Arbetsförmedlingen fortsätter arbetet mot organiserad brottslighet
Under 2024 förbättrades Arbetsförmedlingens resultat inom ramen för det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet.

Thomas Hagman, Överdirektör på Arbetsförmedlingen, tillsammans med representanter från de myndigheter som samverkar mot organiserad brottslighet.
Förhindrade felaktiga utbetalningar på 22 miljoner kronor
- Vårt arbete ger resultat. Genom myndighetssamverkan har vi lyckats upptäcka, förhindra och stoppa utbetalningar på 22 miljoner kronor. Under 2025 fortsätter vi prioritera arbetet med att motverka välfärdsbrottslighet, säger Maria Hemström Hemmingsson, generaldirektör.
Arbetsförmedlingen har i uppdrag att förhindra felaktiga utbetalningar och motverka bidragsbrott och bedrägerier. Under 2024 ledde myndighetssamverkan till att vi förhindrade felaktiga utbetalningar till ett belopp av 22 miljoner kronor och gjorde återkrav på 23 miljoner kronor.
Fokus på välfärdsbrottslighet
Under 2024 har Arbetsförmedlingen haft en mer drivande roll vilket bidragit till resultatet, som till exempel ett ärende inom Nationellt underrättelsecenter (NUC).
- Det har genomförts myndighetsgemensamma insatser med fokus på väldfärdsbrottslighet där vi som myndighet varit drivande. Det har visat sig vara ett bra steg framåt för oss i arbetet mot organiserad brottslighet, vilket vårt resultat också bekräftar, säger Eva-Lena Edberg, chef på Ekonomiavdelningen enheten Uppföljning och kontroll.
Resultaten från det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet för 2024 har nu lämnats till regeringen i form av en årsrapport.
Myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet
Sedan 2009 samverkar statliga myndigheter med underrättelser och operativa insatser mot kriminella individer, nätverk och fenomen i en satsning mot den organiserade brottsligheten. Arbetet sker på uppdrag av regeringen.
De 14 myndigheter som deltar i satsningen är Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten (från 2025), Polismyndigheten, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Tullverket, Utbetalningsmyndigheten och Åklagarmyndigheten.
Tolv nätverksmyndigheter deltar också i satsningen genom informationsutbyte, strategisk samverkan och medverkan i vissa operativa insatser.