vi också gör en insats för andra. De som börjat här genom nystartsjobb uppskattar sina jobb, är pålitliga och duktiga. Jag är väldigt glad att jag hittat dem.

Nystartsjobb