Prognos för utbetalningar oktober 2024

Återrapportering till regeringen 21 oktober 2024

Arbetsförmedlingen har lämnat årets fjärde utgiftsprognos till regeringen.

Öka stödet till dem långt från arbetsmarknaden

Arbetslösheten har stigit under året på grund av den svaga konjunkturen. Långtidsarbetslösheten har också stigit och Arbetsförmedlingen ställer om verksamheten för att öka stödet till personer som är eller riskerar att bli långtidsarbetslösa. Bland annat sker en omfördelning av resurser. Exempel är utökat arbete med SIUS (Särskild stödperson för introduktions- och uppföljningsstöd), en generell förstärkning av arbetsgivararbetet och ökad takt i utbyggnaden av matchning i egen regi (sammanhållet matchningsstöd).

Färre i program och insatser

Totalt sett är antalet deltagare i program och insatser i år färre än bedömningen i föregående utgiftsprognos. Arbetsmarknadsutbildning och arbetspraktik har inte kommit upp i den nivå som Arbetsförmedlingen haft som ambition. Det gäller också för nystartsjobb och lönebidrag. För att förbättra resultaten är myndighetens pågående arbete med att ställa om verksamheten centralt.

Antalet deltagare i matchningstjänster skrivs också ned i jämförelse med juliprognosen. Bedömningen är att andra, mer arbetsnära insatser ger ett bättre stöd till de arbetssökande som står längre från arbetsmarknaden.

Fler i introduktionsjobb

Antalet deltagare i introduktionsjobb är högre än tidigare bedömningar. Insatsen har visat sig vara effektiv för arbetssökande som står mycket långt från arbetsmarknaden. Det ska också ses i sammanhanget av den svaga utvecklingen för nystartsjobb och etableringsjobb, som till viss del kan vara en ersättning för introduktionsjobben.

Ökade kostnader för arbetslöshetsförsäkringen

Kostnaderna för arbetslöshetsersättning fortsätter att öka. Förklaringen är fler arbetssökande som har a-kassa samt att ersättningen per deltagare har att ökat. Eftersom arbetslöshetsersättningen är en rättighet kan Arbetsförmedlingen inte påverka kostnadsutvecklingen.