Från Gran Canaria till Jukkasjärvi

Publicerad: 2024-02-14

”Eures hjälpte mig med allt jag behövde för att kunna söka jobbet, de har följt varje steg jag tagit”. Så fick Andonis från Spanien jobb i Sverige med hjälp av Eures.

Adonis stående inne i ishotellet

Spanjoren Adonis Pino Sánchez jobbar inom turism och hotellnäringen, på somrarna på Öland och vid Ishotellet i Jukkasjärvi på vintrarna. Vid 26 års ålder lämnade han hemlandet Kuba och fick jobb på Gran Canaria i Spanien. Som EU-medborgare kunde han sedan flytta till Sverige. Här är hans Eures-historia.

Hur fick du höra talas om Eures och möjligheterna att arbeta utomlands?

– Jag hörde talas om Eures genom webbplatsen för Kanarieöarnas arbetsförmedling, och det verkade vara en mycket bra möjlighet att fortsätta växa professionellt och personligt.

Kan du berätta lite om varför du bestämde dig för att söka jobb i Sverige och historien bakom hur du hamnade där du är?

– Jag har alltid haft ett intresse av att lära känna de skandinaviska länderna. Jag såg en platsannons för jobb på Ekerum Resort på Euresportalen, då kontaktade jag Eures-rådgivaren Daniel Bellon på Kanarieöarna och sedan kom jag i kontakt med Banna Thioubou på Eures på Arbetsförmedlingen. De hjälpte mig med allt jag behövde för att kunna söka jobbet, de har följt varje steg jag tagit och jag är mycket tacksam för deras stöd och hjälp. Nu har jag jobbat som bartender och chefsservitör på Öland ett par år och jag jobbar även som chefsservitör på ishotellet i Jukkasjärvi på vintrarna.

Kan du berätta om hur processen att flytta hit har varit? Vilket stöd har du fått?

– Processen var ganska enkel; Daniel från Eures Kanarieöarna gav mig alla nödvändiga instruktioner, och sedan fick jag bidrag från EURES Targeted Mobility Scheme som täckte en stor del av flyttkostnaderna.

Vad har varit den mest utmanande delen av att arbeta här?

– Att lära mig det svenska språket har varit den stora utmaningen för mig. Jag älskar språk, men svenska är mycket svårt, säger Adonis och skrattar. Men jag har bestämt mig för att klara det.

Jag måste säga, att jag alltid kommer vara tacksam mot Eures; jag upptäckte tjänsten vid en mycket viktig tidpunkt, och att komma hit har varit den viktigaste och bästa upplevelsen i mitt liv.